Μ-Λ ΚΚΕ : Αδυσώπητη επιδείνωση σε όλους τους τομείς για τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Αδυσώπητη επιδείνωση σε όλους τους τομείς για τα πλατιά λαϊκά στρώματα
1. Ατελείωτος ο αριθμός των «προαπαιτούμενων»
   Η νέα άφιξη της τρόικα σκόρπισε ως δια μαγείας τους κυβερνητικούς λεονταρισμούς περί «σκληρής γραμμής αντιμετώπισης των δανειστών», που προέκυψαν από το ψευδεπίγραφο «πρωτογενές πλεόνασμα» των 1,2 δις ευρώ,  τερατούργημα των αντιδραστικών μέτρων που σάρωσαν τα λαϊκά εισοδήματα.
Εξαιτίας αυτών, επικρατεί μία εκρηκτική κατάσταση μέσα στην ελληνική κοινωνία, όπως την περιέγραψε ο Σαμαράς στους Μέρκελ και Μπαρόζο, προκειμένου να τύχει πολιτικών διευκολύνσεων σε ό,τι αφορά την άτεγκτη συμπεριφορά της τρόικα στις προτεινόμενες  ρυθμίσεις. Και ναι μεν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα αναγνωρίζουν μέχρις ενός σημείου την κατάσταση που επικρατεί μέσα στην ελληνική κοινωνία, όμως η αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων προς τους δανειστές-τοκογλύφους αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την ΕΕ και το ΔΝΤ.
2. Χώρα  “ευκαιριών” για λεηλασία από τα μονοπώλια 
   Στο 15ο επενδυτικό φόρουμ της Capital Link, που πραγματοποιήθηκε στο Μετροπόλιταν Κλαμπ της Νέας Υόρκης, ο υπουργός Οικονομικών, ανέφερε ότι: «…η χώρα εισέρχεται σε μια εποχή ευκαιριών, σε μια εποχή όπου η ελληνική οικονομία θα διεκδικήσει μια σημαντική θέση στην παγκόσμια οικονομία…». Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση πιεζόμενη για την εκταμίευση της δόσης του 1 δις ευρώ προκειμένου να καλύψει το ομόλογο ύψους 1,85 δις ευρώ που λήγει στις 11 Γενάρη, επιτάχυνε τις διαδικασίες που αφορούν την άμεση εφαρμογή του μέτρου της κινητικότητας των πρώτων 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, που βρίσκεται σε εκκρεμότητα, τον προσδιορισμό των υπολοίπων 12.500 (δεύτερο κύμα κινητικότητας), που θα πρέπει να μετακινηθούν (=απολυθούν), μέσα στο 2014, τον Eνιαίο Φόρο Aκινήτων που ήδη ψηφίστηκε άρον-άρον από τη Βουλή, το ΦΠΑ εστίασης, την «απελευθέρωση» των «κλειστών» επαγγελμάτων, το θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Τέλος σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, η  Kομισιόν σκέφτεται αλλαγή της έδρας του TAIΠEΔ και μετατροπή του σε ιδιωτική εταιρεία ειδικού σκοπού με ξένους μάνατζερ! Η τρόικα, επίσης, ζητά επίμονα τα στοιχεία για το δεύτερο κύμα με τις χιλιάδες διαθε­σιμότητες και απολύσεις του 2014. Στο μεταξύ το Yπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προχώρησε στη σύσταση «Ομάδας Εργασίας» με σκοπό την αξιολόγηση και υποβολή προτάσεων για διαθεσιμότητες-απολύσεις, δεδομένων των δεσμεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα. 
   Τόσο το θέμα των πλειστηριασμών, όσο και το θέμα των ΕΑΣ, παραπέμφθηκαν στο  Euroworking Group και το Eurogroup της 17ης Δεκέμβρη. Επιπλέον τα δύο αυτά θεσμικά σώματα της ΕΕ, συζήτησαν και ενέκριναν την Έκθεση αξιολόγησης της τρόικα καθώς και τη δόση του 1 δις ₠.
3. Πλειστηριασμοί και αναδιαρθρώσεις ΕΑΣ
   Ωστόσο, τα καυτά ζητήματα των πλειστηριασμών σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια κυρίως των λαϊκών νοικοκυριών στις τράπεζες, καθώς και των «αναδιαρθρώσεων» στις αμυντικές βιομηχανίες της χώρας, μονοπώλησαν το παζάρι μεταξύ των κυβερνητικών επιτελείων και της τρόικα, χωρίς όμως να καταλήξουν σε κάποια τελική συμφωνία. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στο ζήτημα των πλειστηριασμών οι συναντήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο, με την τρόικα να είναι αμετακίνητη σε ό,τι αφορά στα κριτήρια, (εισοδηματικά, περιουσιακά, αντικειμενική αξία, κ.λπ.) που θα περιλαμβάνονται στη μεταβατική διάταξη για τους πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας, η οποία θα ισχύσει από 1ης Γενάρη 2014. Πάντως κυβέρνηση και τρόικα συμφωνούν γενικά στη διαμόρφωση συστήματος «εξωδικαστικής διαχείρισης» για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, με συνυπολογισμό εισοδηματικών, περιουσιακών και άλλων κριτηρίων και προφανώς πλέον χωρίς καμία προστασία, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών.
   Η νομοθετική ρύθμιση που παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ.Χατζηδάκης, προβλέπει την προστασία από πλειστηριασμούς κατά το 2014 για την κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ, για νοικοκυριά με οικογενειακό καθαρό εισόδημα έως 35.000 ευρώ και περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας έως 270.000 ευρώ. H ρύθμιση την οποία κατέθεσε  η κυβέρνηση  στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε να τεθεί σε ψηφοφορία το Σάββατο, με την ανοχή της τρόικα, θα ισχύσει μόνο για το 2014. 
   Στο θέμα των αμυντικών βιομηχανιών, συμφωνήθηκε στο Euroworking Group να απομείνουν τρία εργοστάσια σε λειτουργία, ενώ συμφωνήθηκε και η εφαρμογή προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου για εκατοντάδες εργαζόμενους. Το σχέδιο της αναδιάρθρωσης προβλέπει τη διάσπαση της εταιρείας, μέχρι το Μάη, σε πολιτικό σκέλος (το οποίο θα τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης) και σε στρατιωτικό σκέλος, η «αποδοτικότητα» του οποίου θα επανακριθεί το Δεκέμβρη του 2014. Σε περίπτωση που και το απομένον στρατιωτικό σκέλος κριθεί «μη βιώσιμο», θα ακολουθήσει «λύση» τύπου ΕΛΒΟ, δηλαδή «εκκαθάριση εν λειτουργία».
4. Χωρίς τέλος τα βάρβαρα μέτρα
   Οι ελεγκτές της τρόικα θα επανέλθουν στα μέσα Γενάρη για την επόμενη «αξιολόγηση» που θα περιλαμβάνει  προαπαιτούμενα μέτρα που αφορούν στην εκταμίευση και της επόμενης δόσης, ύψους 4,9 δις ευρώ:
   1) Την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014. Τούτο σημαίνει πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, καθώς η κυβέρνηση το εντοπίζει περί τα 1,3 δις ₠, ενώ η τρόικα το προσδιορίζει στα 2 δις ₠. Ήδη καταρτίζεται και η λίστα με τα πρόσθετα «διαρθρωτικά» μέτρα. Ειδικότερα θα εξεταστούν τα ισοδύναμα μέτρα για την αναπλήρωση των «κενών» από τον ενιαίο φόρο ακινήτων, τον «χαμηλό» ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης.
   2) Την απόδοση του νέου ενιαίου φόρου στα ακίνητα. Η τρόικα συμφωνεί μεν με το γενικό πλαίσιο του νομοσχεδίου (αν και περιμένει να δει εάν θα υπάρξουν αλλαγές μετά και από τις συνεχιζόμενες ενστάσεις των βουλευτών), αλλά δεν έχει συμφωνήσει ακόμη με την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών, ότι μπορούν να εισπραχθούν 2,65 δις ₠.
   3) Τις ομαδικές απολύσεις. Είναι όμως προφανές ότι η επίτευξη του αριθμητικού αυτού στόχου των 12.500 υπαλλήλων που θα ενταχθούν στο δεύτερο κύμα διαθεσιμοτήτων, έχει μοναδικό στόχο την εξοικονόμηση  κονδυλίων προκειμένου να πληρωθούν οι δανειστές. Τα περί μεταρρυθμίσεων-τομών του Δημόσιου τομέα αποτελούν φτηνά προσχήματα, γιατί μάλλον πρόκειται για τη μεγαλύτερη απορρύθμιση των δημόσιων δομών που έγινε σε ευρωπαϊκό κράτος. Και βεβαίως πίσω από αυτές τις καταργήσεις των κρατικών δομών, κρύβονται ιδιωτικά συμφέροντα.
   4) Τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών: Για την παραπέρα ελάφρυνση των επιχειρηματιών η συγκυβέρνηση σχεδιάζει τη σταδιακή εφαρμογή του μέτρου μέχρι το 2016. που αφορά τη μείωση στις επιχειρήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, κατά 3,9%. Η μείωση αυτή,  επιβαρύνει εκ των πραγμάτων το ΙΚΑ που ήδη οδηγείται σε χρεοκοπία. 
   5)Τους φόρους υπέρ τρίτων. Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται η κατάρτιση και η δημοσιοποίηση της λίστας με τους υπό κατάργηση φόρους υπέρ τρίτων, που αποτελούσαν πηγή εσόδων για ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ.
   6)Το ΦΠΑ εστίασης. Η τρόικα επιμένει ότι η εφαρμογή του μέτρου απέτυχε καθώς δεν αυξήθηκαν τα έσοδα. Το υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αντίθετο.
5. Το Ν/σχ για τον «Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και άλλες διατάξεις»
   Ψηφίστηκε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, το νέο αντιδραστικό Ν/σχ του υπουργείου Οικονομικών για τον «Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και άλλες διατάξεις». Την Πέμπτη ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία ολοκληρώθηκε  με τη διαδικασία της ψηφοφορίας.
   Με το Ν/σχ επιχειρείται η αφαίμαξη 2,65 δις ₠ από τη μικρή και μεσαία περιουσία των εργατολαϊκών στρωμάτων αλλά και από τη φτωχομεσαία αγροτιά. Πρόκειται για άλλο ένα αγκάθι στο σώμα του λαού, μέσα σε αυτήν τη βασανιστική πορεία αποστράγγισης των λαϊκών εισοδημάτων. 
   Αυτή η πολιτική του μονόδρομου και της υποτέλειας προς την ΕΕ συνεχίζεται με περισσότερη ένταση μετά από κάθε «αξιολόγηση» της τρόικα. 
   Η συρρίκνωση των μισθών και ημερομισθίων, η κυβερνητική επέλαση στις μεταπολεμικές κοινωνικές κατακτήσεις (ασφαλιστικό, Παιδεία, Πρόνοια, Υγεία, πενθήμερο κλπ) ή ακόμα  στις ιστορικές κατακτήσεις του 8ωρου (ελαστικοποίηση), η σύνδεση μισθού-παραγωγικότητας, η αντεργατικοί νόμοι, η αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, ο κοινωνικός αποκλεισμός, ο ρατσισμός, η καλπάζουσα ανεργία, τα εκατομμύρια των νεόπτωχων, οι κατασχέσεις, οι πλειστηριασμοί, βρίσκονται πλέον στην καθημερινή επικαιρότητα. Οι χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων, η συρρίκνωση της μεταποιητικής βιομηχανίας, η μείωση των εξαγωγικών επιδοτήσεων και η μείωση του όγκου των εξαγωγών, κλπ., κλπ., συνεπάγονται με κάθε βεβαιότητα την άμεση καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων φτωχομεσαίων νοικοκυριών και το κλείσιμο εκατοντάδων εργοστασίων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.