Τροπολογία για τα φάρμακα: Μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων.. αλλά για ποιoν;

Οι εξελίξεις στο χώρο της υγείας το τελευταίο διάστημα κάνουν σαφές ότι η κυβέρνηση προκειμένου να ευχαριστήσει τα ξένα και ντόπια αφεντικά της είναι αποφασισμένη να ρημάξει το λαό και τα δικαιώματα του, ανάμεσα σε αυτά και το δικαίωμα στην ίδια τη ζωή. Η τροπολογία για τα φάρμακα που υπερψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα είναι ένα ακόμα βήμα στα σχέδια της κυβέρνησης που υπο τις εντολές της τρόικας, των ξένων και ευρωπαίων ιμπεριαλιστών προχωράει στη διάλυση της δημόσιας υγείας και σε καμία περίπτωση δεν έρχεται να αλαφρύνει τους ασθενείς.
Αυτό που σημάδεψε ωστόσο τη διαδικασία ήταν η κόντρα μεταξύ του υπουργού υγείας Άδωνη Γεωργιάδη και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και οι αλληλοκατηγορίες για εξυπηρέτηση συμφερόντων που σε ένα βαθμό θύμιζαν το «δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα» μιας και τα συμφέροντα του λαού που είναι πραγματικός αποδέκτης της επίθεσης πέρασαν σε δεύτερη μοίρα.

Η πολιτική του μνημονίου πίσω από τις υποτιθέμενες μειώσεις
Αν παραβλέψουμε βέβαια τα επικοινωνιακά κόλπα του υπουργείου και των Μ.Μ.Ε που μιλούν για δραστικές μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων μπορούμε εύκολα να ξεσκεπάσουμε τις πραγματικές διαθέσεις της κυβέρνησης που για άλλη μια φορά θέλει να φορτώσει την κρίση στις πλάτες του λαού. Πιο συγκεκριμένα προβλέπονται μειώσεις 50% μόνο στα πρωτότυπα φάρμακα που η πατέντα τους έληξε τον τελευταίο χρόνο ενώ σε όλα τα άλλα (ανάμεσα στα οποία είναι και τα γενόσημα που προωθούνται όλο και περισσότερο απ την κυβέρνηση) θα γίνει μικρότερη μείωση της τιμής με υπουργική απόφαση.
Φαίνεται λοιπόν ότι το υπουργείο θα κανονίσει μειώσεις ύψους 5-10% στα περισσότερα φάρμακα κατά πως το βολεύει για να μειώσει όσο μπορεί τις δικές του φαρμακευτικές δαπάνες και να τις προσαρμόσει στις ανάγκες του μνημονίου. Το γεγονός ότι οι νέες περικοπές στον προϋπολογισμό για τα φάρμακα αγγίζουν το 15% δεν αφήνει καμία αυταπάτη ότι οι ασθενείς μπορεί να βγουν κερδισμένοι από την πολιτική της κυβέρνησης μιας και ανεξάρτητα από τις μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων με το νέο τρόπο υπολογισμού της συμμετοχής θα αναγκάζονται να πληρώσουν περισσότερα χρήματα από τα προηγούμενα χρόνια. Με τις αλλαγές αυτές η κυβέρνηση θέτει ξεκάθαρα σε κίνδυνο τις ζωές των ασθενών που αναγκάζονται να κόψουν τις δαπάνες για φαγητό, ηλεκτρικό και καύσιμα προσπαθώντας να καλύψουν μόνοι τους το κόστος της φαρμακευτικής τους αγωγής.

Μειώσεις για τις δαπάνες του υπουργείου και όχι για τους ασθενείς
Πιο αναλυτικά, με την υπουργική απόφαση του περασμένου Οκτωβρίου οι γιατροί πλέον δεν θα γράφουν στη συνταγή το σκεύασμα το οποίο θεωρούν καταλληλότερο για τον ασθενή αλλά τη δραστική ουσία. Για τις περισσότερες δραστικές ουσίες υπάρχει ένα πρωτότυπο φάρμακο και ένα ή περισσότερα γενόσημα, δηλαδή αντίγραφα φάρμακα που περιέχουν την δραστική ουσία στην ίδια ακριβώς ποσότητα με το αρχικό και διαφέρουν ελάχιστα στην υπόλοιπη σύσταση. Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής θα αποζημιώνεται από το ασφαλιστικό ταμείο με βάση την τιμή του φθηνότερου γενοσήμου και θα καλείται να πληρώσει εξ ολοκλήρου τη διαφορά αν επιλέξει κάποιο ακριβότερο. Με τον τρόπο αυτό σε πολλές περιπτώσεις η συμμετοχή του ασφαλισμένου ξεπερνά το 30% από 10% που ήταν κατά μεσο όρο παλιότερα και άρα οι υποτιθέμενες μειώσεις είναι ευεργετικές μόνο για το υπουργείο.

Ο εκβιασμός της κυβέρνησης βάζει σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή των ασθενών
Πριν επεκταθούμε στον ταξικό χαρακτήρα που έχει και αυτή η κίνηση της κυβέρνησης πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι το ζήτημα δεν είναι στο αν είναι καλύτερο το πρωτότυπο ή το γενόσημο φάρμακο αλλά στα πλαίσια ποιας πολιτικής και για ποιο σκοπό προωθείται με τέτοιο ζήλο η χρήση γενοσήμων.
Η πολιτική αυτή του μνημονίου είναι εκείνη που φορτώνει την κρίση στις πλάτες του λαού δημιουργώντας τους χειρότερους όρους ζωής, θέτοντας ακόμα και ζήτημα επιβίωσης σε μεγάλο μέρος του. Στις παρούσες συνθήκες, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η μαζική αντικατάσταση των πρωτότυπων φαρμάκων από αντίγραφα, σε συνδυασμό με την έλλειψη ουσιαστικών ελεγκτικών μηχανισμών από τον ΕΟΦ(λόγω των απολύσεων), μπορεί να οδηγήσει στη διακίνηση μη ασφαλών και αναποτελεσματικών φαρμάκων. Από εκεί και πέρα ακόμα κι αν δεχτούμε ότι σε έναν αριθμό φαρμάκων που ανήκει στην ίδια θεραπευτική κατηγορία, γενόσημο ή πρωτότυπο, έχει γίνει ουσιαστικός έλεγχος και έχουν τηρηθεί οι προδιαγραφές, ενδέχεται να μην ανταποκρίνονται το ίδιο σε όλους τους ασθενείς. Αν για παράδειγμα ο γιατρός κρίνει ότι το φάρμακο το οποίο καλύπτει το ασφαλιστικό ταμείο δεν είναι αποτελεσματικό ή δημιουργεί παρενέργειες σε κάποιον ασθενή, επομένως χρειάζεται να του χορηγηθεί ένα άλλο φάρμακο, πιθανόν ακριβότερο, θα πρέπει να πληρώσει ο ασθενής τη διαφορά της τιμής του από αυτήν που αποζημιώνει το ασφαλιστικό ταμείο. Εδώ φαίνεται και ο ταξικός χαρακτήρας της επίθεσης αφού στον εκβιασμό θα υποκύψουν πρώτα και κύρια οι πιο αδύναμοι οικονομικά πολίτες που δεν έχουν την επιλογή να πληρώσουν τη διαφορά και έτσι θα αλλάξουν τα φάρμακα τους με σοβαρό κίνδυνο απορρύθμισης της θεραπείας. Το μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν καρδιοπαθείς των οποίων η θεραπεία είναι δύσκολο να ρυθμιστεί και άτομα που έχουν κάνει μεταμόσχευση και πρέπει να παίρνουν σταθερά συγκεκριμένα φάρμακα για να διατηρήσουν το μόσχευμα.

Να αντισταθούμε στο μαύρο μέλλον που μας ετοιμάζουν
Οι κινήσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στην ήδη τεταμένη επίθεση στην υγεία με το κλείσιμο νοσοκομείων και πολυιατρείων αλλά και στις άθλιες συνθήκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Οι συνθήκες της φτώχιας και της εξαθλίωσης, με τους μισθούς και τις συντάξεις να μειώνονται μέρα με τη μέρα και όλο και περισσότερους νέους να βρίσκονται στις ουρές των ανέργων μας δείχνουν ότι το σύστημα μας ετοιμάζει το πιο μαύρο μέλλον. Θέλουν να μας πείσουν ότι είναι της μοίρας μας γραφτό να πληρώνουμε για τα φάρμακα και την περίθαλψη και να καταργήσουν κάθε δωρεάν παροχή. Δεν πρέπει να υποκύπτουμε όμως στους εκβιασμούς αυτούς. Δεν είναι της μοίρας μας γραφτό να πληρώνουμε για να «χουμε την υγειά μας» όπως δεν είναι της μοίρας μας να θυσιάζουμε την ίδια τη ζωή μας για να κερδοφορούν το κεφάλαιο και οι ιμπεριαλιστές. Γι αυτό είναι απαραίτητο να ανατρέψουμε την επίθεση στο χώρο της υγείας και έχουμε κάθε λόγο να σταθούμε στο πλευρό των υγειονομικών που ξεκινούν το δικό τους αγώνα ενάντια στις απολύσεις αλλα και στο πλευρό όλων των εργαζομένων, των φοιτητών και του λαού γενικότερα που αντιστέκεται στη βάρβαρη πολιτική. Μέσα από μαζικούς ανυποχώρητους αγώνες μπορούμε να ανατρέψουμε την επίθεση αυτή που μας στερεί ακόμα και το δικαίωμα στη ζωή!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.