Μ-Λ ΚΚΕ: Το ΤΑΙΠΕΔ και η λεγόμενη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας


Πολύς θόρυβος γίνεται τον τελευταίο καιρό για τα σχέδια “αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας” και τον επικείμενο νόμο σχετικά με το νέο Ταμείο Δημοσίου Πλούτου, στο οποίο σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, θα μετασχηματιστεί το ΤΑΙΠΕΔ, εφαρμόζοντας κυρίως εργαλεία μακροχρόνιας μίσθωσης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
Όσες αποκρατικοποιήσεις δεν έχουν εγκριθεί από τη Βουλή (περιφερειακά αεροδρόμια, Ελληνικό κ.ά.), σύμφωνα με τη Βαλαβάνη, θεωρούνται μη ολοκληρωμένες και άρα αντικείμενο επανεξέτασης, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις. Το νέο Ταμείο θα συγκεντρώνει όλη την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, μέσω απορρόφησης της ΕΤΑΔ και  της “Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ”, που κατέχει περί τα 20 ακίνητα στο παραλιακό μέτωπο του Λεκανοπεδίου από το ΤΑΙΠΕΔ. Τα έσοδα που θα δημιουργεί το νέο Ταμείο δεν θα οδεύουν στους δανειστές και στην αποπληρωμή του χρέους, αλλά στην ενίσχυση  τάχα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας και των κοινωνικών πολιτικών του κράτους. Προς την κατεύθυνση αυτή, η αναπληρώτρια υπουργός κατέθεσε σχετική τροπολογία στη Βουλή, στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας». Εκεί, ενώ αρχικά η παράγραφος 3 του άρθρου 24 ανέφερε ότι όλα τα έσοδα του νέου ταμείου θα αξιοποιούνται για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους, αυτό άλλαξε σε «...τα έσοδα που θα προκύπτουν θα αξιοποιούνται κυρίως για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους και τη στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης». Ακόμα καταργείται διάταξη του ιδρυτικού νόμου του Ταμείου που ορίζει ότι εντός 10 ημερών θα αποδίδονται τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ στον λογαριασμό για τη μείωση του χρέους.
Μάθαμε επίσης ότι παρά τα όσα ο Σαμαράς ανήγγειλε στο “Ζάππειο 1”, ότι δηλαδή η εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας και οι τολμηρές αποκρατικοποιήσεις θα οδηγούσαν σε έσοδα 50 δισ. ευρώ, λιγότερα από 5 δις  “εισέρευσαν” στο Ταμείο!
Από την άλλη ο υπουργός Οικονομικών,  Γ. Βαρουφάκης, φέρεται να δήλωσε κατά τη διάρκεια παρουσιάσεων σε “επενδυτές” στο Λονδίνο πως μπορεί να παραχωρηθεί ο ΟΣΕ ακόμα και έναντι ενός ευρώ αν ο επενδυτής υποσχεθεί συγκεκριμένες επενδύσεις!
Πολλά από τα παραπάνω βέβαια, εάν κριθεί ότι συνιστούν “μονομερείς” ενέργειες, δεν  θα έχουν τη σύμφωνη γνώμη των “θεσμών” και σε μια τέτοια περίπτωση είναι αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθούν! Λέτε η κυβέρνηση να μη το σκέφτηκε και να τα προαναγγέλλει για “επικοινωνιακούς” λόγους; Ότι δηλαδή εμείς θέλουμε αλλά οι “δανειστές” δεν μας αφήνουν! Κι ο Σαμαράς τι διαφορετικό έκανε;
Μ-Λ ΚΚΕ
Γραφείο Τύπου
6/4/2015

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.