ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ



Μ-Λ ΚΚΕ: Ο καθένας θα σπουδάζει ανάλογα με την τσέπη του;

Μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία προκάλεσε σε χιλιάδες οικογένειες η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία αφενός ακυρώνει τις 212 μετεγγραφές στις Αρχιτεκτονικές Σχολές αφετέρου ορίζει τους όρους που θα ισχύουν στο επόμενο νομοθετικό πλαίσιο των μετεγγραφών.
Και εδώ αρχίζουν όλα. Και αυτό γιατί όπως σημειώσαμε και παραπάνω πρόκειται για απόφαση που θέτει τον «μπούσουλα» για το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση από εδώ και πέρα και είναι εναρμονισμένη βέβαια με τις δηλωμένες προθέσεις του υπουργείου Παιδείας για δραστικό περιορισμό των μετεγγραφών, που διά στόματος του υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά εκφράστηκαν με μια εκπληκτική δήλωση: «Πρέπει ταυτόχρονα οι γονείς (...) να έχουν μια μέριμνα ότι είναι πολύ πιο ακριβό για τους ίδιους να σπουδάσουν τα παιδιά μακριά από το σπίτι τους (...) Και άρα να υπάρχει και μια ευθύνη ως προς το πώς συμπληρώνουν τα παιδιά τα μηχανογραφικά» (στις 27/3/2015, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης).
               Δηλαδή, το πού θα σπουδάζει ένας νέος δεν θα το καθορίζουν οι βαθμοί, αλλά θα το καθορίζει το πορτοφόλι του και η οικονομική του δυνατότητα!
Είναι φανερό ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μια καλοδεχούμενη πάσα για την "αυστηροποίηση" των όρων μετεγγραφής. Και είναι σίγουρο ότι για άλλη μια φορά θα την πληρώσουν τα παιδιά των φτωχών λαϊκών οικογενειών που δεν μπορούν να σπουδάσουν μακριά από τα σπίτια τους καθώς την ίδια στιγμή κανένα μέτρο δεν παίρνεται για την εξασφάλιση δωρεάν σίτισης και στέγασης των φοιτητών.
                Στη διάρκεια της μακράς προεκλογικής περιόδου, το 2014, οι δυο Υπουργοί Παιδείας (Κ. Αρβανιτόπουλος – Α. Λοβέρδος), στο πλαίσιο της εξαγοράς της συναίνεσης της κοινής γνώμης «μοίρασαν» απλόχερα μετεγγραφές, χωρίς να ενδιαφέρονται ούτε για την τύχη των Περιφερειακών ΑΕΙ ούτε βεβαίως για τις συνθήκες σπουδών των φοιτητών που ασφυκτιούσαν στα ετοιμόρροπα και υποχρηματοδοτούμενα κεντρικά ΑΕΙ.
                Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επισημαίνει ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση εκτίναξε πέρα από κάθε όριο τις μετεγγραφές. Το αποτέλεσμα ήταν να αδειάσουν πολλά από τα περιφερειακά πανεπιστήμια και να γεμίσουν τα κεντρικά πανεπιστήμια με τρόπους που διαταράσσεται πλήρως η εκπαιδευτική διαδικασία». Τι κάνει, όμως, για να λύσει το πρόβλημα; Αυξάνει τις θέσεις εισακτέων σε σχολές της περιφέρειας προβάλλοντας μια δήθεν πολιτική ανακούφισης των περιφερειακών πανεπιστημίων που χειμάζονται και των τοπικών αγορών που λυγίζουν. Ωστόσο έχει αποδειχθεί ότι η κίνηση αυτή καθώς δεν συνοδεύεται με αύξηση των δαπανών για σίτιση και στέγαση των φιλοξενούμενων φοιτητών, στην ουσία, δεν αποτελεί παρά εικονικό προσκλητήριο σε ανεπιθύμητους καλεσμένους τους οποίους καλεί να τα βγάλουν μόνοι τους πέρα. Με λίγα λόγια τους συμβουλεύει: Αν δεν έχεις οικονομική δυνατότητα επίλεξε, «σ΄ αρέσει δεν σ΄ αρέσει», σχολή της περιοχής σου!

Το Μ-Λ ΚΚΕ καλεί τους φοιτητές, τις οικογένειές τους, να μην επιτρέψουν να πεταχτεί εκτός σπουδών ούτε ένας νέος άνθρωπος, να εξασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη ολοκλήρωση των σπουδών τους

Μ-Λ ΚΚΕ
Γραφείο Τύπου
13/4/2015

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.