ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ






Μ-Λ ΚΚΕ: Σαν αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων αυξάνονται οι στρατιές των "κολασμένων της γης"


Ασφυκτική γίνεται η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου (Λέσβο, Κω, Χίο, Σάμο, Γαύδο, Σύμη κλπ), όπου φτάνουν κατά κύματα μετανάστες, καθώς, μετά τα ενισχυμένα μέτρα καταστολής στον Έβρο, η θάλασσα είναι ο πιο πρόσφορος δρόμος για όσους ψάχνουν μια διέξοδο από τις εμπόλεμες ζώνες. Σοβαρότατα προβλήματα αντιμετωπίζουν τόσο οι ίδιοι οι πρόσφυγες, ακόμη και μικρά παιδιά, που καταφεύγουν στη χώρα μας (στέγαση, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.λπ.), όσο και οι κάτοικοι των περιοχών που δέχονται τα προσφυγικά κύματα.
Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού, οι μετανάστες που εισήλθαν στη χώρα μέσω θαλάσσης το πρώτο τρίμηνο του 2015, είναι υπερτριπλάσιοι σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους εισήλθαν στη χώρα, μέσω θαλάσσης, 10.445 μετανάστες, από 2.863 το πρώτο τρίμηνο του 2014. (Το 2014 εισήλθαν στη Λέσβο 12.187, από 3.793 το 2013, στη Χίο 6.158 από 1.560, στη Σάμο 7.633 από 3.323 και στα Δωδεκάνησα 15.052 από 2.409). Η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει τους επόμενους μήνες, εξαιτίας και των επικίνδυνων εξελίξεων και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, Μ. Ανατολής, Β. Αφρικής. Η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τ. Χριστοδολουπούλου, υποστήριξε ότι 100.000 αλλοδαποί θα φτάσουν στη χώρα μας το 2015.
Στο μεταξύ αυξάνονται οι καραβιές μεταναστών ξεριζωμένων που πλημμυρίζουν και τις άλλες χώρες της Μεσογείου και ιδιαίτερα την Ιταλία, με καθημερινές τις τραγωδίες, με ναυάγια των άθλιων πλοιαρίων, με εκατοντάδες νεκρούς, που οδηγούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τα κυκλώματα διακινητών είτε στο μαζικό πνιγμό είτε σε άθλιους χώρους συγκέντρωσης.
Οι χιλιάδες αυτοί πρόσφυγες βρίσκονται στη χώρα μας, κυνηγημένοι από τη φτώχεια, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους. Και προφανώς οι άνθρωποι αυτοί δεν «λιάζονται» και το μεγαλύτερο ποσοστό τους θέλει να φύγει από τη χώρα μας για να αναζητήσει αλλού καλύτερη τύχη. Η βασική αιτία που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που με Κανονισμούς και Συνθήκες, όπως το «Δουβλίνο ΙΙ», «Σένγκεν», που τούς απαγορεύει να φύγουν και εάν συλληφθούν σε άλλη χώρα, αυτή τους επιστρέφει στην Ελλάδα, Συνθήκες και Κανονισμούς που υπακούουν όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει την ίδια αδιέξοδη πολιτική που ακολουθούσε και η προηγούμενη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Η όλη πολιτική της στηρίζεται στην δέσμευσή της από τους ευρωενωσιακούς κανονισμούς που μετατρέπουν την Ελλάδα σε «αποθήκη ψυχών», που αντί να λύνουν, επιδεινώνουν το πρόβλημα.
Η κυβερνητική ανακοίνωση προβλέπει τη «μεταφορά των νεοεισελθέντων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής» και «όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη». Την «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» επικαλέστηκε και η αρμόδια υπουργός, Τ. Χριστοδουλοπούλου, και τις συζητήσεις με Ιταλία, Ισπανία και Κύπρο, για έκτακτη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση», ενώ το κυρίαρχο ζήτημα που θα έπρεπε να μπαίνει είναι η κατάργηση του «Δουβλίνο ΙΙ»  και της «Σένγκεν».
Η  εναπόθεση της αντιμετώπισής του στην υποτιθέμενη αλληλεγγύη της ΕΕ, που ευθύνεται σημαντικά για τη δημιουργία του προβλήματος, είναι αδιέξοδη. Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για ένα πρόβλημα που λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, συνιστούν ανέξοδες υποσχέσεις και λόγια του αέρα, όταν  δεν διευκρινίζεται ούτε πού α­κρι­βώς υπάρχουν αυτά τα κέντρα, ούτε πότε και εάν πρόκειται να γίνουν καινούργια, για να φιλοξενηθούν μετανάστες και πρόσφυγες και όταν  είναι γνωστό, ότι μέ­χρι σήμερα οι διαδικασίες είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες και το άσυλο δίνεται με το σταγονόμετρο. Έτσι η  κυβέρνηση  αναγκάζεται να βγάζει τους μετανάστες από τη μια πόρτα της Αμυγδαλέζας και να τους βάζει από την άλλη, η αρμόδια υπουργός να εκλιπαρεί Περιφέρειες, Δήμους, τον Στρατό και την Εκκλησία, ο υπουργός Άμυνας, Π. Καμμένος, αντί να  ζητάει κατάργηση των Ευρωενωσιακών συνθηκών, να ζητάει από την Ευρώπη «να πιέσει την Τουρκία να εφαρμόσει το Δουβλίνο ΙΙ» και το μόνο που μένει είναι η κινητοποίηση των υγειονομικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής από την Ρένα Δού­ρου.
Έτσι οι μετανάστες βρίσκονται μεταξύ φυλακής ή τρώγλης και μια τέτοια κατάσταση ενισχύει δικαιολογημένα τις ανησυχίες και τους φόβους κατοίκων του κέντρου για το πού πάει η κατάσταση, μια κατάσταση «βούτυρο στο ψωμί» «αγανακτισμένων υπερπατριωτών» και κάθε είδους ρατσιστικών αντιλήψεων και των φορέων τους. Σε αυτή την κατεύθυνση η ΝΔ συνεχίζει να τους αποκαλεί «λαθρομετανάστες», «καίγεται» για τις επιπτώσεις στον τουρισμό και καταγγέλλει την κυβέρνηση γιατί «άνοιξε τα κέντρα κράτησης και πλημμύρισαν την Αθήνα λαθρομετανάστες, άνοιξε τα σύνορα και γέμισαν τα νησιά μας μετανάστες και πρόσφυγες εν μέσω τουριστικής περιόδου». Ενίσχυση της καταστολής στα σύνορα της χώρας ζητά και το «Ποτάμι», που με ανακοίνωσή του θέτει θέμα ενίσχυσης των κατασταλτικών δυνάμεων της FRONTEX. Στο μεταξύ, ενίσχυση των μέτρων καταστολής στα σύνορα της ΕΕ, μέσω της «Frontex», ανακοίνωσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δ. Αβραμόπουλος.
H ΕΕ θέλει ελεγχόμενη τη ροή μεταναστών προς αυτήν, χωρίς νομιμοποίηση, υπό καθεστώς ομηρείας και στυγνής εργοδοτικής εκμετάλλευσης, αφού όπως προβλέπουν οι αναλύσεις και οι μελέτες τους, την 20ετία 2010 - 2030, για να μπορέσει να στηριχθεί οικονομικά και κοινωνικά η ΕΕ χρειάζονται 20 εκατομμύρια μετανάστες σε θέσεις εργασίας. Γι' αυτό Kοινοτική Oδηγία προβλέπει τη μπλε κάρτα, σύμφωνα με την οποία η ΕΕ θα κάνει εισαγωγή εργατικών χεριών βάσει των αναγκών της αγοράς.
Όσα όμως μέτρα κι αν πάρουν, όσο αυστηρότερα κι αν είναι αυτά, όπως έχει δείξει η ίδια η ζωή, τίποτε δεν μπορεί να συγκρατήσει τα «κύματα» των απελπισμένων, που αποφασίζουν να φύγουν από την «κόλαση», αναζητώντας μια θέση στον «παράδεισο» της Δύσης.
Όσο ο ιμπεριαλισμός των HΠA, του NATO και της EE, θα εξαπολύει πολέμους, θα υποκινεί εμφύλιες αιματοχυσίες, θα στηρίζει δικτατορίες και αντιδημοκρατικά καθεστώτα, όσο η εγκληματική δράση του κεφαλαίου θα γιγαντώνει τη φτώχεια, τόσο θα αυξάνεται και ο στρατός των μεταναστών, κολασμένων της γης, νέα πεινασμένα τάγματα θα προστίθενται στον εφεδρικό βιομηχανικό στρατό της εργατικής τάξης, που αυξάνει την ανεργία και συμπιέζει προς τα κάτω τον εργατικό μισθό. Tυχαίο άραγε είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες είναι Σύριοι, Κούρδοι, Σουδανοί, Aφγανοί, Πακιστανοί, Iρακινοί, Nιγηριανοί;
Το μόνο που απομένει είναι να ξανακουστεί πιο δυνατά και να γίνει πράξη το σύνθημα «Οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι -  Έλληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι», να αγωνιστούμε από κοινού μέσα από τα συνδικάτα, τα εργατικά σχήματα, κινήσεις, τους φορείς και τα κόμματα της Aριστεράς,
 Να κλείσουν όλα τα κέντρα κράτησης μεταναστών και να αντικατασταθούν από δημόσια ανοιχτά κέντρα - ανθρώπινους χώρους - υποδοχής και φιλοξενίας, όπου θα παρέχονται πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επαρκής σίτιση δωρεάν, ειδική μέριμνα για όλους τους ανηλίκους, νομική αρωγή και διερμηνεία.
 Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, ιδιαίτερα αυτοί που βρίσκονται πολλά χρόνια και έχουν δημιουργήσει οικογένειες, δουλειές κλπ.
 Να αποδίδεται με γρήγορες διαδικασίες το καθεστώς του ασύλου σε όλους τους πρόσφυγες, θύματα ιμπεριαλιστικών πολέμων, επεμβάσεων και αντιδραστικών καθεστώτων.
 Να χορηγούνται ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους μετανάστες επιθυμούν να ταξιδέψουν σε κάποια χώρα της Ευρώπης, με την κατάργηση του Κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ» και της Συνθήκης «Σένγκεν».
Μ-Λ ΚΚΕ
Γραφείο Τύπου
21/4/2015

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.