Σαν Σήμερα: 22/03/2017

  1821: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με 2.000 άνδρες καταλαμβάνει τους λόφους της Καλαμάτας προς τη Σπάρτη. Ο Παπαφλέσσας με τον Αναγνωσταρά και τον Σταματελόπουλο «πιάνουν» την άλλη πλευρά. Η πόλη βρίσκεται σε ελληνικό κλοιό. Την ίδια μέρα οι επαναστάτες μπαίνουν στην Πάτρα. Ο Ι. Παπαδιαμαντόπουλος και ο Ανδρέας Λόντος υψώνουν επαναστατική σημαία (κόκκινη με μαύρο σταυρό στη μέση). Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός κατασκευάζει ξύλινο σταυρό, τον οποίο τοποθετεί στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου. Στο σταυρό αυτό ορκίζονται οι επαναστάτες.


1821: Οι επαναστάτες μπαίνουν στην Πάτρα. Ο Ι. Παπαδιαμαντόπουλος και ο Ανδρέας Λόντος υψώνουν επαναστατική σημαία (κόκκινη με μαύρο σταυρό στη μέση). Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός κατασκευάζει ξύλινο σταυρό, τον οποίο τοποθετεί στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου. Στο σταυρό αυτό ορκίζονται οι επαναστάτες.


1875: Σοβαρά επεισόδια σημειώνονται έξω από το ξενοδοχείο Βυζάντιον στην Πλατεία Συντάγματος, ανάμεσα σε βουλευτές του πρωθυπουργού Δημήτριου Βούλγαρη, τους περίφημους Στηλίτες, και σε πολίτες που τους αποδοκιμάζουν γιατί παραβιάζουν το Σύνταγμα. Μεταξύ των πολιτών είναι και ο Ρόκκος Χοϊδάς, που έρχεται σε συμπλοκή με το βουλευτή Στάικο, με τον οποίο τελικά μονομαχεί και τραυματίζεται.


1919: Ιδρύεται το Λιμενικό Σώμα, με απόφαση της κυβέρνησης Βενιζέλου.


1930: Απεργία πείνας πραγματοποιούν όλοι οι κρατούμενοι στις φυλακές της Ελλάδας, λόγω κακής διατροφής.
1931: Πραγματοποιούνται τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Θεόδωρου Δηλιγιάννη στον περίβολο της ελληνικής Βουλής.
1933: Ανοίγει τις πύλες του το πρώτο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου της Βαυαρίας.
1935: Σε δίκη στη Νέα Υόρκη χρησιμοποιείται για πρώτη φορά ως αποδεικτικό στοιχείο το τεστ αίματος.
1941: Ηλεκτροδοτείται η Ουάσινγκτον από το υδροηλεκτρικό φράγμα Γκραντ Κούλι Νταμ.
1945: Με προτροπή του τότε Βασιλέως της Αιγύπτου Φαρούκ συστήνεται στο Κάιρο από επτά Αραβικές χώρες ο Αραβικός Σύνδεσμος.
1954: Επαναλειτουργεί η αγορά χρυσού του Λονδίνου, που είχε κλείσει από το 1939.Την ίδια μέρα, στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ εγκαινιάζεται το πρώτο εμπορικό κέντρο του κόσμου.
1960: Οι Άρθουρ Σόλου και Τσαρλς Τάουνς πατεντάρουν το λέιζερ.
1963: Στη Βρετανία, ξεσπά το «σκάνδαλο Προφιούμο». Ο υπουργός Πολέμου, Τζον Προφιούμο, κατηγορείται ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με την επαγγελματία του είδους Κριστίν Κέλερ, η οποία διατηρούσε παράλληλο δεσμό με σοβιετικό διπλωμάτη στο Λονδίνο.


1982: Ψηφίζεται στη Βουλή των Ελλήνων νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο.


1983: Με επιστολή, που φτάνει στη Γενική Ασφάλεια Αθηνών, η τρομοκρατική οργάνωση «Αντιτρομοκρατική Πάλη» αναλαμβάνει την ευθύνη της δολοφονίας του εκδότη της εφημερίδας «Βραδινή» Τζόρτζη Αθανασιάδη. Αλλά την επόμενη μέρα με προκηρύξεις της στην «Αυγή» και στην «Ελευθεροτυπία» η οργάνωση «Αντιστρατιωτική Πάλη» κατήγγειλε ως «προβοκάτσια» την «ανάληψη ευθύνης» και διαχώρισε πλήρως τη θέση της από τη δολοφονία.
1987: Αυτοκτονεί στο κελί του σε ηλικία 75 ετών ο Έλληνας στρατιωτικός Οδυσσέας Αγγελής, πρόσωπο – κλειδί για το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Επί του καθεστώτος της Χούντας, διετέλεσε Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και έλαβε τον τίτλο του Αντιπροέδρου της Δημοκρατίας στο πλαίσιο φιλελευθεροποίησης του καθεστώτος των Συνταγματαρχών.
1994: Η ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ «η Λίστα του Σίντλερ» κερδίζει επτά βραβεία Οσκαρ.
2004: Νεκρός από πυρά ισραηλινών ελικοπτέρων πέφτει ο σεΐχης Αχμέντ Γιασίν, πνευματικός ηγέτης της Χαμάς, την ώρα που βγαίνει από τέμενος, μετά το τέλος της πρωινής προσευχής. Η κατάσταση που ακολουθεί τη δολοφονία του είναι εκρηκτική. Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει την «εξωδικαστική δολοφονία» του Γιασίν, λέγοντας, πως τέτοιες τακτικές δεν αποτελούν λύση, αλλά κλιμακώνουν τη βία
2009: Συγκροτείται ο πολιτικός σχηματισμός Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), που τοποθετείται στο χώρο της αντικαπιταλιστικής/κομμουνιστικής Αριστεράς.
2009: Πεθαίνει από καρκίνο η Τζέιν Γκούντι. Έγινε γνωστή από τη συμμετοχή της στο αγγλικό Big Brother ενώ στη συνέχεια συμμετείχε σε ένα συγκινητικό ντοκιμαντέρ για τη μάχη με την επάρατο νόσο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.