Ανακοίνωση της Χ.Δ. για ηλεκτρονικές συναλλαγές(κάρτες-εισιτήρια)


 Idiotikotita.jpg
Την 04/03 το Γραφείο Τύπου της Χριστιανικής Δημοκρατίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Mε πρόσχημα την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αύξηση των εσόδων, επιχειρείται να γίνουν υποχρεωτικές οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Με βάση νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές του τρέχοντος έτους, το αφορολόγητο εισόδημα των πολιτών θα πρέπει να οικοδομείται με βάση τη χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών.
Βαθμιαία για ορισμένα φορολογικά κλιμάκια που ξεκινάνε από τις 10 χιλιάδες ευρώ, θα πρέπει ο φορολογούμενος να έχει πραγματοποιήσει αγορές με τραπεζικές κάρτες που ανέρχονται στο 10% του φορολογητέου (πραγματικού και τεκμαρτού) εισοδήματος, ώστε να τύχει «έκπτωσης φόρου» και να μην υποστεί επιπλέον φόρο 22% επί της διαφοράς του συγκεντρωτέου και αυτού που θα έχει καταφέρει ο ίδιος να συγκεντρώσει. Επίσης, κάθε αγορά πάνω από 500 ευρώ –από 1500 που ήταν έως και 31/12/2016- πρέπει υποχρεωτικά να γίνεται με «πλαστικό χρήμα».
Η νομοθεσία αυτή ασφαλώς βρίσκεται στα πλαίσια της συνθηκολόγησης του 3ου μνημονίου της 12ης -13ης Ιουλίου του 2015. Όμως, μια τέτοια νομοθεσία κατ’ελάχιστον δεν μπορεί να είναι μόνιμου χαρακτήρα, για τους εξής λόγους:
Α)η χρήση τραπεζικών καρτών για αγορά αγαθών ή υπηρεσιών πρέπει για λόγους αρχής και σεβασμού της προσωπικής ελευθερίας των πολιτών να είναι προαιρετική
Β)τα στοιχεία τα οποία ο φορολογούμενος καταθέτει σε κρατικές υπηρεσίες είναι στοιχεία τα οποία αποκαλύπτουν πτυχές της προσωπικής του ζωής και προσωπικού χαρακτήρα προτιμήσεις, επομένως είναι προσωπικά δεδομένα ενός ορισμένου επιπέδου ευαισθησίας, τα οποία καλύπτονται διεθνώς, με ιδιαίτερη έμφαση στην ΕΕ αλλά και σε άλλες χώρες, με διάφορες συμφωνίες προστασίας της ιδιωτικότητας
Γ)Είναι γνωστό ότι, εφόσον καταγράφονται και επίσης όσο περισσότερο διακινούνται κάποια δεδομένα, τόσο περισσότερο χάνεται ο έλεγχος επ’ αυτών και γίνεται πιθανότερο το ενδεχόμενο απώλειας της εμπιστευτικότητάς τους
Για αυτούς τους λόγους, θεωρούμε ότι πρέπει να διατηρηθεί το προηγούμενο καθεστώς, δηλαδή θα ήταν δέουσα η αποκατάστασή του, χωρίς βέβαια ταυτόχρονη απώλεια του ούτως ή άλλως χαμηλού αφορολογήτου των χαμηλότερων εισοδημάτων πολιτών.
Χαρακτηριστική είναι ταυτόχρονα και η απόπειρα εισαγωγής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, με κίνδυνο να μπορεί να ελέγχεται το προσωπικό δεδομένο της μετακίνησης του κάθε πολίτη.
Η Χ.Δ. τάσσεται σταθερά ενάντια στο ηλεκτρονικό φακέλωμα με οποιοδήποτε πρόσχημα. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι βασικός παράγοντας σεβασμού στο ανθρώπινο πρόσωπο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.