Σαν Σήμερα: 27/03/2017

1794: Δημιουργείται το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. 

1821: Οι επαναστάτες του Αλέξανδρου Υψηλάντη εισέρχονται στο Βουκουρέστι. Την ίδια μέρα ο Αθανάσιος Διάκος, μετά από δοξολογία στη Μονή του Οσίου Λουκά, κηρύσσει την Επανάσταση στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, ενώ ελληνικές δυνάμεις, με επικεφαλής τον αρματολό Πανουργιά, ελευθερώνουν την πρωτεύουσα της Φωκίδας, Σάλωνα (Άμφισσα).


1821: Ο Αθανάσιος Διάκος, μετά από δοξολογία στη Μονή του Οσίου Λουκά, κηρύσσει την Επανάσταση στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα. Ελληνικές δυνάμεις, με επικεφαλής τον αρματολό Πανουργιά, ελευθερώνουν την πρωτεύουσα της Φωκίδας, Σάλωνα (Άμφισσα).


1855: Ο καναδός χημικός Έιμπραμ Γκέσνερ φτιάχνει ένα νέο καύσιμο – παράγωγο του πετρελαίου και το ονομάζει «κηροζίνη», από την ελληνική λέξη «κηρός» (κερί).



1863: Γεννιέται ο συνιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Ρολς Ρόις,  Χένρι Ρόις.
1914: Στις Βρυξέλλες, πραγματοποιείται η πρώτη επιτυχημένη μετάγγιση αίματος.
1946: Ο Μίκης Θεοδωράκης μεταφέρεται σε νοσοκομείο της Αθήνας με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, οι οποίες θα του προκαλέσουν μόνιμο πρόβλημα στον αριστερό οφθαλμό. Την προηγούμενη μέρα έλαβε μέρος σε συλλαλητήριο του ΚΚΕ κατά των εκλογών της 31ης Μαρτίου και συνελήφθη από την Αστυνομία, η οποία τον κακοποίησε στο νεκροτομείο της Αθήνας.
1958: Ο Νικίτα Χρουστσόφ γίνεται Πρωθυπουργός της Σοβιετικής Ένωσης.
1963: Γεννιέται ο σκηνοθέτης Κουεντίν Ταραντίνο.
1964: Περίπου 125 άνθρωποι σκοτώνονται στην Αλάσκα, μετά από σεισμική δόνηση 8,4 Ρίχτερ. Είναι ο μεγαλύτερος σεισμός που έγινε ποτέ στις ΗΠΑ.
1965: Οι ΗΠΑ με αυστηρό διάβημά τους προς την κυπριακή κυβέρνηση ζητούν την ακύρωση της αγοράς σοβιετικών αντιαεροπορικών πυραύλων, με τη δικαιολογία ότι μία τέτοια αγορά θα μπορούσε να προκαλέσει τουρκική επίθεση με πρόσχημα την προστασία των Τουρκοκυπρίων.


1970: Αρχίζει η δίκη των μελών της Δημοκρατικής Άμυνας, οι περισσότεροι από τους οποίους κατηγορούνται για βομβιστικές ενέργειες κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Ανάμεσά τους, ο Σάκης Καράγιωργας, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο στρατηγός Ιορδανίδης.


1973: Ο Μάρλο Μπράντο αρνείται το Όσκαρ για την ταινία «Ο Νονός», σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμπεριφορά του Χόλιγουντ απέναντι στους ερυθρόδερμους.


1976: Μπαίνει ο θεμέλιος λίθος του Δικαστικού Μεγάρου στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
1977: Δύο Boeing 747, ένα της KLM κι ένα της PanAm, συγκρούονται στο διάδρομο απογείωσης του αεροδρομίου της Τενερίφης στα Κανάρια Νησιά. Πρόκειται για το πιο πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα, καθώς 583 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και μόλις 61 διασώζονται.
1991: Στην Τσεχοσλοβακία, δεκαέξι μήνες μετά τη «Βελούδινη Επανάσταση», αποσύρονται τα τελευταία σοβιετικά τανκς, που βρίσκονταν στη χώρα από το 1968.
1992: Μια γυναίκα φέρεται να έδωσε τηλεφωνικώς πληροφορίες στην Αστυνομία για πιθανό χτύπημα της 17Ν στην οδό Λουίζης Ριανκούρ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ήρθαν στο φως από τις καταθέσεις των συλληφθέντων ως μελών της οργάνωσης, εκείνο το διάστημα η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» έκανε πρόβες για την επιχείρηση που σχεδίαζε εναντίον ενός αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομίας. Το πρωί της 27ης Μαρτίου 1992 αστυνομικοί των ΕΚΑΜ έστησαν μπλόκο στη Ριανκούρ αλλά τα μέλη της 17Ν τους αντιλήφθηκαν, ετράπησαν σε φυγή και η επιχείρηση κατέληξε σε φιάσκο.
1994: Στην Ιταλία, το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναδεικνύεται πρώτο στις βουλευτικές εκλογές.

2002: Πεθαίνει, σε ηλικία 66 ετών, ο βρετανός κωμικός και πιανίστας της τζαζ Ντάντλεϊ Μουρ.
2002: Πεθαίνει μια από τις σημαντικότερες μορφές του παγκόσμιου κινηματογράφου, ο σκηνοθέτης Μπίλι Γουάιλντερ  2002: Ένα Παλαιστίνιος βομβιστής αυτοκτονίας σκοτώνει 29 άτομα στην πόλη Νετάνια του Ίσρα.
2009: Στο Πακιστάν βομβιστής αυτοκτονίας σκοτώνει 48 άτομα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.