Σαν Σήμερα: 28/03/2017

845: Οι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να αποχωρήσουν, ο βασιλιάς των Φράγκων, Κάρολος ο Φαλακρός, τους δίδει τρεις τόνους ασήμι, ποσό κολοσσιαίο για την εποχή.


1797:Στις ΗΠΑ, κατοχυρώνεται στο Ναθάνιελ Μπρίνγκς από το Νιου Χάμσαϊρ η πρώτη πατέντα για το πλυντήριο ρούχων.
1821: Ο Αθανάσιος Διάκος, επικεφαλής Ελλήνων επαναστατών, φθάνει στον Προφήτη Ηλία Λιβαδειάς και απαιτεί την παράδοση της πόλης από τον διοικητή της Χασάν Αγά.


1854: Γαλλία, Αγγλία και Οθωμανική Αυτοκρατορία κηρύσσουν τον πόλεμο στη Ρωσία (Κριμαϊκός Πόλεμος).
1871: Εγκαθίσταται η Κομμούνα του Παρισιού, μία μορφή σοσιαλιστικής διακυβέρνησης, που διήρκεσε έως τις 28 Μαΐου 1871.


1930: Στην Τουρκία, οι πόλεις Κωνσταντινούπολη και Ανγκορα μετονομάζονται σε Ιστανμπούλ και Ανκαρα (Αγκυρα) από τους Τούρκους εθνικιστές.


1939: Στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο, ο αρχιστράτηγος Φρανσίσκο Φράνκο, κατακτά τη Μαδρίτη και θέτει τέλος στον τριακονταετή πόλεμο.


1940: Στην Ελλάδα, μπαίνει ο θεμέλιος λίθος για τις μόνιμες εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
1953: Η Λιβύη προσχωρεί στον Αραβικό Σύνδεσμο.
1964: Στα διεθνή ύδατα έξω από τις αγγλικές ακτές, εκπέμπει εν πλω ο πρώτος πειρατικός ραδιοφωνικός σταθμός της χώρας, το περίφημο Ράδιο Καρολίνα.
1969: Ο Γιώργος Σεφέρης στηλιτεύει τη χούντα με την περίφημη δήλωσή του στο ραδιόφωνο του BBC. Γι αυτό το λόγο του αφαιρέθηκε ο τίτλος του πρέσβη επί τιμή, καθώς και το δικαίωμα χρήσης διπλωματικού διαβατηρίου. Την ίδια μέρα στο Λονδίνο ο Ρίνγκο Σταρ ανακοινώνει ότι οι Μπιτλς δεν πρόκειται να πραγματοποιήσουν άλλες ζωντανές εμφανίσεις.


1970: Η Ευδοκία του Αλέξη Δαμιανού, με το περίφημο ζεϊμπέκικο του Μάνου Λοΐζου, παίρνει μέρος στο φεστιβάλ των Καννών.
1972: Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος αναλαμβάνει όλα τα αξιώματα: του αντιβασιλέα, του πρωθυπουργού, του υπουργού Εξωτερικών και Άμυνας, καθώς και του προέδρου της Βουλής.
1979: Πυρηνικό ατύχημα στην Πενσιλβανία των ΗΠΑ. Παύει να λειτουργεί μία αντλία στο σύστημα ψύχρανσης του αντιδραστήρα, στο Θρι Μάιλ Άιλαντ, με αποτέλεσμα να εξατμιστεί μέρος του μολυσμένου νερού, προκαλώντας έτσι το σοβαρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία των ΗΠΑ.
1995: Την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες κατά των εγκαταστάσεων του «Mega Channel», που έγινε στις 15/3, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το κεντρικό δελτίο ειδήσεων των 20.30, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί, παρά μόνο υλικές ζημιές, αναλαμβάνει η τρομοκρατική οργάνωση 17Ν.

1999: Παραστρατιωτική σερβική ομάδα σκοτώνει 146 Αλβανούς του Κοσόβου στην περιοχή Ιζμπίτσα.
2005: Σεισμός 8,7ρίχτερ χτυπά την Ινδονησία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.