Σαν Σήμερα: 29/03/2017

1430: Ο Σουλτάνος Μουράτ Β΄ μετά από τριήμερη πολιορκία καταλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη.


1798: Δημιουργείται η Ελβετία, η χώρα της σοκολάτας, των ρολογιών και χρηματοκιβώτιο των πλουσίων του κόσμου.
1799: Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης ψηφίζει νόμο με στόχο τη σταδιακή κατάργηση της δουλείας.
1823: Συγκροτείται στο Άστρος Αρκαδίας η Β’ Εθνική Συνέλευση υπό την προεδρία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, για να επικυρώσει το πρώτο Ελληνικό Σύνταγμα.
1827: Στη Βιέννη, 20.000 άτομα συνοδεύουν τον Λούντβιχ φον Μπετόβεν στην τελευταία του κατοικία.
1864: Η Αγγλία ανακοινώνει ότι παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα, ως προίκα στον νέο βασιλιά Γεώργιο Α’.


1871: Εγκαινιάζεται το θέατρο Άλμπερτ Χολ του Λονδίνου από τη βασίλισσα Βικτόρια.
1896: Ο Σπύρος Λούης κόβει το νήμα στο μαραθώνιο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Χρόνος: 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα.


1949: Εγκαινιάζεται η διώρυγα της Κορίνθου.
1950: Η εταιρία RCA κατασκευάζει την πρώτη έγχρωμη τηλεόραση.
1969: Διεξάγεται ο 14ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στην Ισπανία. Στην πρώτη θέση ισοβαθμούν τέσσερα τραγούδια και παίρνουν όλα το πρώτο βραβείο. Είναι: «Un Jour, un enfant» (Μια μέρα, ένα παιδί), με ερμηνεύτρια τη Φρίντα Μποκαρά που εκπροσωπεί τη Γαλλία, «De Troubadour» (Ο Τροβαδούρος) με τη Λένι Κουρ που εκπροσωπεί την Ολλανδία, «Vivo Cantado» (Ζω για να τραγουδώ) με τη Σαλομέ που εκπροσωπεί την Ισπανία και «Boom Bang-a Bang» με τη Λούλου που εκπροσωπεί τη Μ. Βρετανία.


1993: Αρχίζει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η δίκη του Γιώργου Κοσκωτά και 26 ακόμα ατόμων. Η υπόθεση αφορά στην υπεξαίρεση 32 δισεκατομμυρίων δραχμών από την Τράπεζα Κρήτης και την εισροή 12,1 δισεκατομμυρίων δραχμών από αυτά στην εκδοτική εταιρία «Γραμμή». Την ίδια μέρα παραιτείται από το βουλευτικό αξίωμα ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης, αποδοκιμάζοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης (Μητσοτάκης) και της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Παπανδρέου) για το Σκοπιανό.
1995: Την παραίτησή του υποβάλλει, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Στέλιος Παπαθεμελής, γιατί διαφώνησε με την επέμβαση των ΜΑΤ κατά των αγροτών που είχαν αποκλείσει την εθνική οδό.
1999: Στην Άλφα Τράπεζα Πίστεως κατακυρώνεται η Ιονική Τράπεζα. Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πίστεως, Γιάννης Κωστόπουλος, δηλώνει ότι με την αγορά της Ιονικής, ο όμιλος της Τράπεζας Πίστεως καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, εκφράζει την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τη θετική έκβαση του διαγωνισμού, επισημαίνοντας ότι είναι η μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που έγινε ποτέ στη χώρα.


2007: Λίγο πριν από την έναρξη του αγώνα βόλεϊ γυναικών Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για το Κύπελλο Ελλάδος, σκοτώνεται στη λεωφόρο Λαυρίου, στην περιοχή της Παιανίας, από μαχαίρι ο 25χρονος Μιχάλης Φιλόπουλος, σε συμπλοκή οπαδών. Την επόμενη ημέρα, η πολιτεία θα αποφασίσει την αναβολή όλων των αγώνων των ομαδικών αθλημάτων για δύο εβδομάδες.


2008: Η Ώρα της Γης διεθνοποιείται. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σβήνουν τα φώτα για μία ώρα, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την ανησυχία τους για την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη. Στην Αθήνα, σβήνουν τα φώτα στο Δημαρχιακό Μέγαρο και στο Λυκαβηττό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.