Η Περιφέρεια οφείλει να ζητήσει πίσω τα 35 εκατομμύρια που έδωσε για το γήπεδο Μελισσανίδη

 

O Mελισσανίδης ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι πουλάει την ΑΕΚ στον εφοπλιστή Μάριο Ηλιόπουλο. Τα δακρύβρεχτα και τα «είναι ένα αυτοδημιούργητο παιδί, έχει κάνει πολλά χρήματα» τα αφήνουμε στην κρίση των οπαδών της ΑΕΚ που θυμούνται ότι κάπως έτσι τους είχε παρουσιάσει παλαιότερα και τον μακαρίτη τον Τροχανά. Φτύνουν στον κόρφο τους μην τους βρει νέο κακό και δε δίνουν καμιά σημασία στα γνωστά λιβανιστήρια και εξαπτέρυγα που ψάλλουν «ωσαννά» στο νέο αφεντικό. Οι οπαδοί ξέρουν πως τα λιβανιστήρια και τα εξαπτέρυγα έτσι βγάζουν μεροκάματο.

Πάμε σ’ αυτό που έχει κοινωνική και πολιτική σημασία.

Αφού σκούπισε τα… δάκρυα ο Μελισσανίδης είπε: «Ο κύριος Ηλιόπουλος είναι ο νέος ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΑΕΚ. Παραλαμβάνει ένα κλαμπ με πολλή υγεία και ικανά στελέχη. Ένα αθλητικό κέντρο, τα δύο Μουσεία και για 49 χρόνια την εκμετάλλευση του γηπέδου μας, γιατί το γήπεδο ανήκει στον Ερασιτέχνη και από τα έσοδά του συντηρείται ο Ερασιτέχνης».

Μια προκαταρκτική παρατήρηση: πώς γίνεται να μιλά για λογαριασμό της ΠΑΕ ΑΕΚ και του Ερασιτεχνικού Σωματείου ΑΕΚ κάποιος που δεν έχει θεσμική ιδιότητα ούτε στην ΠΑΕ ούτε στο Σωματείο; Θα μας πείτε πως ούτε ο ντον Τσίτσιο είχε θεσμική ιδιότητα, αλλά όλοι του φιλούσαν το χέρι, συμπεριλαμβανόμενων των αιρετών της νομαρχίας Παλέρμο, των τοπικών βουλευτών και των ανώτερων κρατικών υπάλληλων. Ναι, αλλά υποτίθεται πως εδώ δεν έχουμε μαφία. Πώς οι ΠΑΕ λειτουργούν με βάση το νόμο περί ανωνύμων εταιριών και τον αθλητικό νόμο, πως έχουν διοικητικά συμβούλια, προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους, ενώ τα Ερασιτεχνικά Αθλητικά Σωματεία λειτουργούν επίσης βάσει σχετικών νόμων και έχουν γενική συνέλευση, διοικητικό συμβούλιο, πρόεδρο και γενικό γραμματέα, που οι αρμοδιότητές τους καθορίζονται από το καταστατικό.

Αστειευόμαστε, φυσικά. Υποτίθεται…. Τόσα χρόνια τώρα ο Μελισσανίδης διαπραγματευόταν με υπουργούς τριών κυβερνήσεων (Σαμαρά, Τσίπρα, Μητσοτάκη) και με περιφερειάρχες δύο κομμάτων (Δούρου-ΣΥΡΙΖΑ, Πατούλης-ΝΔ), υπέβαλε αιτήματα με τον πιο ιταμό τρόπο, επέβαλε τη θέλησή του, χωρίς να έχει καμιά θεσμική ιδιότητα. Τον αποκαλούσαν «ο ισχυρός άντρας της ΑΕΚ» (ο ντον Τσίτσιο να δείτε πόσο ισχυρός άντρας ήταν). Αυτός ο «ισχυρός άντρας», λοιπόν, αποφασίζει για τους πάντες και τα πάντα. Οχι μόνο για τα περιουσιακά στοιχεία της «οικογένειάς» του και τα όργανα διοίκησης (λέμε τώρα) της ΠΑΕ, αλλά και για το Ερασιτεχνικό Σωματείο ΑΕΚ. Ποιος θα τολμήσει να του «κουνηθεί»; Λίγοι τολμηροί φίλαθλοι και μέλη της Ερασιτεχνικής, που κινήθηκαν για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του Σωματείου και τις αρχές που οι ίδιοι πρέσβευαν, λοιδορήθηκαν, συκοφαντήθηκαν, τραμπουκίστηκαν, απειλήθηκαν.


Ομως, ακόμα και αν ο Μελισσανίδης είχε δίπλα του τον πρόεδρο (λέμε τώρα) της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, Αλεξίου, και έβαζε αυτόν να ανακοινώσει την παραχώρηση του γηπέδου στον «σούπερ Μάριο», δε θα άλλαζε τίποτα στην ουσία. Η παραχώρηση για 49 χρόνια της εκμετάλλευσης του γηπέδου, σε πακέτο πώλησης μαζί με την ΠΑΕ ΑΕΚ και το προπονητήριο, είναι παράνομη. Εξηγούμαστε.

Οπως είναι γνωστό, ο Μελισσανίδης επεδίωξε να βγάλει άδεια ανέγερσης του γηπέδου στο όνομα της οικογενειακής επιχείρησης «Δικέφαλος 1924» ΑΕ. Προσέκρουσε σε υπάλληλο (διευθυντής ΔΑΟΚ) που τήρησε τη νομιμότητα, μην αναγνωρίζοντας τέτοιο δικαίωμα στη συμφερόντων Μελίσσανίδη εταιρία. Οι συριζαίοι ξήλωσαν τον εν λόγω υπάλληλο, με το πρόσχημα των διοικητικών ανακατατάξεων, όμως και η νέα αρμόδια υπάλληλος (διευθύντρια ΔΑΟΚΑ) δεν ήταν διατεθειμένη να βάλει το κεφάλι της στο ντορβά

Ετσι, μετά από άσκηση τεράστιων πιέσεων από πλευράς Μελισσανίδη και συριζαίων υπουργών (πρωτοστατούσε ο μέντορας του Τσίπρα, Φλαμπουράρης), βρέθηκε η σολομώντεια λύση της…  μισής παρανομίας, την οποία δέχτηκε τελικά να υπογράψει η προϊσταμένη της υπηρεσίας. Η άδεια εκδόθηκε από κοινού στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ και στη «Δικέφαλος 1924» ΑΕ! Ηταν και πάλι μια διάτρητη άδεια.

Στη συνέχεια έπρεπε να αντληθεί τζάμπα παραδάκι από την περιφέρεια Αττικής. Ομως, η Περιφέρεια απαγορεύεται να χρηματοδοτήσει ιδιωτικές επιχειρήσεις. Μόνο ερασιτεχνικά σωματεία μπορεί να χρηματοδοτήσει. Σαν να μην τρέχει τίποτα, ο Μελισσανίδης «πέρασε» το γήπεδο στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ, βγάζοντας έξω από την κυριότητα του έργου τη «Δικέφαλος 1924» ΑΕ. Και άρχισε το ρούφηγμα δημόσιου χρήματος… με το μπουρί της σόμπας. Η διοίκηση Δούρου ενέκρινε 20 εκατομμύρια ευρώ και η διοίκηση Πατούλη άλλα 14,2 εκατ. ευρώ. Εγινε και μια υπογειοποίηση για να εξυπηρετήσει αποκλειστικά το γήπεδο και έτσι τα λεφτά που έχωσε η περιφέρεια στη μπίζνα του Μελισσανίδη ξεπέρασαν τα 45 εκατ. ευρώ. Προβλεπόταν και μια ακόμα υπογειοποίηση που δεν έγινε, όπως δεν έγιναν και τα προβλεπόμενα πάρκινγκ, αλλά εδώ δεν μας απασχολούν αυτά.

Εδώ μας απασχολούν τα σχεδόν 35 εκατ. ευρώ ζεστό χρήμα που έδωσαν δύο διαδοχικές περιφερειακές διοικήσεις αποκλειστικά για την κατασκευή του γηπέδου (χωρίς να λογαριάζουμε τα συνοδά έργα). Θυμίζουμε ότι ο Πατούλης καμάρωνε κιόλας: «Εμείς βάλαμε κώλο για το γήπεδο»!

Οταν ξεκίνησε το ρούφηγμα των δεκάδων εκατομμυρίων, η Περιφέρεια Αττικής και το Ερασιτεχνικό Αθλητικό Σωματείο ΑΕΚ υπέγραψαν μια Προγραμματική Σύμβαση.

Το άρθρο 5 παράγραφος 3 προβλέπει ότι, μετά την ολοκλήρωση του γηπέδου, αρμόδια και υπεύθυνη για τη λειτουργία, συντήρηση και διαχείρισή του είναι η Ερασιτεχνική ΑΕΚ (το ξέρουμε, ακούγεται σαν κρύο ανέκδοτο, όμως αυτό προβλέπεται).

 Στο άρθρο 7Β, παράγραφοι 3, 13 και 14, προβλέπεται ότι η Ερασιτεχνική ΑΕΚ παραιτείται από το δικαίωμά της να προβεί σε μακροχρόνια παραχώρηση του γηπέδου και σε εκχώρηση των δικαιωμάτων αξιοποίησης και εκμετάλλευσης. Αντίθετα, υποχρεούται να αναλάβει η ίδια τη διαχείριση και λειτουργία του γηπέδου.

 

Ο Μελισσανίδης βγήκε και ανακοίνωσε ότι πουλάει στον Ηλιόπουλο, πακέτο με όλα τα υπόλοιπα, την παραχώρηση της εκμετάλλευσης του γηπέδου για 49 χρόνια! Αυτό αντίκειται πλήρως στην Προγραμματική Σύμβαση Περιφέρειας Αττικής – Ερασιτεχνικής ΑΕΚ. Για να το πούμε με απλά λόγια, ο Μελισσανίδης έφτιαξε το γήπεδο με τα λεφτά της Περιφέρειας, με δημόσιο χρήμα δηλαδή, και τώρα πουλάει την εκμετάλλευσή του στον Ηλιόπουλο και παντελονιάζει το δημόσιο χρήμα!

Τι γίνεται σε περίπτωση παραβίασης αυτού του απαγορευτικού όρου; Το προβλέπει το άρθρο 8 παράγραφος 6 της Προγραμματικής Σύμβασης:

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Ο νυν περιφερειάρχης Χαρδαλιάς, κατ’ εφαρμογήν των όσων ρητά προβλέπονται στην Προγραμματική Σύμβαση, με την οποία η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδότησε το «γήπεδο της ΑΕΚ» με περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ, οφείλει να απαιτήσει από την Ερασιτεχνική ΑΕΚ όλο το ποσό της χρηματοδότησης που έχει καταβάλει απολογιστικά η Περιφέρεια.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Σχόλιο