“Το σόλο του Φίγκαρο” του Γιάννη Σκαρίμπα, για πρώτη φορά στο κοινό της Χαλκίδας

 

Το σόλο του Φίγκαρο” του Γιάννη Σκαρίμπα, για πρώτη φορά από την έκδοσή του το 1939, θα το διηγηθεί ο Καραγκιόζης αυτοπροσώπως στο κοινό της Χαλκίδας με τη συνοδεία μουσικής και μελοποιημένων ποιημάτων του, στις 26 Ιουνίου, 8.30μμ, στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας (κλιματιζόμενο), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό άνω των 12 ετών.

Η παράσταση έχει τίτλο “Ταξίδι στο σόλο του Φίγκαρο”. Διασκευή και Καραγκιοζοπαίξιμο ο Άθως Δανέλλης. Μουσική και τραγούδια  – επιτούτου μελοποιημένα του Σκαρίμπα και ζωντανά τραγουδισμένα – ο Γιώργος Τζώρτζης.

“Το σόλο του Φίγκαρο” που θεωρείται ως η πιο τολμηρή εκδοχή του πρωτότυπου λογοτεχνικού ύφους του Γ. Σκαρίμπα, διασκευάστηκε και σκηνοθετήθηκε ως θέατρο σε διαφορετικές συμβατικές εκδοχές κατά τα 65 χρόνια από την πρώτη έκδοσή του. Τώρα είναι η πρώτη φορά που διασκευάζεται/σκηνοθετείται ως θέατρο σκιών και αναλαμβάνει ο Καραγκιόζης να το παρουσιάσει στο κοινό.

Οι φιγούρες-σκιές, λένε οι συνετελεστές του, θα κινούνται, θα σεργιανούν και θα ίπτανται στο σκαριμπικό τοπίο συνδιαλεγόμενες με το πνεύμα των ηρώων του μυθιστορήματος αλλά και του ευρύτερου σύμπαντος του Σκαρίμπα.

Αλλά πώς ο μακρυχέρης λαϊκός ήρωας θα διαχειριστεί την καταιγιστική σάτιρα και χιούμορ του πρωτότυπου έργου για επιμέρους και γενικά του κόσμου (όπως π.χ. για την ορθολογική ή μη οργάνωση και λειτουργία του), τα ρητά ερωτήματά του και τις άμεσες ή “κρυμμένες” απαντήσεις τους, κανείς δεν ξέρει. Κι είναι πολλοί με πολλή σχετική προσμονή, ώστε είναι κι αμφίβολο αν το αρκετά μεγάλο Αμφιθέατρο της Π.Ε. Εύβοιας θα τους χωρέσει όλους.

Η παράσταση είναι σχεδιασμένη/οργανωμένη από τον Σύλλογο Φίλων Γ. Σκαρίμπα στα πλαίσια του ΕΤΟΥΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑ (etos.skarimpas.gr). Κι ακριβώς στο όνομα του ΕΤΟΥΣ Γ. ΣΚΑΡΙΜΠΑ έχουν διατεθεί αφιλοκερδώς η καλλιτεχνική εργασία απ’ τους καλλιτέχνες-συντελεστές και τα πνευματικά δικαιώματα του έργου από την κάτοχό τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Σχόλιο