Τι γυρεύει στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ ένας ρέκτης των ιδιωτικών πανεπιστημίων;


 

«Κώστας Γουλιάμος. Διετέλεσε πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών της Ευρώπης και διακεκριμένο μέλος (Fellow) του Royal Society of Arts/London. Είναι επίτιμος κι επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Διετέλεσε μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της «Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Ερευνας», με ερευνητικό έργο που κατέκτησε το βραβείο επιστημών Descartes στην Ευρώπη. Υπήρξε μέλος της επιστημονικής επιτροπής του European Science Foundation με έδρα το Στρασβούργο. Τον Σεπτέμβρη του 2023 έλαβε το ένα εκ των δύο διεθνών βραβείων «εξαιρετικής προσφοράς στη γενική εκπαίδευση» από τη Διεθνή Ομοσπονδία Γενικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίων Εφαρμοσμένων Επιστημών».

Αυτό είναι το σύντομο βιογραφικό του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Γουλιάμου, όπως το δημοσίευσε ο «Ριζοσπάστης» στο ρεπορτάζ από την παρουσίαση του ευρωψηφοδέλτιου. Τον Κ. Γουλιάμο βλέπουμε συχνά δίπλα στον Δ. Κουτσούμπα στις περιοδείες του. Τον συνόδευσε και σε Καναδά και ΗΠΑ (φωτογραφία κορυφής), προφανώς επειδή ο καθηγητής έχει διδάξει σε καναδέζικα και αμερικάνικα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Εντυπωσιακό το ακαδημαϊκό βιογραφικό του. Ολο χτισμένο σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, με κατάληξη το ιδιωτικό Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, του οποίου ο Κ. Γουλιάμος διετέλεσε πρύτανης.

Η ελληνική έκδοση του FORTUNE, έκδοσης που δεν κρύβει τη λατρεία της για τον καπιταλισμό («Το FORTUNE είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός μέσων ενημέρωσης αφιερωμένος στο να βοηθά τους αναγνώστες του, τους θεατές των ψηφιακών μέσων του και τους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις του να πετυχαίνουν στο επιχειρείν μέσω της πρόσβασης σε φιλτραρισμένες πληροφορίες και διασταυρωμένη γνώση καθώς και στα υψηλού standard stories του», γράφει στην ταυτότητά του), δημοσίευσε στις 24.10.2016 συνέντευξη του Κ. Γουλιάμου, υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Kώστας Γουλιάμος: Η αριστεία “οδηγός” για το Πανεπιστήμιο του μέλλοντος».

Είναι χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα από το εισαγωγικό σημείωμα του δημοσιεύματος: «Σε μία περίοδο που στην Ελλάδα καταργείται η αξιολόγηση, η αριστεία θεωρείται στίγμα και η συζήτηση για την δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, τουλάχιστον από την κυβέρνηση, επιχειρείται να κλείσει, το Fortune απευθύνθηκε στον Κώστα Γουλιάμο, πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, για μία συζήτηση εκ βαθέων. Αφορμή, η εκλογή του στη θέση του Προέδρου της Συνόδου των Πρυτάνεων Κύπρου, αλλά και η μακρά πανεπιστημιακή του εμπειρία σε κορυφαία κρατικά και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό».

Ο κ. Γουλιάμος ενημερώνει ότι «η Σύνοδος των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων (σ.σ. εκλέχτηκε πρόεδρός της) είναι “θεσμικό” όργανο και περιλαμβάνει όλα τα πανεπιστήμια της Κύπρου είτε αυτά είναι δημόσια είτε ιδιωτικά ή, άλλως, μη-κρατικά. Συνολικά απαρτίζεται από οκτώ πανεπιστήμια». Και αποθεώνει την πολυεθνική καπιταλιστική επιχείρηση ιδιωτικών πανεπιστημίων που κατέχει και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου:

«Η Laureate επέλεξε τη μεγαλόνησο επειδή ακριβώς η συντεταγμένη πολιτεία έχει ως στρατηγικό της στόχο να καταστεί η Κύπρος κέντρο ανάπτυξης της ανώτατης εκπαίδευσης σε όλη την περιφέρεια. Άλλωστε η γνώση για την Laureate είναι ένα εκπαιδευτικό κίνημα που ταυτίζεται με την κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη του κάθε τόπου. Δεν είναι επομένως τυχαίο που η Laureate, υλοποιώντας αυτή την εκπαιδευτική κουλτούρα, αποτελεί τον μεγαλύτερο οργανισμό τριτοβάθμιας εκπαίδευσης παγκοσμίως. Διαθέτει πέραν των 80 διαπιστευμένων ιδρυμάτων σε 28 χώρες σε όλη την Βόρεια και Νότια Αμερική, Ευρώπη, Ασία, Αφρική, και Μέση Ανατολή, ενώ έχει πάνω από 70,000 προσωπικό και 1.000.000 φοιτητές σε παγκόσμιο επίπεδο. Αναμφίβολα η Laureate, μέσω του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, δημιουργεί στην Κύπρο την ειδοποιό διαφορά αλλά και συγκριτικό πλεονέκτημα σε ό,τι έχει σχέση με την αριστεία, την καινοτομία και την υψηλή ποιότητα προγραμμάτων σπουδών, υποδομών, υπηρεσιών και έρευνας»!!!

Ο Κ. Γουλιάμος, λοιπόν, δεν είναι ένας ακαδημαϊκός που βρήκε δουλειά διδάσκοντα σε κάποιο ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Είναι πιονέρος της ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την οποία και διαφημίζει με τρόπο που θα ζήλευε ο τσιρίδας ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός-υπουργός του Μητσοτάκη. Γιατί έχει άλλο βάρος να διαφημίζει την ιδιωτική πανεπιστημιακή εκπαίδευση ένας τηλεπλασιέ θαυματουργών νανογιλέκων και άλλο βάρος όταν τη διαφημίζει ένας διανοούμενος με ακαδημαϊκά παράσημα.

Τα λιγουρεύεστε;

Συνέχισε τη διαφήμιση του μαγαζιού που διοικούσε ο Κ. Γουλιάμος:

«Πέραν των 5600 φοιτητών είναι εγγεγραμμένοι στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μας προγράμματα. Από αυτό το σύνολο, ένα μεγάλο ποσοστό προέρχεται από την Ελλάδα. Λόγω της αριστείας και της υψηλής ποιότητας σπουδών, υποδομών και υπηρεσιών που διαθέτουμε αποτελούμε ίσως την πρώτη επιλογή των Ελλαδιτών όταν επιλέγουν σπουδές στην Κύπρο. Επειδή το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο δεν υπολείπεται των μεγάλων και ιστορικών πανεπιστημίων της Ευρώπης. Για παράδειγμα, στην αξιολόγηση (rating) από το QS TOP UNIVERSITIES (QS Stars), που ενδεχομένως αποτελεί τον πιο έγκριτο διεθνώς οργανισμό αξιολόγησης/κατάταξης, λάβαμε πέντε αστέρια σε πολλούς τομείς. Πήραμε πέντε αστέρια στη διδασκαλία, όσα ακριβώς έλαβε και το πανεπιστήμιο του Cambridge. Και ακόμα, στον τομέα της κοινωνικής ευθύνης πάλι λάβαμε πέντε αστέρια όσα ακριβώς πήρε και το Harvard. Φυσικά δεν είμαστε ούτε Cambridge, ούτε Harvard. Οπωσδήποτε όμως μια τέτοια διάκριση και σύγκριση μας κατατάσσει στη χορεία της διεθνούς ελίτ των πανεπιστημίων ανά τον κόσμο. Για αυτό και έχουμε φοιτητές όχι μόνο από Ελλάδα αλλά και από πολλές ευρωπαϊκές χώρες – της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας συμπεριλαμβανομένων – καθώς και από την Ρωσία, την Κίνα και, γενικά τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης».

Ακολουθεί η κατάθεση πολιτικής άποψης που θα τη ζήλευαν ο Μητσοτάκης, η Κεραμέως, ο Πιερρακάκης και το δίδυμο Πρετεντέρη-Κανέλλη στο Συγκρότημα Μαρινάκη:

«Θεωρώ πως η λειτουργία κρατικών και μη-κρατικών πανεπιστήμιων έχει πολλαπλώς ωφελήσει και τα ίδια τα πανεπιστήμια, αλλά και την ίδια τη χώρα αφού πρόδηλα λειτουργούν ως μοχλός μιας πολυδιάστατης ανάπτυξης σε πολλά επίπεδα και πεδία. Αν η οικονομία της Κύπρου έχει αρχίσει να αποκτά διεθνώς ένα θετικό πρόσημο, μια έστω μικρή άνοδο, τούτη οφείλεται μεταξύ άλλων και στον παράγοντα της συνεισφοράς των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Μολονότι νεοφυής η πανεπιστημιακή κουλτούρα στην Κύπρο, εν τούτοις έχει να επιδείξει ο τόπος λαμπρά επιτεύγματα όταν δεν λειτουργεί ο τοξικός ανταγωνισμός, αλλά πρυτανεύει η αρχή της συμπληρωματικότητας. Οταν επιτυγχάνεται η στρατηγική της αριστείας και της ποιότητας»!!!

Διαβάστε τι θαυμαστά πράγματα… σοβιετικού τύπου γίνονται σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, όπως με γλαφυρότητα τα παρουσιάζει ο πρύτανής του Κ. Γουλιάμος:

«Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει πράγματι ως βασικούς του πυλώνες την αριστεία, την υψηλή ποιότητα και την καινοτομία στη διδασκαλία, στην έρευνα, στις υποδομές, στα προγράμματα σπουδών, στις υπηρεσίες και στην προσφορά προς την κοινωνία. Από την κοινωνία ερχόμαστε και προς την κοινωνία απευθυνόμαστε. Για μας η αριστεία, λόγου χάρη, δεν είναι σταθμός αλλά μια διαρκής όσο και αειφόρος διαδικασία σε συλλογικό και προσωπικό επίπεδο σε όλα τα πεδία δράσης του πανεπιστημίου, τέτοια ακριβώς που να δημιουργεί διακριτή διαφορά σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές πεδίο. Δεν είναι, επομένως, τυχαίο το γεγονός ότι σε περίοδο κρίσης έχουμε διακρίσεις και μάλιστα διεθνείς διακρίσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι πυλώνες αριστείας επιτυγχάνονται επειδή στο DNA του οργανισμού μας υπάρχει ώσμωση μεταξύ του διοικητικού και επιστημονικού προσωπικού. Υπάρχει, εν ολίγοις, μια πρωτόγνωρη – για πανεπιστήμια – αγαστή συνεργασία, σύμπνοια και συλλογικότητα που μετασχηματίζεται σε διοικητική καινοτομία μετρήσιμων και διακριτών αποτελεσμάτων. Ταυτόχρονα, αξιοποιούμε τις συσσωρευμένες μας εμπειρίες, αξιοποιώντας τις νέες προοπτικές. Με άλλα λόγια, εκκολάπτουμε και υλοποιούμε εκείνες ακριβώς τις συνθήκες αριστείας που συνθέτουν το πανεπιστήμιο του μέλλοντος»!!!

Το πανεπιστήμιο του μέλλοντος συντίθεται από την αριστεία κι αυτό γίνεται σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο. ‘Η, αλλιώς, αριστεία χωρίς δίδακτρα δε γίνεται (όπως δεν πιάνει το τρισάγιο χωρίς μπαξίσι στον παπά)!

Αξιολόγηση και επιχειρηματικό πανεπιστήμιο

Και βέβαια, χωρίς αξιολόγηση δε γίνεται τίποτα. Το εξηγεί ο Κ. Γουλιάμος:

«Η αξιολόγηση για το διδακτικό προσωπικό αποτελεί συστατική μονάδα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και γίνεται βάσει προνοιών του καταστατικού λειτουργίας μας. Ταυτόχρονα όμως είναι και προϋπόθεση ιδρυματικής, προγραμματικής και τμηματικής λειτουργίας, αφού αποτελεί υποχρεωτική διαδικασία που εξετάζει ο Φορέας Διασφάλισης και Πιστοποίησης Ποιότητας Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου».

Αγωνίζεται χρόνια τώρα το φοιτητικό κίνημα στη χώρα μας για να σπάσει τους δεσμούς των πανεπιστήμιων με την καπιταλιστική «αγορά». Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ έχει αντίθετη άποψη (η έμφαση δική μας):

«Ενας από τους θεμελιώδεις πυλώνες του πανεπιστημίου μας και, βέβαια, της Laureate είναι ακριβώς η διαρκής συνέργεια με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, με τη βιομηχανία και, γενικώς, με τα οργανωμένα κοινωνικά σύνολα. Βρισκόμαστε – ως αναπόσπαστο και ζωντανό τμήμα της κοινωνίας – σε πλήρη αντιστοιχία με τις απαιτήσεις της ίδιας της βιομηχανίας και κοινωνίας. Για τούτο και όλα τα προγράμματα σπουδών διαθέτουν Συμβούλια (advisory boards), τα οποία απαρτίζονται από άτομα δημοσίων και ιδιωτικών οργανισμών με σκοπό να διαβουλεύονται και, τελικά, να καταθέτουν εισηγήσεις βελτιστοποίησης και αριστοποίησης προγραμμάτων και διαδικασιών. Ταυτόχρονα διαθέτουμε εντός του πανεπιστημίου καθ` ύλη αρμόδια γραφεία και υπηρεσίες διασύνδεσης των φοιτητών με την “αγορά εργασίας”. Για όλους εμάς, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, η “απασχολησιμότητα” αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του παιδαγωγικού μας συστήματος. Από την άποψη αυτή είμαστε ενδεχομένως από τα πρώτα πανεπιστήμια σε όλη την Ν. Ανατολική Ευρωπαϊκή περιφέρεια που υιοθετήσαμε την ευρωπαϊκή “ατζέντα του Οσλο”, αφού υποδομές και δομές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου βρίσκονται σε αντιστοιχία με την “αγορά εργασίας”, εκκολάπτοντας και εμπεδώνοντας την επιχειρηματικότητα στα πλείστα επιστημονικά πεδία. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής που ακολουθούμε είναι ευδιάκριτα και σημαντικά, όταν αναλογιστεί κανείς πως το 77% των αποφοίτων έχει βρει εργασία μέσα στους πρώτους έξη πρώτους μήνες αποφοίτησης».

Είδατε πόσο αρμονικά συνταιριάζονται στο λόγο του Κ. Γουλιάμου ο καπιταλισμός (η βιομηχανία) με την κοινωνία; Οπως ακριβώς τα λέει και ο Κασσελάκης. Χωρίς τη λεξιπενία του τελευταίου, αλλά με τον περίτεχνο λόγο ενός ακαδημαϊκού. Μα καπιταλισμός και κοινωνία είναι οντότητες άκρως ανταγωνιστικές. Αυτά να τ’ αφήσετε, γιατί ήταν… ονειροφαντασίες μιας… ασημαντότητας που ονομαζόταν Καρλ Μαρξ!

Εχει και συνέχεια, σε στιλ… Κυριάκου Μητσοτάκη και Κωστή Χατζηδάκη, με… ολίγον Αδωνη Γεωργιάδη:

«Η παρουσία των ιδρυμάτων της Laureate σε πέντε ηπείρους και η διασύνδεσή της με την τοπική και διεθνή “αγορά εργασίας”, λειτουργεί ως συγκριτικό πλεονέκτημα για τους φοιτητές μας, ιδιαίτερα σε χρόνους κρίσης που μαστίζουν τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Για παράδειγμα, η Microsoft έχει επιλέξει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ως εταίρο για την εγκαθίδρυση του μοναδικού Κέντρου Καινοτομίας Microsoft στην Κύπρο και ενός εκ των 100+ Κέντρων Καινοτομίας Microsoft που λειτουργούν παγκοσμίως. Η λειτουργία του – με τη συμμετοχή κυβερνητικών, ακαδημαϊκών και βιομηχανικών παραγόντων – δημιουργεί προστιθέμενη αξία για τους φοιτητές καθότι εμπλέκονται σε πρωτοποριακές και καινοτομικές δράσεις οικονομίας, κοινωνίας και επιστήμης γενικότερα».

Και τώρα κρατηθείτε, διότι ο Κ. Γουλιάμος παρουσιάζει τις αιτίες για την «κακοδαιμονία» των ελληνικών ΑΕΙ. Ερωτάται: «Εχετε εργαστεί και διδάξει σε κρατικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα και σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Κύπρο. Ποιες είναι οι διαφορές που έχει νόημα να μας επισημάνετε;» Απαντά τονίζοντας την υπεροχή της Κύπρου, η οποία ασφαλώς οφείλεται στη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου στην ακαδημαϊκή κοινότητα κυριαρχούν… σκουριασμένα μυαλά:

«Εχω εργαστεί, ερευνήσει και διδάξει όχι μόνο σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και για πολλά χρόνια σε κορυφαία πανεπιστήμια στον Καναδά. Οφείλω να ομολογήσω πως η πανεπιστημιακή εμπειρία στη Βόρεια Αμερική συγκριτικά με την Ευρώπη – παρά τα επιμέρους ζητήματα – είναι σαφώς πιο συγκροτημένη και πιο ολοκληρωμένη επί του συνόλου της πανεπιστημιακής λειτουργίας. Η Ελλάδα, μολονότι διαθέτει στην πλειοψηφία εξαίρετους επιστήμονες, εν τούτοις ελλοχεύει ένα βαθύ, συστημικό πρόβλημα στο όλο σύστημα της εκπαίδευσης, όπως και πρόβλημα νοοτροπίας που εν πολλοίς ως τέτοια δημιουργούν μια παθογένεια η οποία καθηλώνει, αν δεν αποδομεί, όποια δυνατότητα ή προσπάθεια ισχυροποίησης της αποστολής και του ρόλου των πανεπιστημίων. Η Κύπρος, αν και νεοφυής πανεπιστημιακή χώρα, έχει κάνει τεράστια άλματα. Η Πολιτεία, έχοντας σαφή αντίληψη των αλλαγών στις κοινωνικές και οικονομικές δομές με το πέρασμα στην “Κοινωνία της Γνώσης”, έχει καταστήσει την εκπαίδευση – ειδικά δε την επιστήμη, την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία – ως πολιτική προτεραιότητα και, συνάμα, ως μοχλό ανάπτυξης της Κύπρου σε κοινωνικό, πολιτισμικό και οικονομικό επίπεδο» (η έμφαση δική μας).

Ασπρη γάτα, μαύρη γάτα…

Ο Κ. Γουλιάμος έχει και σχέσεις με την Κίνα (έχει ανακηρυχτεί επίτιμος διδάκτωρ μάλιστα σε κάποιο κινέζικο πανεπιστήμιο). Αποδεικνύεται καλός μαθητής του διαβόητου Τενγκ Χσιαπίνγκ, που έδωσε το σύνθημα για τη γοργή καπιταλιστική ανάπτυξη της Κίνας με τη γνωστή παροιμία: «Ασπρη γάτα, μαύρη γάτα, αρκεί να πιάνει ποντίκια».

Σε συνέντευξη που έδωσε στις 19.02.2019 στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) υπερασπίστηκε καταρχάς, ως καλός μάνατζερ, το πούλημα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου σε άλλη καπιταλιστική επιχείρηση. Οπως είπε, το ΕΠΚ «είναι το πιο παλιό ακαδημαϊκό ίδρυμα της Κύπρου το οποίο αργότερα μετεξελίχθηκε σε πανεπιστήμιο αφού προηγουμένως είχε εξ ολοκλήρου αγοραστεί από τον παγκόσμιο οργανισμό τριτοβάθμιας εκπαίδευσης Laureate International Universities Network».

Αλλά «ο οργανισμός Laureate πριν από ενάμιση χρόνο αποφάσισε να αλλάξει στρατηγική και ορισμένα από τα πανεπιστήμιά του στην Ευρώπη πέρασαν στην ιδιοκτησία της Galileo Global Education, του μεγαλύτερου οργανισμού τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ευρώπη, με το 35% περίπου των μετοχών να ανήκει στο γαλλικό κράτος». Ολα καλά… Πανεπιστήμια πωλούνται και αγοράζονται λες και είναι… νανογιλέκα. Και για να μην μας νομίζει για ηλίθιους ο κ. Γουλιάμος, θα πούμε ότι το 35% του γαλλικού κράτους, που κουτοπόνηρα πλασάρει, δεν σημαίνει τίποτα. Το γαλλικό ιμπεριαλιστικό κράτος έχει μετοχές σε μια ιδιωτική επιχείρηση εκπαίδευσης, όπως έχει και στη Naval Group που ναυπηγεί πολεμικά πλοία, και στη Dassault που φτιάχνει πολεμικά αεροπλάνα κτλ.

Ο Κ. Γουλιάμος υπερασπίζεται και πάλι το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο, διαφημίζοντας σαν καλός πωλητής: «αν έρθετε σ’ εμάς, θα βρείτε δουλειά μόλις αποφοιτήσετε»:

«Είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στον τομέα της εργασίας και έχουμε ειδικές στρατηγικές και ειδικές πρακτικές και θέλουμε οι φοιτητές μας όταν σπουδάζουν να παίρνουν μέσα από την εκπαίδευση την κριτική και αναλυτική σκέψη, την αισθητική ταυτόχρονα όμως και εκείνες τις δεξιότητες που έχει ανάγκη η ίδια η βιομηχανία». «Η σχέση που έχουμε με τη βιομηχανία δίνει τη δυνατότητα, μαζί με τις ειδικές πολιτικές που έχουμε εντός του πανεπιστημίου, και  αναφέρομαι ειδικά σε θέματα πρακτικής άσκησης των φοιτητών, μαζί με τα αδελφά πανεπιστήμια λόγω του δικτύου της Galileo Global Education, να μπορούν οι φοιτητές μας όταν τελειώνουν τις σπουδές τους σε ποσοστό  82% στους προπτυχιακούς φοιτητές, έξι μήνες αφότου έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμά τους, να έχουν βρει και εργασία».

Το πιο σημαντικό σ’ αυτή τη δεκαπεντάλεπτη συνέντευξη του κ. Γουλιάμου στο ΚΥΠΕ είναι η επί της αρχής υπεράσπισης των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Εκφράζει την ικανοποίησή του για την πολιτική του κυπριακού κράτους:

«Σε γενικές γραμμές είμαστε ευτυχείς γιατί τελικά η Πολιτεία είχε την βούληση και εκφράστηκε και εμπράκτως στο να δημιουργήσει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια το 2007 και από τότε μέχρι και σήμερα κάνουμε τη μεγάλη διαφορά στην Κύπρο».

Για τον Κ. Γουλιάμο, «είτε είναι δημόσιος είτε είναι ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να κάνει διάκριση ανάμεσα στο κρατικό ή το δημόσιο και στα μη δημόσια δηλαδή τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ολα λειτουργούν συμπληρωματικά και ουχί ανταγωνιστικά μεταξύ τους». Αν δεν το καταλάβατε, φράγκα από τον κρατικό προϋπολογισμό ζητάει. Λένε κάτι διαφορετικό Μητσοτάκης και σία; Ωστόσο, συνεχίζει ο Κ. Γουλιάμος, «ακόμη η κοινωνία μας δεν είναι εθισμένη με τα μη κρατικά πανεπιστήμια και γενικότερα με την πανεπιστημιακή κουλτούρα και το λέω επειδή είμαστε και νεοφυείς όσον αφορά γενικά τα πανεπιστήμια κρατικά και ιδιωτικά»!

Τι πρέπει να γίνει; Να εθιστεί η κοινωνία!  «Εχει δεν έχει ζωή δυόμιση δεκαετίες πανεπιστημιακό ίδρυμα στην Κύπρο, αντιλαμβάνεστε ότι είμαστε νεοφυείς σε σύγκριση με ό,τι έχει συμβεί στον άλλο κόσμο και ειδικότερα στην ανώτερη εκπαίδευση στην Ευρώπη». «Σε αυτά τα 12 με 13 χρόνια των ιδιωτικών και στα τόσα άλλα των κρατικών πανεπιστημίων έχουν γίνει σημαντικές τομές και σε κοινωνικό και σε οικονομικό επίπεδο και είναι η προσφορά όλων των πανεπιστημίων πολύ μεγάλη». Υπάρχει και μια μελέτη, «η οποία εσχάτως βγήκε, την οποία, εάν δεν κάνω λάθος, ζήτησε το υπουργείο Οικονομικών, και εκεί μπορεί να δει κανείς τη σημαντική προσφορά που έχουν τα πανεπιστήμια σε αυτή τη νέα εποχή για την Κύπρο, για την ανάπτυξη της Κύπρου».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Σχόλιο