Κυβερνητικές μεθοδεύσεις υπέρ των «μαϊμουδιάρηδων» της Φέτας

 


 Στις 28 Μάη του 2024 συζητήθηκαν στο Δ’ Τμήμα του ΣτΕ οι εφέσεις που είχαν υποβάλει ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και το ΥΠΑΑΤ (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) κατά της απόφασης 1665 του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. Με την απόφαση αυτή, στην οποία διαφώνησε και μειοψήφισε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, δικαιώθηκε προκλητικά η εταιρία LA FARM AE, από την οποία είχε αφαιρεθεί η άδεια πιστοποίησης για την παραγωγή, συσκευασία και εμπορία Φέτας ΠΟΠ (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης).

Σηεμιώνουμε πως ενώ η ΕΔΟΦ (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας) είχε δηλώσει παράσταση προς υπεράσπιση των εφέσεων, δεν έστειλε τους συνηγόρους της να παραστούν στη δίκη του ΣτΕ.

 Η εταιρία LA FARM AE, συμφερόντων της οικογένειας Πλεξίδα, τον Ιούλη του 2021 πιάστηκε στη Σουηδία να πλασάρει λευκό τυρί ως Φέτα ΠΟΠ. Ο τότε διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Χατζηνικολάου, ενώ είχε ενημερωθεί γι’ αυτή την υπόθεση, απέκρυψε το γεγονός από το ΔΣ και δεν έκανε την παραμικρή ενέργεια, με αποτέλεσμα η εταιρία να συνεχίζει να πλασάρει και στην Ελλάδα λευκό τυρί σαν φέτα ΠΟΠ.

Ιδιώτες πήραν τον Αύγουστο του 2021 συσκευασίες της ίδιας εταιρίας από το σούπερ μάρκετ Κρητικός και τα έστειλαν σε εργαστήριο για ανάλυση. Από την ανάλυση προέκυψε ότι ήταν λευκό τυρί που είχε παραχθεί με αγελαδινό γάλα. Προχώρησαν σ’ αυτή την ενέργεια γιατί τους είχε κάνει εντύπωση ότι τα τυριά χαρακτηρίζονταν σαν Φέτα ΠΟΠ και πωλούνταν σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.

Και γι’ αυτή την υπόθεση ο Χατζηνικολάου ήταν ενημερωμένος από τον Αύγουστο του 2021, αλλά στις 3 Σεπτέμβρη του 2021 επέβαλε στην εταιρία  διοικητικό πρόστιμο επειδή δεν είχε στείλει στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ τα ισοζύγια. Το ίδιο είχε κάνει και για τη γαλακτοβιομηχανία ΟΜΗΡΟΣ ΑΕΒΕ, ενώ και αυτή πλασάριζε στη Γερμανία λευκό τυρί σαν Φέτα ΠΟΠ.

Οι ιδιοκτήτες της LA FARM AE είχαν το 2006 εταιρία με διαφορετική επωνυμία, μέσω της οποίας πλασάριζαν στην αγορά λευκό τυρί σαν Φέτα ΠΟΠ. Πιάστηκαν, έκλεισαν αυτή την εταιρία, ίδρυσαν νέα και συνέχισαν το… θεάρεστο έργο τους ανεχόχλητοι!


Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος και νυν Β’ αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ αποφάσισε την προσωρινή αφαίρεση της άδειας πιστοποίησης από τη LA FARM AE (αρχικά στις 9 Σεπτέμβρη και στη συνέχεια στις 11 Νοέμβρη του 2021) και στη συνέχεια προχώρησε στην οριστική αφαίρεση της άδειας πιστοποίησης για την παραγωγή, συσκευασία και εμπορία Φέτας ΠΟΠ.

Στο φάκελο που είχε σχηματίσει γι’ αυτές τις αποφάσεις του ο Χατζηνικολάου δεν συμπεριέλαβε τα στοιχεία που του είχαν προσκομίσει οι ιδιώτες τον Αύγουστο του 2021, ούτε ανέφερε πως οι ιδιοκτήτες της LA FARM AE ήταν υπότροποι και πως είχε «ασπρίσει» η Σουηδία από το λευκό τυρί που πλασάριζαν σαν Φέτα ΠΟΠ. Παρουσίασε μόνο το αποτέλεσμα του ελέγχου που είχε γίνει σε μια συσκευασία 400 γραμμαρίων και άλλες παραβάσεις, από τις οποίες δεν στοιχειοθετούνταν η απόφαση για οριστική αφαίρεση της άδειας πιστοποίησης για την παραγωγή, συσκευασία και εμπορία Φέτας ΠΟΠ. Επίσης, η νομική βάση για τη λήψη αυτής της απόφασης ήταν ανεπαρκής.

Η εταιρία πέτυχε αρχικά την έκδοση Προσωρινής Διαταγής από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, με την οποία πάγωσε την απόφαση του Χατζηνικολάου, και στη συνέχεια, με την απόφαση 1665/2022 του Θ’ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου, η απόφαση Χατζηνικολάου ακυρώθηκε.

Η απόφαση 1665 δημοσιεύτηκε στις 26 Αυγούστου του 2022 και η νομική υπηρεσία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έλαβε γνώση. Ο Χατζηνικολάου όφειλε να δώσει εντολή στη νομική υπηρεσία να προχωρήσει άμεσα στη σύνταξη του δικόγραφου για την υποβολή έφεσης και να το καταθέσει στο Θ’ Τμήμα του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. Η έφεση κατατίθεται στο δικαστήριο που εξέδωσε την απόφαση και αυτό προωθεί το φάκελο στο ΣτΕ. Από την πλευρά της η εταιρία δεν κοινοποίησε σκόπιμα την απόφαση 1665/2022, για να μην τρέξει η προθεσμία των 60 ημερών μέσα στην οποία ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ήταν υποχρεωμένος να καταθέσει έφεση.


Από τον ορισμό ήδη της πρώτης δικασίμου, στις 26 Μάρτη του 2024, έξι ημέρες μετά τη λήξη της άδειας πιστοποίησης στη LA FARM AE, ανέκυπτε ζήτημα λυσιτέλειας και παραδεκτού της έφεσης. Αυτό το είχε επισημάνει στη γραπτή του εισήγηση ο εισηγητής Ι. Παπαγιάννης και το επανέλαβε στην προφορική του παρέμβαση. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ στη συνεδρίασή του θ’ αποφασίσει το μη παραδεκτό της έφεσης.

Εμείς μεν δεν γνωρίζαμε ότι ανέκυπτε ζήτημα λυσιτέλειας και παραδεκτού της έφεσης, όμως ο Χατζηνικολάου και η νομική υπηρεσία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ γνώριζαν ότι το ΣτΕ θα απορρίψει την έφεση. Ετσι, έχουμε διπλό φιάσκο της απόφασης του Χατζηνικολάου να αφαιρέσει την άδεια πιστοποίησης από τη LA FARM AE.

Πρώτο, η απόφαση για αφαίρεση της πιστοποίησης «έμπαζε», για τους λόγους που προαναφέραμε.

Δεύτερο, ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κατέθεσε την έφεση στις 29 Μάρτη του 2023, ενώ γνώριζε ότι η άδεια της πιστοποίησης της εταιρίας λήγει στις 20 Μάρτη του 2024 και επομένως η έφεση θα απορριπτόταν ως αλυσιτελής και μη παραδεκτή.

Κατά την γνώμη μας, αυτοί οι χειρισμοί δεν έγιναν λόγω άγνοιας. Είναι ενταγμένοι στην πρακτική της Διοίκησης του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην ελέγχουν και να αφήνουν ασύδοτους τους καπιταλιστές ιδιοκτήτες των γαλακτοκομικών και τυροκομικών επιχειρήσεων.

Ανανεώθηκε η άδεια πιστοποίησης της LA FARM AE για την παραγωγή, συσκευασία και εμπορία Φέτας ΠΟΠ; Ανανεώθηκε… μετά πολλών επαίνων. Από το Μητρώο Εγκεκριμένων Επιχειρήσεων και Δικαιούχων Χρήσεως των Ενδείξεων ΠΟΠ/ΠΓΕ, που είναι προσβάσιμο στην ιστοσελίδα του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, προκύπτει ότι η άδεια πιστοποίησης της LA FARM AE ανανεώθηκε στις 21 Μάρτη του 2024 για τρία χρόνια (μέχρι 20.3.2027).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Σχόλιο