Αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη ως κράτος Νορβηγία, Ιρλανδία και Ισπανία

 


Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του ισραηλινού Πρωθυπουργού Νετανιάχου, προχτές Δευτέρα, νέο πλήγμα δέχεται η γενοκτονική πολιτική του Ισραήλ, με την σημερινή επίσημη αναγγελία των κυβερνήσεων Νορβηγίας, Ιρλανδίας και Ισπανίας ότι θα αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό κράτος, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων  “Ασόσιεϊτεντ Πρες”  . 

Το Ισραήλ αντέδρασε ανακαλώντας τους προεσβευτές του από τις πιο πάνω χώρες, κατηγορώντας τις ότι με τον τρόπο αυτό επιβραβεύουν την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023. Στην πραγματικότητα, το γεγονός που επέσπευσε την επιβεβλημένη αυτή πράξη, είναι η επιδρομή του Ισραήλ στη Γάζα και τα εγκλήματα με τα οποία αυτή συνοδεύτηκε.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Νορβηγός Πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στόρε, “δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή αν δεν υπάρξει αναγνώριση”. Η Νορβηγία, στο έδαφος της οποίας έγιναν οι συμφωνίες του Όσλο, συνδέεται με τη διαδικασία που έθεσε τα θεμέλια για την αυτοδιάθεση των Παλαιστινίων.

Ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις, που ανέλαβε τον περασμένο μήνα ως επικεφαλής κυβέρνησης συνασπισμού, έκανε λόγο για “ιστορική και σημαντική μέρα για την Ιρλανδία και την Παλαιστίνη, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν συντονισμένα και ότι και άλλα κράτη είναι πιθανόν να κάνουν το ίδιο τις ερχόμενες εβδομάδες. Το κόμμα του Fine Gael, τρίτο σε δύναμη, έχει ρίζες στον αγώνα των Ιρλανδών για την αποτίναξη της βρετανικής κυριαρχίας.

Ο σοσιαλιστής Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεζ, έχει από καιρό ανακοινώσει στο κοινοβούλιο της χώρας του την πρόθεση της κυβέρνησής του και σε περιοδείες του σε άλλες χώρες προπαγάνδισε ένθερμα τη θέση για αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους, όπως και την ανάγκη για ‘αμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, “Η αναγνώριση αυτή δεν στρέφεται κατά οιουδήποτε, δεν στρέφεται κατά του ισραηλινού λαού. Είναι μια πράξη υπέρ της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της ηθικής τάξεως”. Αν και δέχτηκε ότι είναι νόμιμος “ο αγώνας κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς” , επισήμανε ότι ο Νετανιάχου “δεν έχει σχέδιο για την ειρήνη”.

Η απόφαση αυτή των τριών κυβερνήσεων των ευρωπαϊκών χωρών θα ισχύσει από 28 Μαΐου. Ήδη, άλλες 140 χώρες-μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος στα προ του 1967 όρια της Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη, της Λωρίδας της Γάζας και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Όμως, η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού για πρώτη φορά προχωρούν στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους χώρες μέλη του ΝΑΤΟ όπως η Νορβηγία, από τους πιο στενούς “συνεταίρους” των ΗΠΑ , της ΕΕ όπως η Ιρλανδία και των δύο αυτών οργανισμών ταυτόχρονα όπως η Ισπανία. Ακόμα περισσότερες χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ έχουν δηλώσει ότι ως κράτη-μέρη του ΔΠΔ θα σεβαστούν την απόφαση του Δικαστηρίου και θα εκτελέσουν το ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου εφόσον αυτό εκδοθεί.

Ο Χιου Λόβατ, εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τις διεθνείς σχέσεις, δήλωσε ότι η αναγνώριση είναι ένα απτό βήμα και βιώσιμη οδός που οδηγεί στην αυτοδιάθεση των Παλαιστινίων”. Όμως, για να έχει επίπτωση, πρέπει να συνοδευτεί “με συγκεκριμένα βήματα εναντίωσης στην εκ μέρους του Ισραήλ προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών και στον εποικισμό, όπως το εμπάργκο στα προϊόντα που παράγουν οι έποικοι και στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.”

Ακόμα και οι στενότεροι σύμμαχοι του Ισραήλ όπως οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία είναι κατ’ αρχήν σύμφωνοι από θέση αρχής στη λύση των δύο κρτών, αλλά προκρίνουν την άποψη ότι η εξέλιξη αυτή πρέπει να είναι προϊόν διαπραγματεύσεων.

Φανατικός πολέμιος της αναγνώρισης του Παλαιστινιακού Κράτους, ο Νετανιάχου έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να υπονομεύσει τις συμφωνίες του Όσλο που συνυπέγραψε η χώρα του. Περιλαμβανομένης και της στήριξης της Χαμάς, την δράση της οποίας επικαλείται τώρα ως πρόσχημα για την επιδρομή στη Γάζα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Σχόλιο