Κιν/φικές προβολές σινεφιλμ: ΕΥΔΟΚΙΑ, του Αλέξη Δαμιανού

Φίλοι και φίλες

Σας καλοδεχόμαστε στη νέα περίοδο προβολών της κινηματογραφικής ομάδας σινεφιλμ. 

Ξεκινάμε την Πέμπτη 17 Οκτώβρη, στις 9.30 μ.μ., με μιαν ελληνική δημιουργία και ένα από τα σημαντικότερα φιλμ στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου:

Ε Υ Δ Ο Κ Ι Α

Ελλάδα 1971 | 'Εγχρ. | Διάρκεια: 1h 37'

Σκηνοθεσία-σενάριο: Αλέξης Δαμιανός | Μουσική: Μάνος Λοΐζος | Φωτογραφία: Χρήστος Μάγκος | Βοηθοί σκηνοθέτη: Λάκης Παπαστάθης, Νίκος Ζερβός | Ενδυματολογία-μακιγιάζ: Τζούλια Ανδρεάτου | Ηχοληψία: Νίκος Δεσποτίδης, Tony Anscombe | Οπερατέρ: Γιώργος Αλεξάκης, Ερρίκος Μερόντης | Διεύθυνση παραγωγής: Γιώργος Σταμπουλόπουλος

Παίζουν: Μαρία Βασιλείου (με τη φωνή της Ελένης Ροδά), Γιώργος Κουτούζης, Χρήστος ΖορμπάςΚούλα Αγαγιώτου, Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Παύλος Ρούσσος, Ντίνος Δουλγεράκης, Νάσος Κατακουζηνός, Μαρία Κουτοκάκη, Σπύρος Κυριακόπουλος, Γιάννης Σαββατιανός, Κώστας Ρήγας, Απόστολος Σουγκλάκος, Χάρης Σοΐδης, Γιούλικα Ακρίτα, Ελπίδα Μπραουδάκη.


Ένας λεβεντόκορμος και μπρούτος λοχίας, ο Μπάσκος (Γιώργος Κουτούζης), γνωρίζει σε μια ταβέρνα μία μοναδικής ομορφιάς και ζωτικότητας πόρνη, την Ευδοκία (Μαρία Βασιλείου). Την ερωτεύεται και την παντρεύεται. Εκείνη τον ξεχωρίζει από τους άλλους άντρες κι αρχίζει να κάνει παρέα μαζί του, αλλά ο προστάτης και αγαπητικός της Γιώργος (Χρήστος Ζορμπάς) αντιδρά βίαια. Ο σύντομος ερωτικός δεσμός των δύο νέων οδηγείται σε ποικίλες αμφιταλαντεύσεις. Όταν ο λοχίας απολύεται και είναι έτοιμος να ριχτεί στη μάχη της ζωής, ο προστάτης της Ευδοκίας και οι φίλοι του επανέρχονται, τον ξυλοκοπούν και του παίρνουν την κοπέλα για να συνεχίσουν να την εκμεταλλεύονται.

Δεμένοι με μια κοινή μοίρα που τους ορίζει και αντιμέτωποι με μια εχθρική, πουριτανική κοινωνία, οι δυο εραστές εξεγείρονται ενάντια σε ένα πιο ισχυρό από αυτούς κοινωνικό σύστημα, που καταπνίγει την ατομική τους εξέγερση και τους συντρίβει, όπως στην κλασική τραγωδία. Η πόλη της Ευδοκίας έχει φτωχογειτονιές, άδεια σοκάκια, χωράφια. Μια πόρνη που θέλει να ζήσει, να είναι ελεύθερη· να αγαπήσει και να αγαπηθεί, πάνω από όλα σαν άνθρωπος. Οι ήρωες της Ευδοκίας ζουν στα όρια ενός σουρεαλιστικού κόσμου, τυπικά ελληνικού, όπου το παράλογο αποτελεί καθημερινό στοιχείο της πραγματικότητας. 

Αυθεντικότητα, πρωτοποριακή σκηνοθετική ματιά, κοινωνική κριτική της αστικής ηθικής και εξαιρετικές ερμηνείες των δύο ερασιτεχνών πρωταγωνιστών, σε μια ταινία που έχει πάρει διαστάσεις συμβόλου στην ελληνική κινηματογραφία.

Η ταινία τιμήθηκε με βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου (Μαρία Βασιλείου) στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1971 και συμμετείχε (εκτός διαγωνισμού) στο Φεστιβάλ Ιέρ της Γαλλίας την ίδια χρονιά.




Ραντεβού στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, στη Χαλκίδα, ακριβώς 9.30 μ.μ.

Κινηματογραφική ομάδα σινεφιλμ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.