ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ Π.Γ ΤΗΣ Κ.Ε ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ


Οι εργαζόμενοι στο τσιμεντάδικο, στη Σέλμαν , στη Νεοσέτ, την Ιντερκέμ , στη Μηχανική και στα άλλα εργοστάσια της περιοχής αντιτίθενται στις απολύσεις, διεκδικούν το δικαίωμα στη δουλειά,  την καταβολή δεδουλευμένων αμοιβών.
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα δικαιώματα τους χρησιμοποιώντας πολύμορφες κινητοποιήσεις για να γίνει ο αγώνας τους πιο αποτελεσματικός.
Η κυβέρνηση που είναι συνένοχη για τα προβλήματα των εργαζομένων και την μεγάλη όξυνση του προβλήματος της ανεργίας. η κυβέρνηση που συμμετέχει στην επεξεργασία και υλοποιεί  την αντεργατική πολιτική της Ευρωπαικής  Ενωσης,  τη στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου,  κινείται στη γραμμή «νόμος και τάξη», καταφεύγει στην καταστολή των εργατικών αγώνων.
Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες για την επέμβαση των ΜΑΤ στο κτίριο της Περιφέρειας στη Χαλκίδα  και τη σύλληψη 13 εργαζομένων και συνδικαλιστών που διεκδικούν τα δικαιώματα τους
Τα ΚΚΕ καταδικάζει με τον πιο  κατηγορηματικό τρόπο αυτή την αντεργατική, κατασταλτική  επίθεση και εκφράζει την αλληλεγγύη του , τη στήριξη του στον αγώνα των εργαζομένων.
Είμαστε και θα είμαστε μαζί με την εργατική τάξη, τα λαικά στρώματα της Εύβοιας στον αγώνα για το δικαίωμα στη δουλειά, για τα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, στην αγώνα για την ανατροπή της αντιλαικής πολιτικής, σε σύγκρουση με τις δυνάμεις του κεφαλαίου , για την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, την κατάργηση της βαρβαρότητας που αντιμετωπίζουν οι εργατικές , λαικές οικογένειες.  
 
17.10.13                                                                                                                                                       Γιώργος Μαρίνος
 
 
Υπενθυμίζουμε ότι το ΚΚΕ κατέθεσε πρόσφατα στη βουλή σχετική ερώτηση  προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για τα προβλήματα των εργαζομένων της περιοχής και θα παρέμβει εκ νέου για να καταγγείλει την καταστολή.
 
Η Ερώτηση έχει ως  εξής :
 
Θέμα: Εργαζόμενοι στο εργοστάσιο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ Α.Ε, της εταιρείας ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε και στα εργοστάσια  ξύλου ΝΕΟΣΕΤ  και ΣΕΛΜΑΝ στη Χαλκίδα.
 
Το εργοστάσιο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ Α.Ε στη Χαλκίδα, της εταιρείας ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε του Βιομήχανου Εμφιετζόγλου έχει κλείσει με απόφαση της εταιρείας και οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι 22 μήνες. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι οδυνηρή για τους εργαζόμενους οι οποίοι δεν  μπορούν να ανταποκριθούν σε στοιχειώδεις ανάγκες.
Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ Α.Ε (ΠΡΩΗΝ ΤΣΑΟΥΣΟΓΛΟΥ) είναι εταιρεία παραγωγής χαλυβδοσωλήνων, λειτουργεί από το 1966 με αρχικούς ιδιοκτήτες τους Αδελφούς Τσαούσογλου.
Έχει δυνατότητες παραγωγής σωλήνων θερμής εξέλασης ½’  έως 4’ και ευθείας ραφής 10 ¾’ ελικοειδούς ραφής (Σπιράλ) έως 2000mm, εσωτερικής επένδυσης σωλήνων με τσιμεντοκονίαμα, εξωτερικής επένδυσης σωλήνων με Πολυαιθυλένιο. Είναι από τις λίγες εταιρείες παγκοσμίως που έχουν πιστοποιηθεί με το σήμα ΑΡΙ (AMERICAN PETROLEUM ISTITUTE).
Το 1984 η εταιρεία άλλαξε ιδιοκτησία και περιήλθε στη Εθνική Τράπεζα σε συνθήκες που το εργοστάσιο είχε αρκετή παραγωγή. Φθάνοντας τον Μάιο του 2012 να χρωστά 10 μισθούς, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας για να την αναστείλουν τον Νοέμβριο του 2012 μετά  από διαβεβαιώσεις της εταιρείας για σταδιακή εξόφληση των δεδουλευμένων.
Οι εργαζόμενοι αποκατέστησαν τις ζημιές που είχαν προκληθεί το καλοκαίρι του 2012, συντήρησαν τις μηχανές και ετοίμασαν το εργοστάσιο για παραγωγή χωρίς η εταιρεία να τηρήσει αυτά που είχε υποσχεθεί. Ενώ οι απλήρωτοι μισθοί είχαν φθάσει τους 16, οι εργαζόμενοι έβγαλαν κάποια παραγωγή και ενώ περίμεναν να πραγματοποιήσουν τις άλλες παραγγελίες που υποσχόταν η εταιρεία ότι υπήρχαν, η εταιρεία κάλεσε τους εργαζόμενους να διαβουλευθούν για εκ περιτροπής εργασία ΜΙΑ ημέρα την εβδομάδα. Οι εργαζόμενοι διέκοψαν την αναστολή επίσχεσης και προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας όπου βρίσκονται έως σήμερα.
Σε συναντήσεις που έγιναν τόσο στην Επιθεώρηση της Εργασίας όσο και στο Υπουργείο Εργασίας η εταιρεία δεν κατέθεσε κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις για την εξόφληση των δεδουλευμένων αλλά και για το μέλλον του εργοστασίου.
Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια  ξύλου ΝΕΟΣΕΤ  και ΣΕΛΜΑΝ στο Βασιλικό Χαλκίδας. Οι οικονομικοί όμιλοι που έχουν στην ιδιοκτησία τους τα εργοστάσια τα έχουν κλείσει και οφείλουν δεδουλευμένα πολλών μηνών.
Συγκεκριμένα, στους εργαζόμενους οφείλουν 9-10 μήνες δεδουλευμένα. Οι εργαζόμενοι και σ’ αυτή την περίπτωση όπως και στην περίπτωση των άλλων εργοστασίων που έχουν κλείσει αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.
Οι κυβερνητικές ευθύνες είναι μεγάλες. Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Στις συνθήκες αυτές το ΚΚΕ  θέτει ζήτημα καταβολής των δεδουλευμένων και την έκτακτη οικονομική στήριξη των εργαζομένων των εργοστασίων ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ, ΝΕΟΣΕΤ, ΣΕΛΜΑΝ και των άλλων εργοστασίων που έκλεισε η εργοδοσία εφαρμόζοντας τα δικά της επιχειρηματικά σχέδια, με την καταβολή ενός μισθού με ευθύνη του Υπουργείου εργασίας και του ΟΑΕΔ.    
 
ΕΡΩΤΑΤΑΙ  ο κ. Υπουργός,
·                    Πως θα εξασφαλιστούν και πότε θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων στα ως άνω εργοστάσια.
·                    Πότε θα καταβληθεί η αναγκαία έκτακτη οικονομική στήριξη ενός μισθού.
 
Οι Βουλευτές
 
Θανάσης Παφίλης
Γιάννης Γκιόκας
Χρήστος Κατσώτης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.