ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Εκατοντάδες εργαζόμενοι μεγάλων παραγωγικών μονάδων γύρω από την Χαλκίδα, ( της ΙΝΤΕΡΚΕΜ, ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ, ΣΕΛΜΑΝ, ΝΕΟΣΕΤ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ και των Τσιμέντων Χαλκίδας ) βρίσκονται σε πολυήμερες κινητοποιήσεις προβάλλοντας αιτήματα σχετικά με την άμεση επαναλειτουργία των εργοστασίων που έκλεισαν ή κλείνουν στην περιοχή και φυσικά τα δικαιώματα τους για δουλειά και εξόφληση των δεδουλευμένων, για την προστασία των ανέργων και το δικαίωμα των οικογενειών τους να ζήσουν.
Στα πλαίσια των κινητοποιήσεων τους έχουν καταλάβει τα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, ζητώντας πολιτικές δεσμεύσεις από την Κυβέρνηση για την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, αναγνωρίζοντας εκ των πραγμάτων πως ζουν και πληρώνουν τις συνέπειες των αντιλαϊκών πολιτικών που ακολουθούνται.
Σε αυτή την φάση χρειάζονται πρωτοβουλίες για την συνέχιση και κλιμάκωση των αγώνων των εργαζομένων, την διεύρυνση και τον συντονισμό τους, με πιο ώριμες συνειδήσεις για τις πραγματικές αιτίες και τους υπευθύνους αυτής της κατάστασης, με αυξημένη διάθεση αγωνιστικής ταξικής αλληλεγγύης.
Η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου, όμως, που είναι προσανατολισμένη στην στήριξη αυτής της αντεργατικής πολιτικής υπόσχεται και ψάχνει συναντήσεις με υπουργούς για να εκτονώσει την κατάσταση και να σταματήσει η κατάληψη της περιφέρειας, έχοντας εξασφαλίσει την συναίνεση της Ν.Δ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιεί τις δυνάμεις του για να προωθήσει το επιθυμητό γι’ αυτόν ένα ασαφές αντικυβερνητικό μέτωπο που θα αφήνει στο απυρόβλητο την Ε.Ε και τα μονοπώλια, υιοθετώντας την ειρηνική συνύπαρξη των εργαζόμενων με τους εκμεταλλευτές τους. Δηλαδή, « να δώσουν κάτι οι πλούσιοι, να πάρουν κάτι οι φτωχοί και όλα καλά ».
Σε αυτά τα πλαίσια οι Κομμουνιστές Περιφερειακοί Σύμβουλοι αναδείχνουν την δική τους διαφορετική θέση δηλώνοντας :
Για μας κρίνεται απόλυτα αναγκαία η συνέχιση των αγώνων με σωστό πλαίσιο που θα κατονομάζει τους πολιτικά υπεύθυνους. Θα τοποθετείται απέναντι στην Ε.Ε αναγνωρίζοντας την ανάγκη απεμπλοκής από τις αντιλαϊκές τις κατευθύνσεις. Θα ενδιαφέρεται και θα αναζητά όχι μια απλή αλλαγή κυβερνητικής φρουράς, με άλλη σημαία και όμορφα μεγάλα λόγια που θα μείνουν απλά υποσχέσεις αν δεν τεκμηριώνεται συγκεκριμένα η αντιμονοπωλιακή λογική και η θέληση για ανατροπή του εκμεταλλευτικού μας συστήματος που καθιερώνει άλλοι να κοπιάζουν στην δουλειά και άλλοι να απολαμβάνουν τα αποτελέσματα.
Σε κάθε περίπτωση, σαν Κόμμα και σαν παράταξη, θα είμαστε πλάι στους εργαζόμενους και τον αγώνα τους για όσα δικαιούνται και τους ανήκουν, υιοθετώντας κάθε φορά την μορφή πάλης που επιλέγουν οι εργαζόμενοι. Είμαστε ανοιχτά αντίθετοι σε δικαστικές παρεμβάσεις και δήθεν εκσυγχρονιστικές αντιλήψεις για ένα κίνημα ευνουχισμένο και αποδεκτό από όλους αφού θα είναι άχρωμο, απολιτικό και γενικά ακίνδυνο για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.
Θα κάνουμε ότι μπορούμε με τις προτάσεις, την πολιτική και την συγκεκριμένη δράση μας ώστε να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη και την κλιμάκωση των αγώνων, που, αν συντονιστούν και αγκαλιάσουν πλατιά λαϊκά στρώματα, θέτοντας το ζήτημα στην ουσία του, μπορούν να καταγράψουν σημαντικά αποτελέσματα.
Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των Σωματείων για:
  • Άμεση επαναλειτουργία των εργοστασίων.
  • Να σταματήσουν τώρα οι απολύσεις. Να παρθούν πίσω οι απολύσεις που έχουν γίνει.
  • Άμεση πληρωμή δεδουλευμένων και αποζημιώσεων.
  • Να κολληθούν τα ένσημα των εργαζόμενων που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.
Ταυτόχρονα απαιτούμε άμεσα μέτρα ανακούφισης απλήρωτων και απολυμένων:
  • Καταβολή έκτακτου επιδόματος ύψους 1000€ για τον καθένα μέσω του ΟΑΕΔ.
  • Πάγωμα πληρωμής δανείων - καρτών. Κανένας πλειστηριασμός.
  • Μείωση των τιμολογίων ύδρευσης, ηλεκτρικού ρεύματος και σταθερής τηλεφωνίας κατά 30%. Να μην κοπεί το ρεύμα, το νερό και το τηλέφωνο σε κανέναν.
  • Απαλλαγή από την καταβολή Δημοτικών τελών, χαρατσιών κλπ.
  • Επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του ενοικίου που καταβάλλουν για τη κύρια κατοικία αυτών και της οικογενείας τους στο 100% του ύψους του ενοικίου.
  • Παροχή υπηρεσιών υγείας χωρίς καμία επιβάρυνση.
  • Παροχή έκτακτου επιδόματος θέρμανσης.
Λέμε ξεκάθαρα, πως, καμιά συνάντηση δεν πρόκειται να λύση το πρόβλημα, που όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες ξέρουν αφού οι ίδιοι το δημιούργησαν και το συντηρούν. Καμιά συνάντηση, με πρωτοβουλία του Περγαντά, του Μαρκόπουλου ή οποιουδήποτε άλλου δεν πρόκειται να δώσει λύσεις στα προβλήματα των εργαζομένων.
OI ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
ΧΡΟΝΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΝΤΟΥΡΟΥ ΣΟΦΙΑ (ΙΩΑΝΝΑ)
ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.