Πρόκληση κατά της εργατικής τάξης

«Η κυβέρνηση βάζει τέλος στο καθεστώς αυθαιρεσίας σε βάρος των εργαζομένων με στοχευμένα μέτρα και ελέγχους». Η προκλητική αυτή δήλωση αναρτήθηκε από τον Τσίπρα στο Twitter. Συνοδευόταν μάλιστα και από βίντεο κλιπ προεκλογικού τύπου, που μας «ενημέρωνε» ότι πλέον  δε γίνονται αυθαιρεσίες σε βάρος των εργαζόμενων κι αν γίνουν χτυπιούνται αμέσως αμείλικτα από τα κρατικά ελεγκτικά όργανα. Το εμετικό βίντεο κλιπ ολοκληρώνεται με τον Τσίπρα να λέει: «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη».

Επί Γιωργάκη και στη συνέχεια Παπαδήμου και Σαμαροβενιζέλων, κάθε φορά που έβαζαν νέους φόρους, έδιναν στη δημοσιότητα και μια λίστα με φορολογικούς παραβάτες, που τους έπιαναν οι ελεγκτές της εφορίας να μην κόβουν αποδείξεις ή να έχουν παρατυπίες στα βιβλία τους. Ηταν ο προπαγανδιστικός φερετζές της φορομπηξίας.

Επί Τσιπροκαμμένων, εγκαινιάζεται η τακτική της λίστας εργοδοτών που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία. Είναι ο φερετζές της εργασίας κατέργου που ζει και βασιλεύει με τις ευλογίες του κράτους. Γιατί η εργασία κατέργου δεν υπάρχει όπου γίνονται αυθαιρεσίες και παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Υπάρχει με όλους τους νόμιμους τύπους.

Η προπαγάνδα των Τσιπροκαμμένων, κουνώντας σαν σημαία μια έκθεση για «στοχευμένους πιλοτικούς ελέγχους» (1.652 έλεγχοι, 452 παραβάσεις, μεγάλη υπόθεση!), λέει στους εργαζόμενους ότι η κυβέρνηση είναι ο φύλακας άγγελος των εργασιακών δικαιωμάτων! «Για πρώτη φορά μπαίνει τέλος στο καθεστώς αυθαιρεσίας», γράφουν, ξεπερνώντας σε θράσος τον… εαυτό τους.

Κάθε εργαζόμενος ξέρει πως η αυθαιρεσία των καπιταλιστών στηρίζεται πάνω στο νόμιμο ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων, στην ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών και στη συνεργασία των υπαρχόντων με τους καπιταλιστές εργοδότες και στην υψηλή ανεργία που έχει δημιουργήσει η κρίση, με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να δέχεται αναγκαστικά την αυθαιρεσία και την παρανομία προκειμένου να εξασφαλίσει ένα κομμάτι ψωμί (αλλιώς τον περιμένει η απόλυση, καθώς «έξω» περιμένουν ουρά οι άνεργοι).

Ποιος έριξε τους μισθούς και τα μεροκάματα στα τάρταρα; Ποιος νομιμοποίησε την πληρωμή των ειδικευμένων εργατών όχι με τις συλλογικές συμβάσεις, αλλά με το βασικό, μετά από ατομική σύμβαση που αποσπάται εκβιαστικά; Ποιος πετσόκοψε τις αποζημιώσεις απόλυσης, ώστε οι εργοδότες να μην το σκέφτονται καθόλου όταν θέλουν να κάνουν απολύσεις; Ποιος θέσπισε τη μερική απασχόληση, την εκ περιτροπής εργασία, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, όλες τις «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις; Από το δικό τους σύστημα «Εργάνη» μπορεί να δει κανείς ότι οι «οικειοθελείς αποχωρήσεις» έχουν σημειώσει το εννιάμηνο του 2017 αύξηση κατά 14,4% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2016. Με τι θράσος λένε στο βίντεο κλιπ ότι «οι εργαζόμενοι προστατεύονται από τον αναγκασμό ψευδών οικειοθελών αποχωρήσεων»;

«Συνήθως οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα παραβατικότητας σε αντίθεση με τις πιο μικρές επιχειρήσεις που έχουν πάρα πολλά», δηλώνει ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Νεφελούδης, κλείνοντας το μάτι στο μεγάλο κεφάλαιο, στην… «υγιή επιχειρηματικότητα». Ζήτω το εργασιακό καθεστώς κατέργου που έφεραν τα Μνημόνια!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.