Βάστα με να σε βαστώ… Βάστα με να σε βαστώ…

Δευτέρα, 20 Νοέμβρη. Σε μια εφ' όλης της ύλης ομιλία του, ο Τσίπρας υπερασπίστηκε με πάθος τη Δούρου από τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης (τις είχε συμπυκνώσει λίγη ώρα προτύτερα ο Μητσοτάκης). Κατέθεσε ακόμα και τα «στοιχεία» που η περιφερειάρχισσα είχε δημοσιοποιήσει λίγες ώρες πριν, περιβάλλοντάς τα με το όποιο πρωθυπουργικό κύρος. Για τον συγκυβερνήτη του Καμμένο, όμως, δεν βρήκε να πει ούτε δυο λόγια υπεράσπισης. Κι ας είχε μιλήσει ο Μητσοτάκης με ιδιαιτέρως σκληρά λόγια γι' αυτόν, αναφερόμενος στα «σκάνδαλα του κ. Καμμένου» και στο «παρακράτος το οποίο το βλέπουμε καθημερινά και στα έργα του συναρχηγού σας στην κυβέρνηση, του κ. Καμμένου». Βούδας ο Τσίπρας, ξεπέρασε την πρόκληση του Μητσοτάκη χωρίς να πει λέξη, εκμεταλλευόμενος και το γεγονός ότι δεν υπήρξε διάλογος μεταξύ τους, αλλά δύο μονόλογοι. 'Η μήπως αυτός ήταν ο λόγος που κανόνισαν να μιλήσουν σε διαφορετική ώρα, χωρίς ο ένας να παρευρίσκεται στην ομιλία του άλλου; Μήπως οι διαδοχικοί μονόλογοι ήταν επιλογή του Τσίπρα, για να μην αναγκαστεί ν' απαντήσει για τον Καμμένο;

Αυτό προφανώς δεν άρεσε καθόλου στον Καμμένο. Και το έδειξε αμέσως. Ζήτησε τον λόγο αμέσως μετά την ομιλία του Τσίπρα, για να υπερασπιστεί μόνος του τον εαυτό του. Μίλησε από τα έδρανα των ΑΝΕΛ, ούτε από το βήμα της Βουλής ούτε από τα υπουργικά έδρανα. Και μίλησε εκτός κειμένου, επειδή προφανώς δεν είχε προετοιμαστεί σχετικά. Αυτό φαίνεται και από τον παραληρηματικό χαρακτήρα που είχε η ομιλία του. Δεν είπε τίποτα για το συζητούμενο νομοσχέδιο (το δήλωσε κιόλας: «ζήτησα τον λόγο όχι για να μιλήσω για το κοινωνικό μέρισμα»), αλλά αναφέρθηκε αποκλειστικά στην υπόθεση με την πώληση βλημάτων στο σαουδαραβικό καθεστώς. Κατήγγειλε τον Μητσοτάκη ότι «έχει επιλέξει να μεταμορφώσει τη ΝΔ στον πολιτικό βραχίονα μιας συμμορίας εκδοτικής», επικαλέστηκε τους παλιούς βουλευτές της ΝΔ που ξέρουν πόσο έντιμος είναι («μπήκα πλουσιότερος στην πολιτική και θα φύγω φτωχότερος») και κατέληξε με μια… καμένη κορόνα: «Να ξέρουν καλά ότι σε αυτή την αίθουσα είμαι είκοσι έξι χρόνια, έντεκα φορές εκλεγμένος από τον ελληνικό λαό. Αντέχει η πλάτη μου χτυπήματα. Αντέχω μέχρι να τους τσακίσω».

Το χειρότερο για τον Καμμένο ήταν ότι ο Τσίπρας δε θα πήγαινε ούτε την Πέμπτη για να υπερασπιστεί τον υπουργό και συγκυβερνώντα εταίρο του από τις βαριές κατηγορίες της αντιπολίτευσης. Προτίμησε να μεταβεί στο Παρίσι, σε ιδιωτική επίσκεψη, για να τον βραβεύσει ο Δικηγορικός Σύλλογος κι ένα περιοδικό! Μπορεί να ήταν προγραμματισμένη η βράβευση, όμως μπορούσε να μην πάει ή να ζητήσει να γίνει η εκδήλωση άλλη μέρα ή να ζητήσει αναβολή της συζήτησης της επερώτησης της ΝΔ στη Βουλή. Το ιδιωτικό ταξίδι στο Παρίσι ήταν ένα πρώτης τάξης πρόσχημα για να μην μπει στο κάδρο της σκανδαλολογίας παρέα με τον Καμμένο. Να μην αναγκαστεί να τον υπερασπιστεί ο ίδιος προσωπικά. Το έκανε στην υπόθεση των επικοινωνιών με τον καταδικασμένο για πρεζεμπόριο Γιαννουσάκη, ήθελε όμως να αποφύγει να το κάνει για την υπόθεση των πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία, που είναι πιο «κραγμένη» υπόθεση.

Το θέμα δεν πέρασε απαρατήρητο. Μια μέρα πριν από την Πέμπτη, τα «Νέα» του Μαρινάκη κραύγαζαν από το πρωτοσέλιδό τους ότι ο Τσίπρας «αποδρά» στο Παρίσι αναζητώντας «αρώματα από την Πόλη του Φωτός» για να ξεφύγει από τον «τοξικό» Καμμένο. Και ο Λοβέρδος κατέθετε στη Βουλή έγγραφα που επιβεβαίωναν την αναφορά του ταξίαρχου Παπαδάκη για όσα διαμείφθηκαν με τους σαουδάραβες αξιωματικούς που ήρθαν να αγοράσουν βλήματα απαιτώντας να φύγει από τη μέση ο broker (μεσάζοντας).

Ο Λοβέρδος κατέθεσε και άλλα έγγραφα, που ήταν χαρακτηρισμένα ως απόρρητα. Από τα Μέσα του Μαρινάκη αναπαρήχθησαν τα έγγραφα που επιβεβαίωναν όσα περιλάμβανε η αναφορά Παπαδάκη, που είχε δημοσιευτεί με το που άρχισαν οι αποκαλύψεις γι' αυτή την όζουσα υπόθεση, ενώ τα χαρακτηρισμένα ως απόρρητα έγγραφα σφραγίστηκαν, απαγορεύτηκε η πρόσβασή τους ακόμα και στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων και με απόφαση Βούτση παραδόθηκαν στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης!

Δεν ξέρουμε αν μεσολάβησε και πολιτικός εκβιασμός Καμμένου, πάντως ο Τσίπρας «θυμήθηκε» την τελευταία στιγμή να ζητήσει αναβολή της συζήτησης της γαλάζιας επερώτησης για τη Δευτέρα, προκειμένου να παρευρεθεί και να πάρει το λόγο. Τόσες μέρες πέρασαν και δεν είπε κουβέντα (τη Δευτέρα που μίλησε στη Βουλή, για παράδειγμα), το θυμήθηκε στο παραπέντε. Κι όπως συνηθίζεται σ' αυτές τις περιπτώσεις, συνόδευσε το αίτημα για αναβολή με μια οξεία επίθεση στη ΝΔ και προσωπικά στον Μητσοτάκη («κωμική επιχείρηση παραπληροφόρησης», «ανοίκειες και γραφικές επιθέσεις», «ηθικός αυτουργός της συκοφαντίας» ο Μητσοτάκης). Το επιτελείο του Μαξίμου, με non paper, «χόντρυνε» την επίθεση κατά Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντάς τον «θρασύδειλο».

Η ΝΔ, που κατηγορούσε τον Τσίπρα ότι «δραπετεύει στο Παρίσι», τάχθηκε ενάντια στην αναβολή, λέγοντας ότι δεν είναι απαραίτητη η παρουσία του πρωθυπουργού (μονά-ζυγά δικά της δηλαδή). Ο Βούτσης πέρασε την αναβολή από τη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής (οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν πλειοψηφία), η ΝΔ επέστρεψε στον Τσίπρα όλους τους χαρακτηρισμούς, αλλά κανένας τους δεν περίμενε τη Δευτέρα. Συνέχισαν τις προπαρασκευαστικές βολές και έτσι θα βγει η εβδομάδα: με χουλιγκανιές. Εδώ που τα λέμε, οι Τσιπροκαμμένοι έχουν προσφέρει μπόλικο υλικό στους πολιτικούς τους αντιπάλους, καθώς είναι φανερό ότι έχουν χάσει τη μπάλα.

Τι περιλαμβάνουν τα απόρρητα έγγραφα που κατέθεσε ο Λοβέρδος και έσπευσαν τόσο πανικόβλητοι να τα κλειδαμπαρώσουν, απαγορεύοντας την πρόσβαση ακόμα και στους βουλευτές; Ισως μέχρι τη Δευτέρα να το έχουμε μάθει. Ο τραγέλαφος, πάντως, καταγράφεται στα «πλην» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ο Κοτζιάς βγάζει ανακοίνωση που απειλεί ακόμα και τους βουλευτές με διώξεις για βαρύτατα ποινικά αδικήματα! Ο Βούτσης παραδίδει τα έγγραφα στην κυβέρνηση, ενώ η έως τώρα πρακτική ήταν να δείχνονται τα έγγραφα στους βουλευτές με μέριμνα να μην τα φωτογραφίσουν. Ο Καμμένος ανακοινώνει μέσω Twitter ότι «δίνει πρόσβαση να τα δουν τα μέλη της επιτροπής εξοπλισμών και αποχαρακτηρίζει όσα δει και ζητήσει ο εισαγγελέας». Για έγγραφα του ΥΕΘΑ πρόκειται ή για έγγραφα του ΥΠΕΞ; Και ποια γραμμή ισχύει, η απαγόρευση ή η πρόσβαση στους βουλευτές; Μύλος. Γι' αυτό λέμε ότι έχουν χάσει τη μπάλα.

Πάντως, τη «Διακρατική Συμφωνία» με τη Σαουδική Αραβία (εκπροσωπούμενη από τον Β. Παπαδόπουλο), που λογικά πρέπει να είναι απόρρητο έγγραφο, ο ίδιος ο Καμμένος την είχε αναρτήσει από την πρώτη στιγμή στην ιστοσελίδα του ΥΕΘΑ. Μήπως τα «έγγραφα Λοβέρδου» πιστοποιούσαν ότι η συμφωνία είχε περάσει από ΚΥΣΕΑ και η σχετική απόφαση φέρει τις υπογραφές Τσίπρα και Κοτζιά; Αν είναι έτσι, τότε ο Τσίπρας είναι από την πρώτη στιγμή σε πλήρη γνώση της μπίζνας με τον Παπαδόπουλο και τους Σαουδάραβες. Ανεξάρτητα απ' αυτό, πάντως, με τον Βίτσα βιγλάτορα στο Πεντάγωνο αποκλείεται ο Τσίπρας να μη γνώριζε. Αλλο αν προσπάθησε να βγάλει την ουρά του απέξω.

Τη Δευτέρα θα έχουμε… ντέρμπι σκανδαλολογίας. Ολα τα μέσα θα χρησιμοποιηθούν στο γήπεδο από τον Τσίπρα, προκειμένου να συμψηφίσει ευθύνες: η Siemens, η Μαρέβα και τα Ρaradise papers, ο Αυγενάκης κτλ. Μετά το ντέρμπι, θα επανέλθουμε κι εμείς με κριτική. Προς το παρόν, κλείνουμε με την επισήμανση που δεν απασχολεί τους μονομάχους της λασπομαχίας: οι βόμβες, είτε πωλούνταν μέσα από το κανάλι του Παπαδόπουλου είτε πωλούνταν απευθείας στον σαουδάραβα συνταγματάρχη που ήρθε να αγοράσει με διαδικασία «government to government», θα χρησιμοποιούνταν από το μαύρη σαουδαραβική δυναστεία στον πόλεμο γενοκτονίας που διεξάγει στην Υεμένη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.