Καταλωνία και εθνικό ζήτημα


 Η Καταλωνία, λοιπόν, έχει πληθυσμό 7,5εκατομύρια, δηλαδή το 1/6 της Ισπανίας και έκταση 32.000τ.χμ δηλαδή το 1/12 της ισπανικής γης, ενώ το ΑΕΠ της είναι περίπου το 25% του Ισπανικού ΑΕΠ, διαθέτει ομοιογενή εδαφικά στοιχεία, ιστορικότητα, δική της γλώσσα και κυρίως συνείδηση ότι αποτελεί ξεχωριστό έθνος.
Με δυο λόγια πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να προβάλλει το αίτημα της αυτοδιάθεσης-ανεξαρτησίας. Τα παραπάνω συνυπολογίζουν και την ανοιχτή βία της ισπανικής κυβέρνησης, αλλά η προαναφερθείσα ανοιχτή καταστολή δεν εμπίπτει στις προϋποθέσεις για εθνική αυτονομία. Κάθε λαός έχει το δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση αλλα  και κάθε κομμουνιστής  πρέπει να κρίνει τον χρόνο, τον τρόπο και τους στόχους αυτού του κινήματος. Αυτή είναι η μοναδική ορθή προσέγγιση του ζητήματος. Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι αναφαίρετο, το δικαίωμα στην κριτική εξίσου αναφαίρετο.

Το παράδειγμα του Κουρδιστάν είναι χαρακτηριστικό. Υποστηρίζουμε τον αγώνα του λαού του Κουρδιστάν σε Τουρκία, Συρία και Ιράκ για αυτόνομο κράτος. Έχουμε όμως σοβαρές επιφυλάξεις με την πολιτική εξέλιξη των πραγμάτων στην περιοχή, όπου ένα δυνητικά κουρδικό κράτος θα χρησιμοποιηθεί σαν αμερικανικό προτεκτοράτο στη Μ. Ανατολή (Νότια της Ρωσίας, ανατολικά της Τουρκίας, πετρέλαια, κλπ).

Σήμερα στην Ισπανία υπάρχουν 17 τοπικές κυβερνήσεις από τις οποίες δύο (Καταλωνία-Βάσκοι) έχουν όλα τα στοιχεία της αυτοδιάθεσης-απόσχισης. Η Ισπανία ως έθνος-κράτος ανήκει έστω και αδύναμα στη χορεία των ισχυρών χωρών, πρόκειται για μία πρώην μεγάλη αποικιοκρατική δύναμη, πυλώνας μαζί με τις Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ισχυρή γεωργία, βιομηχανία και τουρισμό καθώς και εξαγωγικό εμπόριο. Το σημερινό κίνημα αυτοδιάθεσης-απόσχισης βεβαιότατα χειραγωγείται από αστικές δυνάμεις που κυριαρχούν πάνω στα εργατολαϊκά στρώματα. Περί αυτού δεν έχουμε καμία αμφιβολία και ανακαλύπτουν την Αμερική όσοι υποστηρίζουν ότι το κίνημα της Καταλωνίας καθοδηγείται από τους ντόπιους αστούς..

Υπάρχουν στην Καταλωνία αστικές ή λαϊκές δυνάμεις ανεξαρτησίας; Αμφιβάλλουμε σοβαρά. Υπάρχουν κομμουνιστικές ή αριστερές δυνάμεις για να πάνε τον αγώνα ως το τέλος, δηλαδή για μία Καταλωνία της δουλειάς, της δημοκρατίας, της προκοπής σε σύγκρουση με τον Μαδρίτικο εθνικισμό και τους ιμπεριαλιστές που σφιχταγκαλιάστηκαν γύρω από τον δεξιό Ραχόι. Φοβόμαστε πως όχι.

Μειώνουν τα παραπάνω την ανάγκη προβολής του αιτήματος για αυτοδιάθεση. Αναμφίβολα όχι, όσο κι αν φρενάρουν, υποσκάπτουν και εκτρέπουν την καθαρότητα του αιτήματος. Οπωσδήποτε πρέπει να παίρνουμε υπόψη μας τις γενικότερες συνθήκες και να μην μιλάμε  μόνογια «καθαρά αιτήματα». Αν στην επίθεση του φασιστικού άξονα ενάντια στην ΕΣΣΔ κάποιος λαός της «σκέφτονταν» την ανεξαρτησία και όχι την αντιφασιστική αντίσταση, οι κομμουνιστές δε θα ήταν στο πλευρό του. Αλλά τώρα το σύνολο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων φρύαξε με το «θράσος των Καταλανών» και η Ισπανικότητα (Ispanidad) του Ραχόι, δηλαδή ο ισπανικός εθνικισμός που είναι ιστορικά πληγωμένος λόγω ανεξαρτησίας των πρώην αποικιών του, βγάζει από το χρονοντούλαπο τον φασίστα Φράνκο και από τη Μαδρίτη ξανά τις δυνάμεις καταστολής.
Οι Καταλανοί έχουν δίκιο να εξεγείρονται, και εμείς κάθε λόγο νάμαστε στο πλευρό  τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.