Κυβερνητική επιχείρηση εξαπάτησης και αντιστροφής της πραγματικότητας (2)


Στο μεταξύ στην τελευταία συνάντηση με τους «θεσμούς», αποκαλύφθηκε στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2018, μία απολύτως καταβαραθρωμένη οικονομία, χωρίς καμία παραγωγική βάση, με βασικό φορέα εσόδων μία πρωτοφανή σε μέγεθος επιβαλλόμενη φοροληστεία, σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων που είναι αδύνατον ν’ ανταποκριθούν. Προς το παρόν, ολόκληρη η οικονομική πολιτική συνίσταται στην είσπραξη φόρων και περικοπές κοινωνικών δαπανών. Άλλωστε, η υπουργική απόφαση «να εισπραχθούν έγ­καιρα και στο ακέραιο» οι αντιλαϊκοί φόροι, είναι ενδεικτική της κυβερνητικής αναλγησίας. Παράλληλα, εντείνονται οι απειλές προστίμων, κατάργησης των 100 δόσεων αν έστω και μία μέρα καθυστερήσουν τα οφειλόμενα, οι εκβιασμοί και οι κατασχέσεις του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Όλη αυτή η ανελέητη φοροεπιδρομή απέναντι σε λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να σηκώσουν τις δυσβάστακτες «υποχρεώσεις», θα πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στη διάρκεια των «διαπραγματεύσεων» της τρίτης «αξιολόγησης» και της ψήφισης των «προαπαιτούμενων».
Μία καπιταλιστική οικονομία που είναι αδύνατον να επιβιώσει χωρίς ένα νέο πρό­γραμμα χρηματοδότησης που θα συνοδεύεται και πάλι από ισχυρές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις.
Ακόμα και η γνωστή πανάκεια της «ε­ξόδου στις αγορές», προϋποθέτει την οικονομική στήριξη από τα ξένα κέντρα. Σημειώνουμε πως η υστέρηση εσόδων, μόνο από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (που επιβαρύνεται λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου, την αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, την αύξηση στο 100% της προκαταβολής φό­ρου και την αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα από ακίνητα), έφθασε το Σεπτέμβρη, τα 668 εκατ. €. Το ίδιο ισχύει και για τις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ. Όλ’ αυτά δημιουργούν ένα «δημοσιονομικό κενό» της τάξης του 0,4-0,5% του ΑΕΠ (περ. 800-900 εκατ. €), για τα οποία βεβαίως θα ζητηθούν νέα μέτρα. Αυτά, με την ανοχή των δανειστών μετατίθενται για το α' τρίμηνο του 2018, κατά την τέταρτη «αξιολόγηση», λόγω προφανώς των λαϊκών αντιδράσεων που θα προκαλέσει η ψήφιση των «προαπαιτούμενων» και ιδιαίτερα με ό,τι σχετίζεται με το συνδικαλιστικό νόμο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.