Παιχνίδια εξουσίας με φόντο το ποδόσφαιρο


Σε δίκη παραπέμπονται ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, της ΠΑΕ Λεβαδειακός, Γιάννης Κομπότης, της ΠΑΕ Ατρόμητος, Γιώργος Σπανός και άλλα 25 άτομα, ανάμεσά τους και πρώην μέλη του ΔΣ της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και αρκετοί διαιτητές. Οι 28 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της αλλοίωσης αποτελεσμάτων ποδοσφαίρου (κακούργημα) και της σύστασης συμμορίας (πλημμέλημα), ενώ απαλλάχτηκαν από τις κατηγορίες για τα κακουργήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης και της εκβίασης. Οσον αφορά τον ιδιοκτήτη και πρόεδρο της ερυθρόλευκης ΠΑΕ, το Συμβούλιο Εφετών έκρινε ότι δεν υπάρχει λόγος προσωρινής του κράτησης και τον απάλλαξε και από το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε έκρηξη, που αφορούσε τον εμπρησμό του φούρνου του πρώην διαιτητή και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρου Κωνσταντινέα.

Οπως ήταν φυσικό, η είδηση της παραπομπής Μαρινάκη επισκίασε τη φτωχή αθλητική (και όχι μόνο) επικαιρότητα. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπήρξαν δεκάδες σχόλια για το θέμα, τα οποία ποικίλλουν ανάλογα με την οπαδική τοποθέτηση του σχολιαστή. Ανεξάρτητα όμως από οπαδικές προτιμήσεις, ένα σημαντικό μέρος των σχολίων θεωρούν ότι η παραπομπή Μαρινάκη έχει πολιτική χροιά και οφείλεται στην κόντρα του με την κυβέρνηση. Την άποψη αυτή, που αφήνουν εμμέσως πλην σαφώς να αιωρείται στην ατμόσφαιρα κύκλοι του Μαρινάκη, την ενισχύουν δυο παράμετροι.

♦ Η πρώτη αφορά την υποβάθμιση των κατηγοριών με τις οποίες παραπέμπονται οι κατηγορούμενοι. Με τις λιγοστές νομικές γνώσεις που διαθέτουμε καταλαβαίνουμε από το περιεχόμενο του βουλεύματος ότι ο Μαρινάκης έπεσε στα μαλακά και ξεπέρασε τις βαριές κατηγορίες. Το Συμβούλιο Εφετών έκρινε ότι δεν στοιχειοθετείται η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, στην οποία εξ ορισμού θα ήταν επικεφαλής, και τον παραπέμπει με δυο κατηγορίες, που πολύ δύσκολα θα αποδειχτούν στην ακροαματική διαδικασία, αφού για τη σύσταση συμμορίας θα απαιτηθούν ακράδαντα στοιχεία και για την αλλοίωση αποτελέσματος αγώνων θα πρέπει να προσκομιστούν στο δικαστήριο στοιχηματικά δελτία, ποσά, κινήσεις λογαριασμών, αλλά και συγκεκριμένοι χώροι στους οποίους τελέστηκε το αδίκημα. Η δυσκολία απόδειξης του κατηγορητηρίου σε συνδυασμό με την κατά πλειοψηφία παραπομπή (ο πρόεδρος του Συμβουλίου ψήφισε κατά της παραπομπής) δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα βρεθεί δικαστής να καταδικάσει τον πρόεδρο της ερυθρόλευκης ΠΑΕ.

♦ Η δεύτερη αφορά τη σπουδή με την οποία «έτρεξε» ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, να ενημερώσει τους εμπλεκόμενους, ότι θα πρέπει να σταματήσουν εντός 15 ημερών την ενασχόλησή τους με το ποδόσφαιρο, τονίζοντας σε σχετικές δηλώσεις του ότι αν δεν το πράξουν οι κατηγορούμενοι, θα εκδοθούν οι σχετικές πράξεις με κρατική παρέμβαση. Στην περίπτωση του Μαρινάκη, η παραπομπή σε δίκη, εκτός από το πρεστίζ και το τσαλάκωμα της εικόνας του, έχει και πρακτικές δυσκολίες, αφού δεν μπορεί να έχει στην κατοχή του ποδοσφαιρικές μετοχές. Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι η νομική υπηρεσία της ΠΑΕ Ολυμπιακός έχει ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης, η οποία στοχεύει αφενός στον καθορισμό της υπερασπιστικής γραμμής του Μαρινάκη και αφετέρου στον καθορισμό της διαδικασίας μεταβίβασης του μετοχικού πακέτου που έχει στην κατοχή του.

Μια πρώτη κίνηση για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι η απόφαση του Μαρινάκη να διορίσει «διάδοχό» του στην ηγεσία του Ολυμπιακού τον δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη. Ο διορισμός έγινε με σχετική δήλωση του Μαρινάκη στην οποία προσπαθεί να αλλάξει την πραγματικότητα, αφήνοντας αιχμές για μεροληπτική στάση απέναντί του και τονίζοντας ότι «το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε ομόφωνα τις κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση, απάτη, εκβίαση και ηθική αυτουργία σε έκρηξη, ως απολύτως αβάσιμες και απογύμνωσε, έτσι, όσους περίμεναν να γίνουν αποδεκτές αυτές οι κατηγορίες, για να ικανοποιήσουν τον φθόνο τους».

Τις επόμενες μέρες θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΑΕ Ολυμπιακός εκτός από το πρόσωπο θα δούμε την απόφαση του Μαρινάκη για τον τρόπο, που θα «τρέξει» η ομάδα για το χρονικό διάστημα της δικαστικής εμπλοκής του. Στα ΜΜΕ η είδηση έχει επικεντρωθεί μόνο στην παραπομπή Μαρινάκη (ο πρόεδρος του Ολυμπιακού είναι το γκα-νιάν όνομα) και αυτό κατά την ταπεινή άποψη μας γίνεται για δυο λόγους. Αφενός για να ενισχυθεί η άποψη που προβάλλει η ερυθρόλευκη πλευρά, ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη και αφετέρου για να μη φανεί η πραγματική διάσταση του προβλήματος, που είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που προβάλλεται, αφού κατηγορούμενοι είναι και άλλοι δυο πρόεδροι ΠΑΕ της Super Laegue, ποδοσφαιροπαράγοντες και διαιτητές. Αυτό σημαίνει ότι μόλις καταλαγιάσει ο θόρυβος της παραπομπής, το θέμα θα «θαφτεί» από τον αθλητικό δημοσιογραφικό εσμό, αφού η παραμονή του στην επικαιρότητα δε βολεύει κανέναν.

Ακόμη και αν δεχτούμε ότι η δίωξη κατά του Μαρινάκη είναι πολιτική και κατ΄εντολή της κυβέρνησης, οι πιθανότητες να διατηρηθεί το θέμα στην επικαιρότητα (στο βαθμό που αναλογεί στη σημασία του) είναι ελάχιστες, αφού και οι δυο πλευρές θα θέλουν να κάνουν τα παζάρια και τις συμφωνίες τους κάτω από το τραπέζι και χωρίς δημοσιότητα. Εκτός αν κάποιος πιστεύει ότι υπάρχει η πιθανότητα να βρεθεί ο Μαρινάκης φυλακή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.