Συζητάμε για τα «πριν», τα «κατά» και τα «μετά» της νικηφόρας Οκτωβριανής Επανάστασης




Οπως γράφαμε πριν από δυο βδομάδες, στο αφιέρωμα της «Κόντρας», εκατό χρόνια μετά την πραγματοποίησή της, η Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση έγινε λίγο της μόδας. Σαν τα μπλουζάκια με την προσωπογραφία του Τσε ένα πράμα. Αναρίθμητα είναι τα συνέδρια, οι ημερίδες, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται. Αναρίθμητες και οι παπάρες που ακούγονται.

Τώρα που υποχώρησε κάπως ο ορυμαγδός των εκδηλώσεων και των αφιερωμάτων, οργανώνουμε κι εμείς μια εκδήλωση. Χωρίς μεγάλα λόγια και ταρατατζούμ, αλλά «επί της ουσίας». Θέλουμε να συζητήσουμε με όλους για τα «πριν», τα «κατά» και τα «μετά» της νικηφόρας Ρωσικής Σοσιαλιστικής Επανάστασης του 2017. Να καταθέσουμε τις απόψεις μας για τα διδάγματα του Μεγάλου Οκτώβρη, αλλά και της ορμητικής σοσιαλιστικής οικοδόμησης που ακολούθησε και της παλινόρθωσης του καπιταλισμού, που έβαλε τέλος σ' αυτή την πρώτη απόπειρα της εργατικής τάξης να οικοδομήσει τον κομμουνισμό (δεκαετίες πριν την παταγώδη κατάρρευση των καθεστώτων του παλινορθωμένου καπιταλισμού).

Δεν μπορούν, βέβαια, αυτά τα ζητήματα, με το ιστορικό τους μέγεθος και το θεωρητικό και προγραμματικό τους υπόβαθρο, να συζητηθούν εξαντλητικά στις λίγες ώρες μιας συζήτησης. Επί της αρχής θα είναι αναγκαστικά αυτή η συζήτηση. Θα είναι όμως επιτυχημένη, στο βαθμό που θα καταφέρει να καταγράψει με σαφήνεια τις απόψεις και να ορίσει τα πεδία για παραπέρα μελέτη από τον καθένα και την καθεμιά. Γιατί η αναφορά στα μεγάλα ιστορικά γεγονότα της πάλης του εργαζόμενου ανθρώπου για την κοινωνική του απελευθέρωση και χειραφέτηση έχει νόημα μόνο όταν γίνεται πηγή άντλησης διδαγμάτων, μετά από θεωρητική γενίκευση της πείρας, και ποτέ όταν αποτελεί πεδίο επί του οποίου κάποιοι σχολαστικοί αναλώνουν τον χρόνο τους

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.