Σαν Σήμερα: 06/11/2017

355: Ο ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνστάντιος Β’ δίνει τον τίτλο του Καίσαρα στον ανιψιό του Ιουλιανό, τον μετέπειτα Παραβάτη.
1860: Ο Αβραάμ Λίνκολν εκλέγεται 16ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
1887: Ιδρύεται στη Σκωτία η ποδοσφαιρική ομάδα της Σέλτικ.


1901: Έλληνες φοιτητές διαμαρτύρονται για τη μετάφραση του Ευαγγελίου. Πυρπολούνται εφημερίδες.
1903: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν επίσημα την ανεξαρτησία του Παναμά.
1913: Στην Ινδία, βρετανικά στρατεύματα συλλαμβάνουν το Μαχάτμα Γκάντι, ηγέτη του Κινήματος Παθητικής Αντίστασης, καθώς οδηγεί μια διαδήλωση Ινδών ανθρακωρύχων στην Νότια Αφρική.
1917: Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Λήγει η τρίτη μάχη του Υπρ, όταν οι Καναδοί και οι Αυστραλοί κυριεύουν το Πασεντάλε. Καταφέρνουν να προχωρήσουν μόνο 8 χλμ σε τρεις μήνες, ενώ ο αριθμός των νεκρών φτάνει τις 240.000.
1925: Ο μυστικός πράκτορας των Βρετανών Σίντνεϊ Ράιλι εκτελείται από την OGPU, τη μυστική υπηρεσία της Σοβιετικής Ένωσης. Υπήρξε το πρότυπο του Ίαν Φλέμινγκ για τον Τζέιμς Μποντ.


1932: Εκλογές στη Γερμανία. Οι Εθνικοσοσιαλιστές του Χίτλερ παραμένουν πρώτο κόμμα στο Ράιχσταχ με το 33,1% των ψήφων και 196 έδρες, παρότι υφίστανται απώλειες.
1935: Ο αμερικανός ηλεκτρομηχανικός Έντουιν Άρμστρονγκ ανακαλύπτει τη ραδιοφωνική μπάντα των FM.


1943: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Σοβιετικοί επανακτούν το Κίεβο, σχεδόν μετά από δυο χρόνια γερμανικής κατοχής.
1956: Κρίση του Σουέζ: Βρετανοί και Γάλλοι, μετά την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών τερματίζουν την εκστρατεία στην Αίγυπτο.
1958: Εγκαινιάζεται το Διυλιστήριο πετρελαίου στον Ασπρόπυργο.
1960: Ο Παναθηναϊκός δίνει τον πρώτο επίσημο αγώνα του στην Ευρώπη. Αντιμετωπίζει για το Κύπελλο Πρωταθλητριών την τσεχοσλοβακική Σπάρτακ Χράντετς και χάνει με 1-0.
1964: Με απόφαση της Βουλής, στην οποία πλειοψηφεί η Ένωση Κέντρου, τερματίζεται το μετεμφυλιακό καθεστώς. Καταργούνται το Γ’ Ψήφισμα, οι εξορίες και τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων.
1961: Σφοδρή νεροποντή πλήττει την Αθήνα, με αποτέλεσμα το θάνατο 43 ανθρώπων, ενώ χιλιάδες μένουν άστεγοι.


1983: Ο Τουργκούτ Οζάλ κερδίζει τις εκλογές στην Τουρκία με το κόμμα της «Μητέρας Πατρίδας» και γίνεται πρωθυπουργός.
1985: Σκάνδαλο Irangate. Ο αμερικανικός τύπος αποκαλύπτει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν επέτρεψε την αποστολή όπλων στο Ιράν, παρά την απαγόρευση.


1987: Το κλαμπ «Ρόδον», πρώην κινηματογράφος επί της οδού Μάρνη, ανοίγει τις πύλες του για τους φίλους του ροκ. Θα κλείσει το Μάιο του 2005, λόγω ιδιόχρησης.
1992: Η Ελλάδα υπογράφει στη Μαδρίτη τη Συνθήκη του Σένγκεν. Η Συμφωνία του Σένγκεν υπεγράφη στις 14 Ιουνίου 1985 στην κωμόπολη Σένγκεν του Λουξεμβούργου ανάμεσα σε πέντε κράτη μέλη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΚ) (Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία) και είχε ως στόχο την προοδευτική κατάργηση των ελέγχων στα κοινά σύνορα, την καθιέρωση της ελεύθερης κυκλοφορίας για όλα τα πρόσωπα, υπηκόους των κρατών που υπέγραψαν τη Συμφωνία, καθώς και την αστυνομική και δικαστική συνεργασία.
1999: Διενεργείται δημοψήφισμα στην Αυστραλία με το ερώτημα να γίνει ή όχι η χώρα Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Οι Αυστραλοί αρνούνται την εισαγωγή ενός νέου μοντέλου διακυβέρνησης και με ποσοστό 55% περίπου αποφασίζουν τη συνέχεια του ισχύοντος πολιτειακού καθεστώτος, επιλέγοντας να διατηρήσουν την βρετανίδα μονάρχη ως αρχηγό του κράτους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.