Η ζημιά των μνημονίων

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Βίτορ Κονστάντσιο, παραδέχθηκε πρόσφατα σε συνέντευξή του ότι:

«Η λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα με τα μνημόνια ήταν υπερβολική, τα δύο πρώτα προγράμματα υποεκτίμησαν το κόστος της προσαρμογής και ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε η ΕΚΤ, ούτε το ΔΝΤ θεώρησαν ποτέ πιθανή μια πτώση 25% του ΑΕΠ της Ελλάδας!».

Έτσι απλά, τόσο κυνικά και ξεδιάντροπα, επιβεβαίωσε την πρωτοφανή οικονομική καταστροφή, για χώρα που δεν βρίσκεται σε πόλεμο, με ό,τι αυτή συνεπάγεται άμεσα και μακροπρόθεσμα για το βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού.


Με τα έως τώρα «προγράμματα διάσωσης» δεν είναι μόνο το ΑΕΠ που μειώθηκε 25%.

Μετά από 8 χρόνια μνημονίων, το χρέος εκτινάχθηκε στο 180% του ΑΕΠ, από 127% που ήταν πριν την κρίση, και χάθηκε συνολικά περί το 1,5 τρις ευρώ!

Συγκεκριμένα, 700 δις είναι η αξία των ακινήτων που χάθηκε, 350 δις ο παραγόμενος πλούτος που καταστράφηκε από τις μνημονιακές πολιτικές, 230 δις τα χρέη των πολιτών και των επιχειρήσεων προς τράπεζες, εφορίες, ταμεία. Εάν συνυπολογίσουμε και τις ζημιές από το περιβόητο PSI του Βενιζέλου σε πολίτες και ταμεία, τη ζημιά στα έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία από τη μετανάστευση 450.000 Ελλήνων στο εξωτερικό (χωρίς να υπολογίσουμε άλλες επιπτώσεις από την απώλεια αυτού του νεαρού, υψηλού επιπέδου εργατικού δυναμικού) και τα 47 δις μέτρα που αδίστακτα μας επέβαλαν, τότε η καταστροφή ξεπερνά το 1,5 τρις ευρώ!

Και φυσικά γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα λεφτά των δανείων δεν διοχετεύθηκαν στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, αλλά στην πληρωμή και διάσωση των ξένων τραπεζών, κυρίως γερμανικών και γαλλικών.

Τα παραπάνω νούμερα καταδεικνύουν τα βάσανα που πέρασε και περνά η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας, που αν κάτι τον κράτησε όρθιο είναι η τεράστια αλληλεγγύη που έχει επιδείξει. Να είναι πάντως όλοι οι «εταίροι» μας και οι ντόπιοι συνεργάτες τους σίγουροι ότι δεν ξεχνάμε τι έχει συμβεί έως τώρα και ότι πάλι θα έρθει η στιγμή των μεγάλων κοινωνικών και εργατικών αγώνων για να πάρουμε πίσω αυτά που χάσαμε!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.