Δραστήριος γεωπολιτικός «μεντεσές» στους κόλπους του ΝΑΤΟ

Δραστήριος γεωπολιτικός “μεντεσές”, όπως την έχρησε ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ, αποδεικνύεται η ελληνική κυβέρνηση, για την προώθηση της ενσωμάτωσης των χωρών της ευρύτερης περιοχής στους ευρωνατοϊκούς σχεδιασμούς.
Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και η 3η Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, που συγκάλεσε η ελληνική κυβέρνηση, και ολοκληρώθηκε στη Ρόδο την Παρασκευή 22 Ιουνίου, με τη φιλοδοξία να διαδραματίσει το ρόλο της “γέφυρας” για την εδραί­ωση της ιμπερια­λιστικής “σταθερό­τητας” και του “πλασιέ” των ευρωατλαντικών σχεδίων στην πολύπαθη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Στη Διάσκεψη συμμετείχαν 26 κράτη από τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Συμμετείχαν υπουργοί Εξωτερικών και αξιωματούχοι από Αλβανία, Κύπρο, Λιβύη, Παλαιστίνη, Βουλγαρία, Αίγυπτο, Κροατία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ομάν, Ιράκ, Λίβανο, Αλγερία, Ιταλία, Ιορδανία, Κουβέιτ, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Τυνησία και Μαρόκο, από οργανισμούς συνεργασίας αραβικών χωρών (Αραβικό Σύνδεσμο και Συμβούλιο Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου), καθώς και από παρατηρητές από χώρες εκτός της περιοχής, όπως Βιετνάμ, Κολομβία και Ινδονησία. Ηχηρή πάντως ήταν η απουσία της Τουρκίας από τη Σύνοδο.
Προεδρεύων των εργασιών της Διάσκεψης ήταν ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, ο οποίος κλείνοντας τις εργασίες της, έδωσε το στίγμα των προσδοκιών που έχουν οι Ευρώ-Νατοϊκοί επικυρίαρχοι, που εποπτεύουν το εγχείρημα, ώστε να στηθεί μια νέα “δομή ασφαλείας”, στα πρότυπα του ιμπεριαλιστικού “Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στην Ευρώπη” (ΟΑΣΕ) στην περιοχή. Προανήγγειλε δε ότι στην επόμενη Διάσκεψη της Ρόδου θα γίνει η “θεσμική αποκρυστάλλωση” της νέας Δομής, ώστε να αποτελέσει ένα ακόμη εργαλείο των Αμερικάνων αλλά και των Δυτικοευρωπαίων ιμπεριαλιστών, στην αντιπαράθεσή τους με τη Ρωσία και την Κίνα, στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Στην ομιλία του έφερε ως “φωτεινό παράδειγμα για όλα τα προβλήματα της περιοχής μας” - ακόμα και για το Παλαιστινιακό (!) - τη συμφωνία με την πΓΔΜ που φέρει τη σφραγίδα των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, τονίζοντας παράλληλα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την επίλυση των “εκκρεμοτήτων” και με την Αλβανία, ώστε να σφραγιστεί το εισιτήριο ένταξής της στην ΕΕ.
Στο περιθώριο της Διάσκεψης έγινε διμερής συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Αλβανό ομόλογό του, Ντ. Μπουσάτι, για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών και την εκμετάλλευση των ενεργειακών πλουτοπαραγωγικών πηγών στο Ιόνιο και στην Αδριατική.
Προανήγγειλε το άνοιγμα ενός νέου γύρου διευθέτησης για το Κυπριακό, “ένα ζήτημα - κόμβο για όλη την περιοχή”, όπως το χαρακτήρισε, με φόντο και την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην ΑΟΖ της Μεγαλονήσου. Διαφήμισε δε, “πρωτοβουλίες” για την “ασφάλεια στις θάλασσες” της ΝΑ Μεσογείου, απ' όπου περνάει “το 33% του παγκόσμιου εμπορίου” και διακινείται “το 40% της παγκόσμιας κατανάλωσης Ενέργειας”, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, δίνοντας τον τόνο για τη βαρύτητα που έχει η συγκεκριμένη πρωτοβουλία για τους παγκόσμιους ιμπεριαλιστικούς παίκτες και τους ντόπιους υπεργολάβους τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.