Το πρώτο σκληρό μάθημα για τη (μετα)μνημονιακή επιτροπεία

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Τζανακόπουλο, η αναβολή της εκταμίευσης της δόσης από το Eurogroup, προκειμένου να συνταχθεί νέο σχέδιο που θα περιλαμβάνει «ισοδύναμα» για την αναβολή (μέχρι τα τέλη του χρόνου) της αύξησης του ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου που δέχονται τις μεταναστευτικές ροές, οφείλεται σε «μια ακραία δεξιά ομάδα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος της Γερμανίας», η οποία «για λόγους υπερβολικής σχολαστικότητας (sic!), υπερβολικού ζήλου, θεώρησε ότι θα πρέπει να υπάρξει επανέγκριση της συγκεκριμένης κίνησης από τη μεριά της Επιτροπής Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής και γι' αυτόν το λόγο υπήρξε η συγκεκριμένη καθυστέρηση». «Νομίζω ότι είναι μια υπερβολική σχολαστικότητα και μια υπερβολική τυπολατρεία που επιδεικνύουν», κατέληξε με το γνωστό ύφος του ξερόλα ο πορτ παρόλ του Τσίπρα.

Η απάντηση ήρθε από τον εκπρόσωπο του Ολαφ Σολτς, που δήλωσε: «Τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα ενημέρωσης και συναπόφασης του γερμανικού κοινοβουλίου είναι αυτονόητο ότι θα τηρηθούν και θα το κάνουμε πάντα. Στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Ομοσπονδιακής Βουλής να έχει την ευκαιρία να τοποθετηθεί»!

Τι είχε προηγηθεί; Ο Τσακαλώτος πήγε στο Eurogroup βέβαιος ότι θα πάρει την εκταμίευση της «σούπερ» δόσης των 15 δισ. ευρώ (το μεγαλύτερο μέρος, ως γνωστόν, προορίζεται για το περιβόητο «μαξιλάρι ρευστότητας»).  Η αναβολή για πέντε μήνες της αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά, που την είχε αναγγείλει ο Τσίπρας μετά την τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ, όπου είχε βάλει πλάτη για να γυρίσει η Μέρκελ με κάποιες διμερείς συμφωνίες στο Βερολίνο και ν' αντιμετωπίσει τον «αντάρτη» Ζεεχόφερ, συμποσούνταν στο αστείο (για τα μεγέθη του προϋπολογισμού) ποσό των 28 εκατομμυρίων ευρώ. Εκεί ο Σολτς του υπενθύμισε ότι… pacta sunt servanta. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται και γι' αυτό πρέπει να βρει «ισοδύναμα έσοδα» για τα 28 εκατ. που θα λείψουν. Επιστρατεύτηκε, λοιπόν, ο Καμμένος που έβαλε τις υπηρεσίες του Πενταγώνου και βρήκαν μερικούς κωδικούς από τους οποίους έκοψαν αθροιστικά δαπάνες 28 εκατ. ευρώ.

Αλλο που δεν ήθελε ο συγκυβερνήτης για να το κάνει βούκινο μέσω twitter (δες φωτογραφία). Ανακοίνωσε τους τομείς από τους οποίους θα εξασφαλιστούν τα 28 εκατ. και κατέληξε με… πατριωτικό οίστρο: «Τα νησιά μας είναι η Αμυνα της Πατρίδας». Πήρε την πάσα ο υφυπουργός Κουίκ και το πήγε παραπέρα: «Ο Πάνος Καμμένος τους έδωσε πολιτικό χαστούκι (σ.σ. αυτών που «έσπευσαν ανθελληνικά να χαρούν για την τελευταία γερμανική σπασμωδική κίνηση») με ισοδύναμα για ΦΠΑ νησιών. Κατάλαβαν τώρα γιατί η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα διαλυθεί; Προέχει η επιστροφή της ομαλής καθημερινότητας των Ελλήνων»! Δυο μέρες μετά, βέβαια, ο αντιπρόεδρος και ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ επανάλαμβαναν ότι η συγκυβέρνηση έχει ορίζοντα λήξης τη μέρα που οι Τσιπροκοτζιάδες θα καταθέσουν για κύρωση στη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών, οπότε μπορούμε να εικάσουμε με βεβαιότητα ότι ο υφυπουργός άνευ αρμοδιοτήτων Κουίκ είναι από εκείνους (Κουντουρά, Παπαχριστόπουλος,  ίσως και κάνας άλλος) που θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία, δίνοντας αγώνα για να μην πέσει η κυβέρνηση. Ισως έτσι να εξασφαλίσουν μια θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το 2015 η αλήστου μνήμης Ραχήλ Μακρή. Ας τ' αφήσουμε, όμως, αυτά για να επανέλθουμε στο Eurogroup.

H ψυχρολουσία για τον Τσακαλώτο συνεχίστηκε και αφότου κατέθεσε έγγραφο που έλεγε ότι βρέθηκαν τα 28 εκατ. από συγκεκριμένους κωδικούς του ΥΕΘΑ και πως η αλλαγή θα υλοποιηθεί με απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Ο Σολτς δε διαφώνησε με το συνάδελφό του, ξεκαθάρισε όμως πως αυτή η αλλαγή θα πρέπει να εγκριθεί προηγουμένως από την Επιτροπή Προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ. Διότι στις 29 Ιούνη η Μπούντεσταγκ ενέκρινε σε Ολομέλεια το ελληνικό «πρόγραμμα» (είναι που «βγήκαμε από τα Μνημόνια»!) και τώρα πρέπει να εγκρίνει και αυτή την αλλαγή, στο επίπεδο της Διαρκούς Επιτροπής Προϋπολογισμού. Η σχετική συνεδρίαση θα γίνει την 1η Αυγούστου και εφόσον υπάρξει έγκριση, τότε θα εκταμιευθεί κατευθείαν από τον ESM η δόση!

Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι θα υπάρξει έγκριση. Αφού, βεβαίως εκτοξευθούν οι σχετικές κορόνες που έχουν αρχίσει να εκτοξεύονται από τώρα. «Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι η Ελλάδα πριν από την εκπνοή του προγράμματος βοήθειας αθετεί ένα συμφωνημένο μέτρο. Είναι ζήτημα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Εκχαρντ Ρέμπεργκ, από τα γκεσέμια του κόμματος της Μέρκελ στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ. Βλέπετε εσείς «σχολαστικότητα» και «τυπολατρεία» σ' αυτό ή μια ξεκάθαρη πολιτική προειδοποίηση; Υπάρχει κανείς που νομίζει ότι ο Σολτς έδειξε… υπερβολική δημοκρατική ευαισθησία έναντι των βουλευτών και ζήτησε αναβολή της εκταμίευσης; Είναι τόσο αστείο το ποσό που μπορούσε να μη μπλοκάρει την εκταμίευση και να πάρει εκ των υστέρων την έγκριση της Επιτροπής Προϋπολογισμού (αν χρειαζόταν, γιατί θα μπορούσε να μην τους πει τίποτα και να περάσει το θέμα στο ντούκου, δεδομένου ότι δεν άλλαξε τίποτα στα συνολικά μεγέθη, μετά τα «ισοδύναμα» που κατέθεσε ο Τσακαλώτος). Απλούστατα, ήθελε να στείλει κι αυτός το ίδιο μήνυμα στην κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων. Να σφίξουν λίγο οι κώλοι, κατά το κοινώς λεγόμενο, και να μην αρχίσουν καμιά προεκλογική υποσχεσιολογία στηριγμένη στο «από εδώ και πέρα θα αποφασίζουμε μόνοι μας το μείγμα πολιτικής». Μπορεί ο Τζανακόπουλος και άλλοι να εξακολουθούν να επαναλαμβάνουν αυτό το παραμύθι, όμως στην πράξη εκείνο που ισχύει είναι η συνέχιση της επιτροπείας, όπως και προηγουμένως, με τέσσερις επιθεωρήσεις της τρόικας κάθε χρόνο. Γι' αυτό, άλλωστε, στην απόφαση του Eurogroup στις 22 Ιούνη υπάρχει αιρεσιμότητα: οι επιστροφές από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα (περίπου 1 με 1,2 δισ. ευρώ το χρόνο επί τετραετία) θα δίνονται μόνο εφόσον υπάρχει θετική έκθεση της τρόικας για την τήρηση των μνημονιακών όρων.

Είμαστε σίγουροι ότι ο Σολτς είχε και την έγκριση της Μέρκελ για να προχωρήσει σ' αυτό το εξευτελιστικό καψόνι στους Τσιπροτσακαλώτους. Το συνάγουμε από το ότι ο Τζανακόπουλος (δηλαδή ο Τσίπρας) έσπευσε να πει ότι η Μέρκελ δεν είχε κανένα λόγο σ' αυτό το ζήτημα. Από ποιον πήρε έγκριση ο Τσίπρας; Από τον «αλκοόλα» που προΐσταται της Κομισιόν (αυτόν ονομάτισε), ίσως και από τον Μοσκοβισί. Δεν είχε πάρει από τους Γερμανούς, γι' αυτό και φρόντισαν να του υπενθυμίσουν ποιος κάνει κουμάντο και από ποιον πρέπει να παίρνει έγκριση ακόμα και για μικροποσά.

Αυτό δεν αποκλείει να κάνουν οι ιμπεριαλιστές κάποιες «χάρες» στον Τσίπρα, για να τον στηρίξουν πολιτικά. Αυτές τις «χάρες», όμως, θα τις «πουλήσουν» πολύ ακριβά. Και θα είναι «στιγμιαίες», ίσα-ίσα για να τον βοηθήσουν εκλογικά, και όχι μόνιμα μέτρα που θα ανατρέπουν την ουσία της μνημονιακής πολιτικής.
 

ΥΓ. Η συριζαϊκή ΕΠΟΧΗ δε συμμερίζεται τις μπούρδες του Τζανακόπουλου. Εγραψε καθαρά ότι πρόκειται για «“πόρτα“-καψόνι», που «δεν μπορεί παρά να ερμηνευτεί σαν ένα μήνυμα τόσο για τις ημέρες που απομένουν μέχρι τη λήξη του μνημονιακού προγράμματος, όσο και για την περίοδο που ακολουθεί».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.