Σφιχτοδεμένοι στο αμερικάνικο ιμπεριαλιστικό άρμα

Οσοι χαρακτήριζαν τον Νίκο Κοτζιά «ρωσόφιλο» (και δεν ήταν λίγοι στα αστικά ΜΜΕ και όχι μόνο) θα πρέπει να παραδεχτούν τώρα ότι έλεγαν ένα από τα πιο σύντομα ανέκδοτα.  Να θυμίσουμε μόνο ότι εμείς τονίζαμε πάντοτε ότι στην Ελλάδα δεν τοποθετείται υπουργός Εξωτερικών, Αμυνας και Μπάτσων αν προηγουμένως δεν ανάψει το πράσινο φως από την πρεσβεία-οχυρό της Βασ. Σοφίας.

Στην Ελλάδα υπάρχει, βέβαια, μια «ρωσοφιλία». Αναπτύσσεται κυρίως μεταξύ σκληρών εθνικιστών και ακροδεξιών, οι οποίοι -μετά την κατάρευση του παλινορθωμένου καπιταλισμού- αισθάνθηκαν να απαλλάσσονται από το αντικομμουνιστικό τους σύνδρομο και αναζήτησαν παρηγοριά στην Ορθοδοξία, στο μύθο του «ξανθού γένους» και στην αυτοκρατορική δύναμη που αποπνέει η εξουσιαστική-ιμπεριαλιστική φιγούρα του Πούτιν. Κι είναι γι' αυτόν το λόγο που ο Καμμένος, ο μετρ της συνωμοσιολογίας, που υπό διαφορετικές συνθήκες θα τροφοδοτούσε καθημερινά την επικαιρότητα με αφηγήματα για κατασκόπους, βαλίτσες με λεφτά, συναντήσεις σε σουίτες ξενοδοχείων και ό,τι άλλο περιλαμβάνει το σχετικό ρεπερτόριο, εξαφανίστηκε από προσώπου γης τούτες τις μέρες της όξυνσης των ελληνο-ρωσικών σχέσεων. Ναι μεν είναι θαυμαστής του Τραμπ, ναι μεν αισθάνεται δέος ακόμα κι αν τον επισκεπτεί αρχιλοχίας των αμερικανών πεζοναυτών, όμως υπάρχει και η εκλογική πελατεία (ό,τι του έχει απομείνει, τέλος πάντων), η οποία δε θα τον ήθελε να τον δει να πρωταγωνιστεί σε ένα made in USA αντιρωσικό σίριαλ.

Αντίθετα, ο αναπληρωτής κυρ-Φώτης, πιστός στην αποστολή που του ανέθεσε αυτός που τον ανέσυρε από τον πολιτικό μούσκιο, έκανε δηλώσεις, φροντίζοντας να εστιάσει κυρίως σ' αυτό που καίει τους συριζαίους: την κατηγορία ότι δρουν σαν δουλάκια των Αμερικανών, οι οποίοι έστησαν την ιστορία με τους ρώσους διπλωμάτες-κατασκόπους και υποχρέωσαν την ελληνική κυβέρνηση να τη διεκπεραιώσει. «Τα στοιχεία για τη δράση των ρώσων διπλωματών είναι δικά μας, δεν μας τα έδωσε κανείς, ούτε είναι κατασκευασμένα. Πρέπει με απόλυτη σαφήνεια και κατηγορηματικότητα να σας πω ότι η κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί την οποιαδήποτε πίεση για να πράξει αυτό που έπραξε», δήλωσε ο Κουβέλης. Φυσικά, κανένας δεν τον πίστεψε, όμως αυτός είπε αυτό που έπρεπε να πει. Οταν μάλιστα ρωτήθηκε για τις καταγγελίες Ζάεφ, ότι επιχειρηματίες ρωσικών συμφερόντων μοίραζαν λεφτά σε διαδηλωτές στα Σκόπια, ο Κουβέλης φρόντισε να επιβεβαιώσει έμμεσα τον ισχυρισμό, μέσω της γενίκευσης για χώρες όπως η Ρωσία και η Τουρκία που -για τους δικούς της λόγους η καθεμιά- είναι αντίθετες στη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ.

Μπορεί ο Κουβέλης να έχει την ικανότητα να γενικεύει μπουρδολογώντας, άλλοι όμως ούτε μπορούν ούτε θέλουν να μιλούν… πυθιακά. Ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Ζαχαριάδης, για παράδειγμα, πήρε την πάσα από τον Ζάεφ και συνέχισε: «Δίπλα στους φιλήσυχους και δημοκράτες πολίτες, οι οποίοι διαδήλωναν σε αυτές τις διαδηλώσεις, κάποιοι οι οποίοι δημιουργούσαν θόρυβο, ένταση, λέγανε ακρότητες, μιλάγανε για προδοσίες, για εθνικές μειοδοσίες, ίσως να μην ήταν τόσο αγνοί πατριώτες, ίσως μερικοί από αυτούς να “τα έπαιρναν“». Και συνέχισε με νόημα: «Πρέπει να προσέχουν οι φιλήσυχοι πολίτες, οι οποίοι έχουν αυτή την άποψη (σ.σ. κατά της συμφωνίας των Πρεσπών) και θέλουν να τη διαδηλώσουν, με ποιους δίπλα διαδηλώνουν. Μέσα σε αυτές τις ομάδες κάποιοι ίσως να ήταν κατευθυνόμενοι και αυτό δεν μου φαίνεται καθόλου πατριωτικό, να λειτουργείς δηλαδή στο όνομα εξυπηρέτησης αλλότριων στρατηγικών συμφερόντων στην περιοχή».

Ο Ζάεφ πήρε πίσω τις «καταγγελίες» περί χρηματισμού διαδηλωτών από ρώσους και έλληνες καπιταλιστές (δεν είναι επιβεβαιωμένες, είπε, προέκυψαν από δηλώσεις διαδηλωτών στην Αστυνομία, οι οποίες δεν καταγράφηκαν), όμως για κάτι τυπάκια σαν τον Ζαχαριάδη δεν υπάρχουν τέτοιες αναστολές. Αυτά τα τυπάκια αισθάνονται υποχρεωμένα να υπερασπίζονται την αμερικανοδουλεία με όλα τα μέσα.

Δηλαδή, δεν έκαναν κατασκοπία οι ρώσοι διπλωμάτες; Αστεία πράγματα. Φυσικά και κάνουν κατασκοπία οι Ρώσοι. Κάνουν όμως και οι Αμερικανοί, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, κάθε ιμπεριαλιστική δύναμη με γεωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή. Αν οι Ρώσοι προσπαθούσαν να χρηματίσουν βουλευτές των ΑΝΕΛ (γιατί άραγε; αυτοί υποτίθεται ότι είναι «μπετόν αρμέ» κατά της συμφωνίας), οι Αμερικάνοι δεν προσπάθησαν να χρηματίσουν κανέναν; Γιατί η «ανεξάρτητη» Ελλάδα δεν έχει βγάλει τίποτα κατά των Αμερικανών;

Εκείνο που θέλουμε να πούμε είναι πως δεν πρέπει να εγκλωβιστούμε στο ερώτημα «είναι ή όχι αληθινά τα στοιχεία κατά των Ρώσων;». Ας δώσουν στη δημοσιότητα στοιχεία για να μας πείσουν. Πολιτικά μιλώντας, εκείνο που βλέπουμε είναι ότι -ανεξάρτητα από τη βασιμότητα ή όχι των καταγγελιών- στήθηκε μια επιχείρηση απομόνωσης της όποιας ρωσικής επιρροής ή -καλύτερα- επιδείνωσης των ελληνορωσικών σχέσεων. Και οι Αμερικάνοι φρόντισαν να γίνει σαφές ότι πίσω απ' αυτή την επιχείρηση, που ξεκινά από την Αθήνα και φτάνει στα Σκόπια, είναι αυτοί.

Οι ρώσοι ιμπεριαλιστές φυσικά και θα αντιδρούσαν. Φρόντισαν να το κάνουν επιδεικτικά και ονειδιστικά για τον Κοτζιά. Εβαλαν μια υπάλληλο (την εκπρόσωπο Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ) να δώσει συνέντευξη σε έλληνες δημοσιογράφους, φροντίζοντας να μιλήσει με τη μέγιστη περιφρόνηση για τον Κοτζιά (έφτασε στο σημείο να πει αν ο ελληνικός λαός τον πληρώνει για να κάνει τουρισμό!). Ο Κοτζιάς απάντησε με μια ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ σε εξίσου υψηλούς τόνους, μιλώντας για «ασέβεια προς την Ελλάδα» και «παρέμβαση στις εσωτερικές της υποθέσεις». Είχε κι έναν παραπονιάρικο τόνο αυτή η ανακοίνωση: «η Ελλάδα επεδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική. Με τη σημερινή της όμως δήλωση, η Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες».

Συμπέρασμα: οι ρωσο-ελληνικές σχέσεις μπήκαν στον πάγο. Για να ξεπαγώσουν, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώσει «τίμημα». Αν όχι πολιτικό, σίγουρα οικονομικό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.