Σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

Ανταγωνισμοί και όξυνση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας
Η πρόσφατη σύνοδος του ΝΑΤΟ, που έγινε στις Βρυξέλλες, επισήμως με αφορμή τα εγκαίνια των γραφείων του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, σηματοδοτήθηκε από τη μια, από τις οξυμμένες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τις άλλες ευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (Γερμανία, Γαλλία) για την ενεργότερη οικονομική και στρατιωτική συμμετοχή στα βάρη της λυκοσυμμαχίας και από την άλλη ελήφθησαν αποφάσεις για την προώθηση των πολιτικοστρατιωτικών επιθετικών σχεδιασμών στα θερμά μέτωπα της Ανατολικής Ευρώπης, της Μαύρης Θάλασσας, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Θερμά σημεία όπου οι ευρωατλαντικοί ιμπεριαλιστές αντιπαρατίθενται  με τη Ρωσία.
Στο περιθώριο της συνόδου έγιναν και αποτιμήσεις της μέχρι σήμερα ανάπτυξης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε μια σειρά πολεμικά μέτωπα και εκτιμήσεις για την α­νάγκη ενίσχυσής τους.Όπως ανάφερε και ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ δίνοντας μια εικόνα για το  επιχειρησιακό πλάνο: «Από το 2014 προχωρήσαμε στη μεγαλύτερη ανάπτυξη δυνάμεών μας από την εποχή του ψυχρού πολέμου. Τριπλασιάσαμε τη σύνθεση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ σε 40.000 άνδρες. Συγκροτήσαμε 8 στρατηγεία στην Ανατολική Ευρώπη. Στις Βαλτικές Χώρες και την Πολωνία προωθήσαμε 4 πολυεθνικούς Σχηματισμούς Μάχης. Ενισχύουμε την παρουσία μας στη Μαύρη Θάλασσα, με μια πολυεθνική ταξιαρχία που αναπτύσσεται με έδρα τη Ρουμανία, ενισχυμένη ναυτική και εναέρια παρουσία, και το Ηνωμένο Βασίλειο να στέλνει πρόσθετα αεροσκάφη για περιπολίες.
Ταυτόχρονα, ενισχύουμε τις δυνατότητές μας στην κυβερνοάμυνα», Επιθετική άσκηση του ΝΑΤΟ στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία Εμπλοκή της χώρας μαςΣτα πλαίσια αυτών των επιθετικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με τη Ρωσία εντάσσεται και η ΝΑΤΟϊκή άσκηση “Noble Jump 2017” η οποία διενεργείται λίγες μέρες μετά τη λήξη της Συνόδου.  Η άσκηση γίνεται στη Ρουμανία, από τις 6-14 Ιουνίου και συμμετέχουν περίπου 4.000 στελέχη Ένοπλων Δυνάμεων από 10 κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ (ΗΠΑ, Ην. Βασίλειο, Ισπανία, Ολλανδία, Αλβανία, Βουλγαρία, Λετονία, Νορβηγία, Ρουμανία, Πολωνία).Σκοπός της άσκησης είναι ο έλεγχος των διαδικασιών ανάπτυξης και λειτουργικότητας του επίλεκτου επιχειρησιακού σχηματισμού “Very High Readiness Joint Task Force – VJTF” (Διακλαδική Δύναμη Υψηλής Ετοιμότητας), την “Αιχμή του Δόρατος” του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το γ.γ. της συμμαχίας, που αποτελεί τον πυρήνα της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης. Όπως λέγεται, εξάλλου, από το ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο της Νάπολης που τη σχεδίασε, η εν λόγω άσκηση είναι μια «μεγάλη πρόκληση» σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα λοτζίστικς (συστήματα διαχείρισης εφοδιασμού και υλικοτεχνικής υποστήριξης) και «θα δοκιμάσει τις ικανότητες όλων των συμμετεχόντων να διεκπεραιώσουν μια σημαντική δύναμη κρούσης όπου χρειαστεί».Ο υποδιοικητής του Στρατηγείου της Νάπολης, υποστράτηγος Alain Parent, χαρακτήρισε την άσκηση «ακρογωνιαίο λίθο»» για το ΝΑΤΟ αυτή τη χρονιά: «Είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας άσκησή μας για το 2017, η οποία προβλέπει μεταφορά σημαντικών δυνάμεών μας και του εξοπλισμού τους κατά μήκος της Ευρώπης».

Η Ελλάδα συμμετέχει στην άσκηση παρέχοντας “υπηρεσίες φιλοξενούντος έθ­νους”, τόσο κατά τη φάση ανάπτυξης των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων (29/5-2/6) όσο και κατά τη φάση αναδίπλωσής τους (17-22/6,) παρέχοντας: Διευκολύνσεις στον αερολιμένα και στο λιμένα Αλεξανδρούπολης κατά την εκφόρτωση και φόρτωση προσωπικού και μέσων, καταλύματα στρατωνισμού για το προσωπικό, συνοδεία και ασφάλεια κατά την είσοδο, διέλευση και έξοδό τους από τη χώρα.
Η χώρα μας είναι η δεύτερη φορά μέσα στο χρόνο που μετατρέπεται σε ορντινάτσα των ιμπεριαλιστών, με ευθύνη της κυβέρνησης, αφού είχε προηγηθεί, στα τέλη Φλεβάρη, η εκφόρτωση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης από αμερικανικό πλοίο, 8 πολεμικών ελικοπτέρων των ΗΠΑ, που υπό το βλέμμα του ίδιου του Αμερικανού πρέσβη, Τζ. Πάιατ, συναρμολογήθηκαν στη ζώνη ευθύνης του ΟΛΠ και ακολούθως απογειώθηκαν για άσκηση του ΝΑΤΟ στην Πολωνία.70 χρόνια στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα Διαβεβαιώσεις υποτέλειας από την ελληνική κυβέρνησηΤην ιμπεριαλιστική εξάρτηση της χώρας από τις ΗΠΑ επιβεβαιώνουν και οι εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια λειτουργίας του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας (Office of Defence Cooperation – DC) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.Το ODC, που αποτελεί κομμάτι της αμερικανικής πρεσβείας, θεσμοθετήθηκε το 1947 στα πλαίσια της αμερικάνικης επικυριαρχίας στη χώρα, με το σχέδιο Τρούμαν, στα χρόνια του ηρωικού αγώνα του ΔΣΕ.Στην καταληκτική φιέστα που διοργανώθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων παρουσία του υπουργού Άμυνας Π. Καμμένου, του αναπληρωτή υπουργού, Δ. Βίτσα, του Αμερικανού πρέσβη, Τζ. Πάιατ, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναύαρχου Ευ. Αποστολάκη και του υποδιοικητή της EUCOM (η Διοίκηση των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη) αντιπτέραρχου Τ. Ρέι, επαναβεβαιώθηκε το πλαίσιο της αμερικάνικης ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας και της υποτέλειας στη χώρα.
Ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, εξήρε αυτά τα 70 χρόνια διμερούς συνεργασίας, υπενθυμίζοντας  τη συμβολή των ΗΠΑ στην ήττα του μεγαλειώδη αγώνα του ΔΣΕ: “Το 1947, η Ελλάδα ήταν έτοιμη να καταρρεύσει. Ο πόλεμος είχε αφήσει την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ευάλωτες σε εχθρικές και αντιδημοκρατικές δυνάμεις. Για τον Πρόεδρο Τρούμαν ήταν καθαρό ότι έπρεπε να στηρίξει την Ελλάδα και άλλες χώρες, για να αποτρέψει τη σοβιετική επιρροή. ...η Ελλάδα τα 70 αυτά χρόνια οικοδόμησε ένα σύγχρονο και ικανότατο στράτευμα, έχοντας, ενδεικτικά, τον 7ο μεγαλύτερο στόλο F-16 παγκοσμίως, ενώ οι Έλληνες στρατιώτες έχουν πολεμήσει πλάι - πλάι με τους Αμερικανούς σε όλες τις μεγάλες συγκρούσεις”.  Ο Αμερικανός πρέσβης επανέφερε όλο το πλέγμα στρατιωτικών απαιτήσεων των ΗΠΑ από την ελληνική κυβέρνηση τονίζοντας πως “με τη μοναδική γεωστρατηγική της θέση, και τις Ένοπλες Δυνάμεις της, η Ελλάδα στηρίζει τις επιχειρήσεις μας, ειδικά μέσα από τη Σούδα, που μας δίνει στρατηγικό πλεονέκτημα και τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις με ευελιξία και αποτελεσματικότητα στην ευρύτερη περιοχή».Δήλωσε, επίσης, “ευτυχής” για την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, ότι “ενισχύουμε περαιτέρω τη στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ (...) με σκοπό, τόσο την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων ασφαλείας στην περιοχή, όσο και για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Μια σχέση κρίσιμη όσο ποτέ σήμερα”.Από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και συνολικά εκ μέρους της άρχουσας τάξης, ο Υπ. Άμυνας, Π. Καμμένος, παρέδωσε διαπιστευτήρια υποτέλειας προς τους υπερατλαντικούς προστάτες. Η ομιλία του κατά το κλείσιμο της εκδήλωσης αποτελεί μνημείο δουλοφροσύνης και υποταγής στους Αμερικάνους επικυρίαρχους.
Επαναφέροντας την πολιτική του “ευχαριστούμε τους Αμερικάνους” και του “στρατηγέ μου, ιδού ο στρατός σας” δήλωσε πως μέσα στη φωτιά του αγώνα του ΔΣΕ “η υποστήριξη των ΗΠΑ σε αυτό το ιστορικό σημείο καμπής ήταν καθοριστικής σημασίας για το μέλλον μας», και ότι το σχέδιο Μάρσαλ “έβγαλε την Ελλάδα από το αδιέξοδο και έθεσε τα θεμέλια για ταχεία οικονομική ανάπτυξη, επιτρέποντας στην Ελλάδα να ενταχθεί στην ΕΕ”. “Παραλλήλως, η δημιουργία ενός διευρυμένου δικτύου στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στην ελληνική επικράτεια κατέδειξε τη σημασία που απέδιδε η Δύση στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Ασφαλώς, η θέση της, η οποία βρίσκεται στο γεωστρατηγικό κόμβο μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής, αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα που ευνόησε τη συνεργασία μας με τις ΗΠΑ, οι οποίες τότε είχαν επιφορτιστεί με το βαρύ έργο της διασφάλισης της ασφάλειας και ειρήνης σε ολόκληρη την περιοχή”.Συνέχισε λέγοντας: “Αυτά τα χρόνια, ήμασταν πάντα στην ίδια πλευρά, ήμασταν στην ίδια πλευρά στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, ήμασταν στην ίδια πλευρά στον Ψυχρό Πόλεμο, ήμασταν στην ίδια πλευρά στην Κορέα, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, ήμασταν στην ίδια πλευρά στα Βαλκάνια και αυτό ήταν πολύ δύσκολο για εμάς. Αλλά η επιλογή μας ήταν να συνεχίσουμε να είμαστε με το μέρος σας”.Ταυτόχρονα, έσπευσε να σημειώσει με νόημα, “καρφώνοντας” την Τουρκία, πως “μετά από τα τελευταία γεγονότα στον Κόλπο, αναμένουμε τον χαρακτηρισμό των "Αδελφών Μουσουλμάνων" ως τρομοκρατικής οργάνωσης. Αυτό πρέπει να είναι πολύ σημαντικό, ώστε οι περισσότερες χώρες να επιλέξουν με ποιου το μέρος θέλουν να είναι. Η Ελλάδα είναι βέβαιο ότι θα είναι με το μέρος των ΗΠΑ”.“Η Ελλάδα θα είναι κάθε φορά με το μέρος των ΗΠΑ”, για να καταλήξει: “Η Ελλάδα επεξεργάζεται θετικά τη χρονική επέκταση της αμυντικής μας συμφωνίας. Ο πρωθυπουργός εργάζεται για αυτό όπως και ολόκληρη η κυβέρνηση. Επίσης, εργαζόμαστε γι' αυτό με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Στρατηγό James Mattis, με τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, και είμαι αισιόδοξος ότι πολύ σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε όχι μόνο την επέκταση των δυνατοτήτων της αμυντικής μας συνεργασίας, αλλά και μία παράταση για περισσότερα χρόνια”. Αμερικανολακέδες και αντικομμουνιστές με όλη τη σημασία της λέξης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια