Σταμάτησαν την απεργία πείνας οι παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι
Το Σάββατο 27 Μάη, ύστερα από 40 μέρες, οι παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι στα ισραηλινά κολαστήρια σταμάτησαν την απεργία πείνας, μετά από τη σύναψη συμφωνίας με τους σιωνιστές, που σύμφωνα με επίσημες παλαιστινιακές πηγές ικανοποιεί τη μεγάλη πλειοψηφία των αιτημάτων τους.
Η «Συμφωνία της Ασκελόν», όπως ονομάστηκε η συμφωνία που έγινε μεταξύ της ηγεσίας του μετώπου των απεργών πείνας και των σιωνιστών στη φυλακή της Ασκελόν, και η παύση της απεργίας πείνας που ακολούθησε, έγινε μια μέρα πριν από την έναρξη του Ραμαζανιού. Μια ομάδα απεργών πείνας είχε προειδοποιήσει ότι αν δεν υπήρχε συμφωνία μέχρι την έναρξή του, θα κλιμάκωναν τον αγώνα σταματώντας ακόμα και τη λήψη νερού και αλατιού.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Ισά Καράκ, επικεφαλής της Παλαιστινιακής Επιτροπής για Ζητήματα Φυλακισμένων, το Ισραήλ αναγκάστηκε να ικανοποιήσει το 80% των αιτημάτων της απεργίας πείνας. Το Ισραήλ από τη μεριά του αρνείται ότι συμφώνησε σε κάτι τέτοιο και ισχυρίζεται ότι το μόνο αίτημα που ικανοποίησε ήταν η επαναφορά της δεύτερης οικογενειακής επίσκεψης ανά μήνα, που είχε ανασταλεί λόγω της άρνησης της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού να πληρώνει το κόστος υλοποίησής της και όχι λόγω απαγόρευσής της από τους σιωνιστές.
Στις διαπραγματεύσεις, που ξεπέρασαν σε διάρκεια τις 20 ώρες, συμμετείχαν αρχικά η ΔΕΕΣ, η Παλαιστινιακή Αρχή και οι σιωνιστές, ενώ στη συνέχεια, λόγω της άρνησης των απεργών πείνας να τις νομιμοποιήσουν χωρίς τη συμμετοχή του Μαρουάν Μπαργούθι, οι σιωνιστές αναγκάστηκαν να τον μεταφέρουν από τη φυλακή Χανταρίμ στη φυλακή Ασκελόν όπου γίνονταν οι διαπραγματεύσεις, προκειμένου να συμμετάσχει σ’ αυτές. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του παλαιστινιακού ιστότοπου Maan, μετά τη λήξη των διαπραγματεύσεων, οι παλαιστίνιοι αξιωματούχοι που συμμετείχαν σ’ αυτές αρνήθηκαν να κάνουν δημόσιες δηλώσεις σχετικά με το αποτέλεσμα και οι πρώτες ουσιαστικές πληροφορίες σχετικά με την έκβασή τους, δόθηκαν στη δημοσιότητα την επόμενη μέρα.
Ο Καρίμ Αζουέι, δικηγόρος της επιτροπής των παλαιστίνιων κρατουμένων, που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, ανακοίνωσε ότι τα αιτήματα που ικανοποιήθηκαν είναι, η διεύρυνση της πρόσβασης στα δημόσια τηλέφωνα, η οριστική παύση της απαγόρευσης επίσκεψης σε συγγενείς κρατουμένων για λόγους ασφαλείας, η δυνατότητα για τους κρατούμενους να δεχτούν επίσκεψη συγγενών τους από τη Γάζα, η βελτίωση των συνθηκών επίσκεψης, νέα κριτήρια για επίσκεψη συγγενών δεύτερου βαθμού, δεύτερη οικογενειακή επίσκεψη ανά μήνα, η μεταφορά των άρρωστων κρατούμενων στο νοσοκομείο της φυλακής Ράμλα, η μεταφορά όλων των γυναικών κρατούμενων στη φυλακή Χασαρόν και η δυνατότητα επίσκεψης από τους συζύγους και τα παιδιά τους, η βελτίωση των συνθηκών φυλάκισης των ανήλικων παλαιστίνιων κρατούμενων και η πρόσβασή τους σε εκπαίδευση, η επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων σχετικά με τις συνθήκες κράτησης στη φυλακή Ναφχά, γεύματα και πρόσβαση σε τουαλέτα για τους κρατούμενους κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους, κοινόχρηστες κουζίνες με ικανοποιητικό εξοπλισμό στις πτέρυγες των φυλακών, δυνατότητα φωτογράφισης των φυλακισμένων με τους συγγενείς τους κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, γυμναστήρια στις φυλακές καθώς και παροχή τροφίμων στις καντίνες των φυλακών που ταιριάζουν με τις διατροφικές συνήθειες των παλαιστίνιων κρατούμενων, ο περιορισμός του συνωστισμού κρατούμενων στις φυλακές, κατάλληλο σύστημα εξαερισμού και ψύξης των χώρων της φυλακής, διαθέσιμα ασθενοφόρα για τις ανάγκες των κρατούμενων και μεταφορά των κρατούμενων όσο το δυνατό πιο κοντά στους τόπους καταγωγής τους για την ευκολότερη πρόσβαση των συγγενών στις φυλακές.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Επιτροπής για Ζητήματα Φυλακισμένων, έχει στηθεί ένας μηχανισμός για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να εξειδικευτούν κάποια από τα μέτρα της συμφωνίας και να ικανοποιηθούν κάποια επιπρόσθετα αιτήματα της απεργίας πείνας που εκκρεμούν. Σε αυτόν τον μηχανισμό συμμετέχουν μια σειρά ηγετικά στελέχη του κινήματος των παλαιστίνιων κρατούμενων. Ανάμεσά τους και ο Καρίμ Γιουνίς, που μετά το τέλος της απεργίας πείνας ορίστηκε ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Φάταχ.
Μετά την παύση της απεργίας πείνας, η μοναδική ανακοίνωση ηγετικού στελέχους, πέραν του Μπαργούθι, οι δηλώσεις του οποίου βγαίνουν στη δημοσιότητα από την ΠΑ και την οικογένειά του, είναι αυτή του Αχμαντ Σααντάτ, Γ.Γ. του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Στην ανακοίνωσή του, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο αλληλεγγύης στους παλαιστίνιους κρατούμενους Samidoun, ο Σααντάτ χαιρετίζει τον αγώνα των παλαιστίνιων κρατούμενων και δηλώνει: «Παρόλο που είναι πολύ νωρίς για να αξιολογήσουμε τα επιτεύγματα της απεργίας πείνας, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η αδυναμία της κατοχής να σπάσει την απεργία ή να την περιορίσει είναι μια νίκη των κρατούμενων, που πηγάζει από τη θέληση και την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα». Ο Σααντάτ σημειώνει ότι ο αγώνας δεν τελειώνει με την απεργία πείνας. Αντίθετα, πρέπει να συνεχιστεί, προκειμένου να διασφαλιστεί η ικανοποίηση των αιτημάτων της και η διεύρυνση των δικαιωμάτων των παλαιστίνιων κρατούμενων.
Ο πρόσφατα αποφυλακισθείς Αμπού Ταΐρ, μέλος του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου και στέλεχος της Χαμάς, δήλωσε στο Παλαιστινιακό Κέντρο Ενημέρωσης, την Τρίτη 30 Μάη, ότι το κίνημα των παλαιστίνιων κρατούμενων πρέπει να αναθεωρήσει κάποιες από τις θέσεις του σε σχέση με την απεργία πείνας και πως αν η απεργία πείνας είχε οργανωθεί καλά, θα ήταν πιο αποτελεσματική.
Με επιστολή του, την Τρίτη 30 Μάη, ο Μαρουάν Μπαργούθι χαιρετίζει τον αγώνα των παλαιστίνιων κρατούμενων και προειδοποιεί τους σιωνιστές να μην αθετήσουν τα συμφωνηθέντα, γιατί αυτό θα σημάνει την επανέναρξη της απεργίας πείνας. Παράλληλα, ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής που θα εκπροσωπήσει τους παλαιστίνιους κρατούμενους στις διαπραγματεύσεις με την Υπηρεσία Ισραηλινών Φυλακών, που θα ακολουθήσουν τις προσεχείς μέρες με στόχο από τη μεριά των πρώην απεργών πείνας την ικανοποίηση και άλλων αιτημάτων τους.
Σχόλια