Δεν «περπατάει» η αξιολόγηση - Προσπάθειες να την επιβάλουν
Συγκυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας βρίσκονται σε πανικό γιατί δεν «περπατάει» η αξιολόγηση των διευθυντών των σχολείων, που αποτελεί και το πρώτο βήμα για την αξιολόγηση των ίδιων των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων, όπως επιτάσσουν τα Μνημόνια 3 και 4 , οι οδηγίες του ΟΟΣΑ και της ΕΕ.
Η αξιολόγηση των διευθυντών των σχολείων δεν «περπατάει», όπως επιθυμούσαν οι συριζαίοι, καθώς δεν μπορεί να αποκτήσει το «φωτοστέφανο» της δημοκρατικής νομιμοποίησής της μέσα από τη μαζική, ως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, άρνηση των μόνιμων εκπαιδευτικών να πάρουν μέρος στις «ειδικές συνεδριάσεις» και να εκφράσουν «γνώμη» για τον υποψήφιο διευθυντή.
Οι εκπαιδευτικοί, έχοντας την εμπειρία της προηγούμενης απόπειρας επιβολής της αξιολόγησης από τους Σαμαροβενιζέλους και τους Αρβανιτόπουλο-Λοβέρδο, με τη γνώση των συνεπειών της επαναφοράς, ουσιαστικά, του επιθεωρητισμού, με την εμπειρία της διάψευσης όλων των προεκλογικών υποσχέσεων των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (σε όλα τα επίπεδα και στον τομέα της εκπαίδευσης, όπου οι απατεώνες διεκήρυτταν ότι θα καταργούσαν όλο το νομοθετικό πλαίσιο της αξιολόγησης) και με το ζυγό των Μνημονίων να τους έχει γίνει αβάσταχτος, δεν δείχνουν εμπιστοσύνη στις ψεύτικες υποσχέσεις του Γαβρόγλου, ότι η αξιολόγηση τάχα δεν θα είναι τιμωρητική.
Ετσι αρνούνται να προσέλθουν στις «ειδικές συνεδριάσεις», με την κάλυψη που τους έχει προσφέρει η σχετική απόφαση της ΑΔΕΔΥ, της ΔΟΕ και των ΕΛΜΕ για απεργία-αποχή από τις συνεδριάσεις αυτές.
Η κατάσταση αυτή έχει φέρει τον πανικό στο υπουργείο Παιδείας. Απόδειξη γι’ αυτό αποτελεί η έκδοση νέας «οδηγίας» από το υπουργείο, που, εκτός από ένδειξη αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς, είναι σαφώς και μήνυμα καταστολής και κάλεσμα σε απεργοσπαστικό μηχανισμό.
Η «οδηγία» αυτή αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:
«Σύμφωνα με τη ρητή διατύπωση του νόμου, οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί που συνυπηρετούν με υποψήφιους/ες για τις θέσεις διευθυντών/ντριών σχολικών μονάδων δεν συγκροτούν συλλογικό όργανο με τη νομική έννοια του όρου, αλλά συνέρχονται σε ειδική συνεδρίαση. Συνεπώς δεν τίθενται θέματα πλειοψηφίας και απαρτίας. Οι μοναδικές προϋποθέσεις που υφίστανται για την ειδική αυτή συνεδρίαση είναι οι ρητώς αναγραφόμενες στον νόμο, δηλαδή ότι δεν συμμετέχουν οι αναπληρωτές, καθώς και οι υποψήφιοι/ες και οι συγγενείς τους».
Κοντολογίς, το υπουργείο Παιδείας θεωρεί «νόμιμες» τις «ειδικές συνεδριάσεις» ακόμη και με τη συμμετοχή ενός μόνιμου εκπαιδευτικού! Οσοι πιστοί, λοιπόν, συριζαίοι και δακίτες εκπαιδευτικοί και γενικά προσκυνημένοι προσέλθετε!
Η μη απαρτία της συνεδρίασης από τους μόνιμους εκπαιδευτικούς δεν αποτελεί λόγο ακύρωσής της. Αντίθετα, ο πρόεδρος της «ειδικής συνεδρίασης» είναι υποχρεωμένος να παραλάβει τα «φύλλα αποτίμησης» όσων εκπαιδευτικών-απεργοσπαστών θελήσουν να διατυπώσουν «γνώμη» και να συντάξει το σχετικό πρακτικό, που θα σταλεί στα Υπηρεσιακά Συμβούλια για τις κρίσεις των διευθυντών.
Σχόλια