"Ενεργειακός κόμβος"

Ο Τσίπρας, ύστερα από το πολιτικό φιάσκο στο Γιουρογκρούπ της Δευτέρας 22/5, σύμφωνα με την προσφιλή του τακτική, με ομιλία του στο Υπουργείο Ανάπτυξης εγκαινίασε τις διακηρύξεις για νέους μεγαλόπνοους στόχους που θα φέρουν την Ελλάδα στη θέση ενός διεθνούς ενεργειακού και διαμετακομιστικού κόμβου, σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Με την ενέργεια «αιχμή του δόρατος» της αναπτυξιακής πολιτικής, τόνισε, πως μπορεί να αναβαθμίσει τη γεωπολιτική ισχύ της Ελλάδας στην παγκόσμια σφαίρα.  Για να επιβεβαιώσει τα λεγόμενά του, εκτός από τον απολογισμό των μέχρι τώρα πεπραγμένων, αναφέρθηκε στα άμεσα σχέδια για τους υδρογονάνθρακες.
Σχετικά με τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως άμεσα, εντός των ημερών, υπογράφονται τρία συμβόλαια με τις εταιρείες εκμετάλλευσης ενός θαλάσσιου και δύο χερσαίων οικοπέδων, ενώ θα διενεργηθούν διαγωνισμοί,  είτε νότια και δυτικά της Κρήτης είτε στο Ιόνιο, ύστερα από το έντονο ενδιαφέρον πολυεθνικών κολοσσών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα και διαρροές πρόκειται βασικά για την αμερικάνικη Exxon Mobil, τη γαλλική TOTAL, την ιταλική EDISSON κα.
Όμως, σε αντίθεση με τις διθυραμβικές δηλώσεις του Τσίπρα, αυτό που διαμορφώνεται στην πραγματικότητα είναι ότι η χώρα μας εμπλέκεται επικίνδυνα όλο και περισσότερο στο καυτό κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και ο πλούτος της χώρας μας και στον τομέα της ενέργειας παραδίνεται και ξεπουλιέται στους οικονομικούς ιμπεριαλιστικούς κολοσσούς.
Είναι χαρακτηριστικό γι΄ αυτό οι ωμές δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρυ Πάιατ, σε συνέδριο για τις επενδυτικές ευκαιρίες.  Σε αυτό δήλωσε πως το επόμενο καλοκαίρι μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής για την ελληνική οικονομία με επενδύσεις κυρίως στην ενέργεια και πως «είναι θέμα της κυβέρνησης να αξιοποιήσει αυτήν τη συγκυρία». Ειδικά για την ενέργεια επανέλαβε την αμερικανική πολιτική,  δηλαδή τον απο­κλεισμό της Ρωσίας.  Ωμά, χωρίς περιστροφές τάχτηκε υπέρ της προώθησης των αγωγών ΤΑΡ, των εγκα­ταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα και την Αλεξανδρούπολη, του ελληνοβουλγαρικού α­γω­γού και του κάθετου αγωγού που συνδέει τα συστήματα φυσικού αερίου από την Ελλάδα ως την Ουκρανία.  Για να τονίσει και πάλι πως τις υποδομές αυτές δεν πρέπει να τις χρησιμοποιήσει ρωσικό φυσικό αέριο. Το μόνο φυσικά σίγουρο είναι, και αυτό το δείχνει όχι μόνο η παγκόσμια ιστορική πείρα αλλά και οι πρόσφατες τραγικές για τους λαούς εμπειρίες, ότι όπου παρεμβαίνει ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός για τα «ενεργειακά» ο πόλεμος, η καταστροφή, οι γενοκτονίες των λαών είναι το τελικό αποτέλεσμα και τα πολύπλευρα κέρδη των ιμπεριαλιστών. Ο λαός μας σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πιστέψει και να παραπλανηθεί από την προπαγάνδα των ιμπεριαλιστών και των ντόπιων «πρόθυμων», αλλά χωρίς αυταπάτες και με αποφασιστικότητα να αντισταθεί και να χαλάσει τα σχέδιά τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια