Ωμή καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων από τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες

Δεν έχουν στεγνώσει ακόμα οι υπογραφές κυβέρνησης-θεσμών στο 4ο μνημόνιο, και σε μια σειρά μεγάλων εμπορικών εταιρειών και πολυεθνικών, καθημερινά πραγματοποιούνται μικρά ή μεγάλα επεισόδια αντεργατικών ανατροπών, με τον αέρα που η εργοδοσία έχει αποκτήσει με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.
Οι εμποροϋπάλληλοι, λοιπόν, υφίστανται αιφνιδιαστικές αλλαγές στις συμβάσεις εργασίας τους, μειώσεις μισθών, αποσταθεροποίηση του ωραρίου, εντατικοποίηση της εργασίας, υποχρεωτική δουλειά τις Κυριακές, απληρωσιά και απολύσεις. Όλα αυτά “νόμιμα”, με βάση διευρυμένο αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο που έχει επιβληθεί !
Media Markt, Lidl, Leroy Merlin, Ηλεκτρονική, Public, Πλαίσιο, Κωτσόβολος και ΑΒ Βασιλόπουλος στο πρόσφατο παρελθόν, το σενάριο ίδιο αλλά και χειρότερο σήμερα. Ενδεικτικά:
Στα Media Markt μετατρέπεται η 8ωρη-5νθήμερη εργασία σε 6ήμερη, προωθούνται τα “σπαστά ωράρια” με την εργοδοτική απειλή της απόλυσης.
Στα Lidl πάνω από 50 εργαζόμενοι απολύθηκαν από τις αρχές του 2017, ενώ 70 εργαζόμενοι κάτω από μια συνεχή εργοδοτική πίεση και τρομοκράτηση εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση, με σκοπό την αντικατάσταση των παλιότερων εργαζόμενων (οι οποίοι διατηρούν κάποια δικαιώματα και λίγο καλύτερους μισθούς σε σχέση με νεοπροσλαμβανόμενους) με νέους εργαζόμενους που θα κάνουν εκ περιτροπής εργασία,  θα δουλεύουν 3 ημέρες την εβδομάδα και θα πληρώνονται με 200-300 ευρώ.



Στα Leroy Merlin, τον τελευταίο χρόνο που ξαναστήνονται τα καταστήματα του ομίλου, έχουν πυκνώσει τα ατυχήματα, έχει εντατικοποιηθεί η εργασία, έχουν κλιμακωθεί οι εργοδοτικές απειλές σε βάρος εργαζόμενων και η τρομοκράτησή τους,  έχει διευρυνθεί η ελαστικοποίηση του ωραρίου εργασίας, συνεχίζεται η τακτική απόλυσης παλιότερων εργαζομένων για να προσληφθούν καινούργιοι με λιγότερα δικαιώματα, ενώ προωθείται και το άνοιγμα των καταστημάτων για 32 Κυριακές (πρόσφατη είναι η απόφαση για το άνοιγμα του καταστήματος πλησίον του αεροδρομίου Αθηνών όλες τις Κυριακές ως το τέλος Οκτώβρη.... με επίκληση στην εφαρμογή του νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση για ανοικτά καταστήματα σε τουριστικές ζώνες επί 32 Κυριακές το χρόνο).
"...Είναι ολοφάνερο πως οι μεγαλοεργοδότες θέλουν να ξεμπερδεύουν με το 8ωρο και γενικεύουν τη μερική απασχόληση στον κλάδο του εμπορίου που ήδη έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά. Θέλουν εργαζόμενους μερικώς απασχολούμενους και πάμφθηνους, αναλώσιμους, με τσεκουρωμένα δικαιώματα, ευέλικτους ώστε να εργάζονται όσο και όποτε η επιχείρηση το έχει ανάγκη με βάση τους στόχους της κερδοφορίας.
 Επιπλέον η 6ήμερη εργασία με μόλις ένα ρεπό τη βδομάδα και η διευθέτηση του χρόνου εργασίας αποτελούν πάγια επιδίωξη της μεγαλοεργοδοσίας και υλοποιείται ήδη στην πράξη από διάφορες επιχειρήσεις και με διάφορους τρόπους, όπως με την εργασία τις Κυριακές – ακόμα και με κατεβασμένα ρολά - και την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, με κομμένα ρεπό και απλήρωτη υπερωριακή εργασία...”, λέει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και καλεί τους εργαζόμενους σε αντίσταση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.